25 / 08 / 2024

Tebernüş Kireçci: Konut otomobilleşiyor mu

Tebernüş Kireçci: Konut otomobilleşiyor mu

Geçen hafta bir okurumuzdan ilginç bir soru geldi¦ Soru şuydu: Konut giderek otomobilleşiyor mu Otomobildeki sıfır ile ikinci el arasındaki farkın bir benzeri konutta mı yaşanıyor



Geçen hafta bir okurumuzdan ilginç bir soru geldi¦ Soru şuydu: Konut giderek otomobilleşiyor mu Otomobildeki sıfır ile ikinci el arasındaki farkın bir benzeri konutta mı yaşanıyor
 
Gerçekten ilginç bir soruydu¦ Yanıtını bir hafta düşündüm¦ Ekonomistlerle ve sektörün önde gelenleriyle değerlendirme yaptım. Vardığım sonuç şu: Bir konutta değer kazanan arsasıdır.   Varsayalım 100 bin TL"ye bir konut aldınız. Aldığınızda bu konutun 40 bin TL"sini arsa için ödediğinizi 60 bin TL"sini ise inşaatı için ödediğinizi düşünelim. Aradan 5 yıl geçti. Konutun değeri 150 bin TL"ye ulaştı. Bu durumda inşaatın maliyeti 40 bin TL"lere gerilerken, arsanın değeri ise 110 bin TL"ye yükseliyor.
 
Yani inşaat değer kaybediyor. Arsa ise değer kazanıyor. Bu durumda arsayı değerli kıran faktörler ne Bunları gözden geçirelim¦ Lokasyona yapılan ulaşım yatırımları, altyapı yatırımları, inşa edilen yeni sosyal ve kamusal donatılar¦
 
Arsanın değerlenebilmesi için önemli olan lokasyonun geleceği. İşin püf noktası doğru lokasyona yatırım yapmakta.     Gelişecek lokasyonları seçmekte.
 
İkinci önemli nokta ise aldığınız konutu yapan şirketin, aradan 5 yıl geçmiş olmasına rağmen evinizde bir sorun olduğunda müdahale etmesinde¦ Evi aldığınız yada alacağınız şirket bunu yapıyorsa sorun yok¦ Yapmıyorsa eviniz değer kaybedecek.
 
Kısa vadede konutların zamanında ve doğru mevsimde teslim edilmesi, sitede yaşamın başlama oranı da ev fiyatlarını etkiliyor.
 
Evinizi aldığınız lokasyondaki konut arzı, arz ile talebin ne kadar örtüştüğü de ikinci elde fiyatların artmasına veya azalmasına neden oluyor. Konut alacağınız lokasyondaki inşaatlar artıyorsa kısa vadede yükselme beklemek hata olur.
 
Satın aldığınız fiyat doymuş yada doymaya yakın noktalarda ise bu evlerin kısa vadede prim yapması neredeyse olanaksız. Orta ve uzun vadede prim vaat edebilir.
 
Bunları sıraladıktan sonra gelelim özete¦ Bir konut yatırımı iyi araştırılmadan yapılırsa, otomobildeki gibi sıfır ile ikinci el arasındaki fiyat farkları olur¦. İyi araştırılırsa aldığınız günden itibaren değer kazanmaya başlar¦ Faiz oranlarında yada ekonomik göstergelerde sert hareketler olmazsa değer kazanışını sürdürür¦ Meselenenin özeti bu¦
 
Tüm mesele doğru seçim yapmakta¦
 
Haftaya görüşmek üzere¦
Milliyet Emlak/ Tebernüş Kireçci

 


Geri Dön