02 / 05 / 2024

TED KKTC'DE okul açacak

TED KKTC'DE okul açacak

TED'e arazi tahsis edilmesini öngören kira sözleşmesi imzalandı



Türk Eğitim Derneği'nin (TED) KKTC'de yapacağı okula arazi tahsisiyle ilgili kira sözleşmesi imzalandı. Lefkoşa Merit Otelde düzenlenen imza törenine, KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de onur konuğu olarak katıldı.

Sözleşmeye, kiracı sıfatıyla TED Kuzey Kıbrıs Eğitim Hizmeti Ltd. Direktörü Sunullah Salırlı, kiralayan sıfatıyla da Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi Müdürü Sadık R. Ulupınar imza koydu. KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar ile KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst ve TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu da protokolu şahit sıfatıyla imzaladı.

Törene, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan da katıldı.

TED Genel Başkanı Pehlivanoğlu, protokolün imzalanmasından sonra yaptığı konuşmada, Türkiye'de 81 yıl önce eğitim amacıyla kurulan ilk sivil toplum örgütü olduklarını söyledi.

Pehlivanoğlu, TED'in Türkiye genelinde 22 okulu ve 18 bin öğrencisiyle 500 bin kişilik bir aileyi temsil ettiğini belirtti.

KKTC'de tahsis edilen arazide inşaatın en kısa sürede başlayacağını anlatan Pehlivanoğlu, hedeflerinin eylül 2010'da eğitime başlamak olduğunu bildirdi. Pehlivanoğlu, KKTC'deki okulun kapasitesinin bin 44 olarak
düşünüldüğünü, bu rakama okulun tam randımana gelmesiyle ulaşılacağını kaydetti.

Türkiye'de ilkokul 6'ncı sınıfa kadar öğrenci aldıklarını, bunun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için 7'nci sınıf da olabileceğini belirten Pehlivanoğlu, TED'in faaliyete geçmesiyle KKTC'de eğitim alanındaki çıtanın yükselmiş olacağını söyledi.

Okula öğretmen seçiminin KKTC yasalarına göre Türkiye ve Kuzey Kıbrıs ile İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nden yapılacağını açıklayan Pehlivanoğlu, hedeflerinin uluslararası bir okul haline gelmek olduğunu
belirtti.

Pehlivanoğlu, KKTC'de açılacak okulu bitiren öğrencilere verilecek diplomanın denkliğinin uluslararası kabul göreceğini, bu konudaki gerekli akreditasyonun yapıldığını söyledi.

Pehlivanoğlu, TED'in üniversitesinin de çok kısa süre önce Bakanlar Kurulu tarafından onaylandığını anlatarak, KKTC'de kurulacak okul ile öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitimin sürekli kılınacağını ve bunun diğer
öğretmenlere de açık olacağını kaydetti.

KKTC MALİYE BAKANI TATAR
KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar da hükümet olarak ilk icraatlarının eğitim kalitesini artıracak böyle bir protokole imza koymak olmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Tatar, Türkiye'de 1928 yılından beri eğitim veren, bu alanda kendisini kanıtlayan bir kurumun KKTC'ye geliyor olmasının daha da önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.

TED'in ülkede her an gelişen eğitime rekabeti, rekabetin de kaliteyi getireceğini anlatan Ersin Tatar, böyle bir sonuç yaratacak girişimleri nedeniyle TED yöneticilerine teşekkür etti.

EĞİTİM BAKANI DÜRÜST
Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst de "Türkiye'de son derece etkin bir okul zincirine sahip TED'in KKTC'ye gelmesinin sevindirici olduğunu" söyledi.

Dürüst, Başbakan Derviş Eroğlu'nun kendilerine, "Anavatanın yolundan şaşmayın" talimatı verdiğini anlatarak, bakan olarak bu ilkeden hareketle TED'e arazi tahsisi sorununu çözdüğünü kaydetti.

Kemal Dürüst, TED'in KKTC'ye gelmesinin diğer okullara da katkı sağlayacağını belirterek, protokolün herkese hayırlı olmasını diledi. (AA)


Geri Dön