Sektörel

TEDB Başkanı Hakan Akçam: Tapu harçları acilen düşürülmeli!

Yaptığı açıklamada tapu ve kadastro işlemlerinden gayrimenkul satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira alınacağını kaydeden Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam benzer düzenlemenin tapu harçlarında da yapılması gerektiğini söyledi.

Gündeme bomba gibi düşen savunmaya kaynak aktarımını içeren kanun teklifi Meclis'e sunulurken gayrimenkul alım-satımını da ilgilendiren madde oldukça dikkati çekti. 

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada tapu ve kadastro işlemlerinden taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 Türk Lirası alınacağını dile getiren Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, savunma sanayi için yerinde bir adım olduğunu söyledi. 

Başkentgazete'de yer alan habere göre açıklamasında buna benzer düzenlemenin tapu harçlarında da yapılması gerektiğine değinen Hakan Akçam, “Tapu harçlarının yüksek olması yurttaşları konutun bedelini tapu üzerinde düşük göstermeye itiyor, tapudan alınan harç bedeli düşürülmeli” ifadelerini kullandı.


TAPU HARCININ YÜKSEKLİĞİ VERGİ KAÇIRILMASINA NEDEN OLUYOR 

Yaptığı açıklamada ülkemizin savunma sanayide dünyanın öncü ülkelerinden biri olduğunu dile getiren Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam “Savunma sanayinde emin ve ilerici adımlarla ilerleyen ülkelerden bir tanesiyiz. Türkiye özellikle kendi coğrafyasında savunma sanayinde adından söz ettiriyor. Bu da bizim için büyük bir gurur kaynağı ve savunma sanayinin desteklenmesi bizim de son derece desteklediğimiz bir konu” ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul alım satımında ek verginin yolda olduğunu dile getiren Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Akçam, “Söz konusu bu yeni düzenleme kapsamında gayrimenkul alım ve satımlarında hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı 750 Türk Lirası ek vergi alınacak. 

Tapuda gerçekleştirilen diğer işlemlerden de 375 Türk Lirası katkı payı tahsil edilecek. Biz bunun dışında defalarca tapu harçlarının çok yüksek olduğunu ve bir an önce indirilmesi gerektiğini de ifade etmiştik. Acilen bu konu için de bir çalışma yapılması kanaatindeyiz. Çünkü tapu harçlarının yüksek olması yurttaşı konutun bedelini tapu üzerinde düşük göstermeye itiyor. Devlet yüksek harç alayım derken aslında çok daha düşük harç miktarı alarak bu noktada vergiden daha az kazanç sağlamış oluyor. Söz konusu bu durumu düzeltmenin yolu da tapu harçlarını düşürmekten ve konutun değerlemesini yapmayı işin uzmanlarına bırakmaktan geçiyor” ifadelerini kullandı


. “PİYASA FİYATI YERİNE EMLAK BEYAN DEĞERİ KULLANILIYOR” 

Yaptığı açıklamada şu an güncel olarak uygulanan tapu harcının yüzde 4 oranında olduğunu dile getiren Hakan Akçam, “Tapu harç bedeli hem alıcıdan hem satıcıdan yüzde 2 olacak şekilde toplam satış bedeli üzerinden yüzde 4 oranında alınıyor. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 2 milyon Türk Lirası şeklinde olan bir konut için 80 bin Türk Lirası harç ödenmesi gerekiyor. Fakat söz konusu bu tutar fazla geldiği için taşınmazın gerçek piyasa değeri 2 milyon iken emlak vergi beyan değeri daha düşük rakamlarda gösteriliyor. Sonuç olarak tapu harcı da bu beyan edilmiş olan düşük değer üzerinden alınıyor. Tapu harcı olarak 80 bin ödenmesi gerekirken hemen hemen söz konusu bu sayının yarısı harç olarak ödeniyor. Yani tapu harçlarını yüksek bulan yurttaşlar alım ve satımlarda piyasa fiyatı yerine emlak beyan değeri kullanmayı tercih ediyor” ifadelerini kullandı.

 

Kolon donatıları ne işe yarar? 

Ziraat Bankası’ndan müjde! Aylık 15 bin 861 TL taksitle 2.5 milyon TL konut kredisi veriyor!

Fikirtepe kentsel dönüşüm mağdurları evlerini istiyor: İnşaatlara başlansın, kira yardımı güncellensin!