Devre Mülk

TÇMB, Arap Çimento ile işbirliği yapacak

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) ile Arap Çimento ve Yapı Malzemeleri Birliği arasında işbirliğine yönelik ortak adımlar atılmasını içeren bir protokol imzalandı

TÇMB Genel Koordinatörü Oğuz Tezmen, yazılı açıklamada, protokolün, Arap Birliği ile ilişkilerin gelişmesinde önemli bir başlangıç olacağını ve geniş bir işbirliğine kapıların açılmış olduğunu vurguladı. Çimento ve Yapı Malzemeleri Arap Birliği Sekreteri Ahmed Al-Roussan ve heyetini Türkiye'de ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını kaydeden Tezmen, yapılan görüşmeler sonucunda işbirliğinin kalıcı olması için bu protokolü
imzaladıklarını belirtti. Çimento ve Yapı Malzemeleri Arap Birliği Sekreteri Ahmed Al-Roussan da Arap ülkeleri ile Türkiye'nin işbirliğinin her açıdan çok önemli ve şart olduğunu söyledi. Gelecek dönemler için de TÇMB'nin tecrübelerinden yararlanmak istediklerini belirten Al-Roussan, bu protokolle birlikte oluşacak işbirliğinden, iki birlik açısından da çok yararlı sonuçlar çıkacağını umduğunu kaydetti.

TÇMB ile Arap Çimento ve Yapı Malzemeleri Birliği arasında imzalanan protokol kapsamında, Arap Çimento Birliği ve TÇMB'nin doğrudan temas kurması amacıyla TÇMB ve Türkiye'de seçilecek çimento fabrikalarında, Arap ülkeleri temsilcilerinden oluşan gruba yönelik bir çalışma gezisi düzenlenecek, uluslararası eğitimlerde TÇMB'nin geçmiş deneyimlerinden faydalanılarak Arap ülkelerindeki çimento fabrikalarına yönelik uzun ve kısa vadede eğitim etkinlikleri düzenlenecek.

Hükümetler arası anlaşmalar yoluyla fon temini araştırılacak, TÇMB'nin Kalite ve Çevre Kurulu ile Ar-Ge Enstitüsü olanakları, Arap çimento sektörünün kullanımına açılacak. Ayrıca, üretim, tüketim, teslimat, standartlar, enerji ve diğer benzer verilere yönelik periyodik istatistikleri kapsayan bilgi alışveriş çalışmalarının geliştirilerek uzmanlar arasında doğrudan temas kurulması sağlanacak.

ODTÜ ve TÇMB'nin ortaklaşa yürüttüğü Çimento Mühendisliği Yüksek Lisans Programına katılım için Arap Çimento ve Yapı Malzemeleri Birliğinin bilgilendirilmesi sağlanacak, mevcut global durumda Küresel Ticaret Çalışmaları ile ilgili olarak, 2010'da gerçekleştirilmek üzere ortak bir bölgesel sempozyum düzenlenmesi için çalışılacak.