28 / 04 / 2024

TCDD olası afetler için düğmeye bastı! Demiryollarına deprem sensörü sistemi!

TCDD olası afetler için düğmeye bastı! Demiryollarına deprem sensörü sistemi!

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ray hatlarına sel ve deprem riskine karşı uyarı sistemleri yerleştirmeye başlandığını duyurdu.  



Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)'nın TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (TÜBİTAK RUTE) ile işbirliği çerçevesinde Yerli ve Milli Otomatik Tren Muayene İstasyonu (OTMİ) Geliştirilmesi Projesi'nin hayata geçirilmesi için çalışmaları hayata geçirmeye devam ediyor.

Bu noktada, tren hatlarında güvenli ve verimli işletmeciliğin sağlanması amacıyla OTMİ'nin 29 noktaya hızlı bir şekilde kurulması planlanıyor.

DEPREM UYARI SİSTEMİ

Demiryollarında doğal afetlere karşı uyarı sistemlerini güçlendirme çalışmalarına devam ediyor. Yolcuların olası bir depremin olumsuz etkilerinden zarar almamaları amacıyla yüksek hızlı tren (YHT) ve hızlı tren (HT) hatlarına deprem erken uyarı sistemleri kuruluyor.

RÜZGAR VE SELE TAKİP

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre, Demiryolları viyadüklerine yerleştirilen nokta istasyonlar ve rüzgar sensörleri ile meteorolojik veriler anlık takip ediliyor. Ayrıca TCDD tarafından geliştirilen Sel Taşkın İhbar Sistemi de 23 noktada aktif olarak çalışıyor.

TCDD olası afetler için düğmeye bastı! Demiryollarına deprem sensörü sistemi!

Dijital kontrol ve denetim sistemleri geliştiriliyor, hatta bulunan akıllı sistemlerden alınan veriler, kontrol merkezleri üzerinden takip ediliyor. Tüm YHT hatları, hemzemin geçitler ve şehir içi hatları, kapalı devre televizyon (CCTV) sistemleri ile yakından takip ediliyor.

Demiryolu Yönetim Komuta ve Koordinasyon Merkezi (DEYKOM) ile TCDD SCADA, otomasyon, PLC ve sensör verilerinin tek bir merkezden izlenmesi planlanıyor.

TCDD ve TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) işbirliğiyle hayata geçirilen Milli Sinyalizasyon Sistemi de demiryolu hatlarında yaygınlaşıyor. Bu noktada, 1157 kilometrelik hatta milli sinyalizasyon çalışmaları yapılıyor. RUTE 3 adet benzer ürün geliştirmiş olup deneme çalışmaları devam etmektedir.

Öte yandan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ara tatil döneminde yüksek hızlı tren (YHT), Başkentray ve Marmaray'da yolcu sayısı açısından rekor tazelendiğini bildirdi.

Ayrıca Abdulkadir Uraloğlu, "Hindistan, Doğu Asya ve Basra Körfezi üzerinden Irak'a gelecek yükleri Avrupa'ya ulaştıracak Kalkınma Yolu Projesi'nde çalışmaların devam ettiğini söyledi. Uraloğlu,, Türkiye'den geçen 2 bin 88 kilometre demir yolu bağlantısı için 615 kilometre yeni hat, 1912 kilometrelik kara yolu koridoru içinse 320 kilometre yeni otoyol yatırımı planladık." bilgisini paylaştı.

Migros'tan 'Cep telefonlarında müthiş kasım fırsatları' kampanyası! 21 adet ürünün fiyatı düştü!

Şehir Plancıları Odası'ndan şehirler için kamusal ve nitelikli planlama çağrısı! 


Geri Dön