Genel

Tek ev için 5 kişi birlikte kredi kullanabilecek!  Ziraat Bankası onaylıyor, peki vatandaş ne diyor?

Konut fiyatlarındaki artış ve yüksek kredi faizleri nedeniyle vatandaş için ev almak artık hayal oldu. Ziraat Bankası uygulamaya koyduğu yeni krediyle artık bir evi 5 kişi ortak alabilecek. Peki vatandaş 5 kişi bir evi almaya ne diyor?

Konut kredisi faizleri, artan maliyetler ve kiralar nedeniyle konut sektöründe yaşanan kriz büyüyor. Vatandaş bu koşullarda nasıl ev sahibi olacağını düşünüyor. Ziraat Bankası geçtiğimiz hafta “Ortak Konut Kredisi”ni duyurdu. Birçok kişi konut kredisinin ayrıntılarını merak ediyor.

Toprak yatırımcısı ve danışmanı Aksel Melkonyan,  https://x.com/akselmelkonyan X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ziraat Bankası’nın uygulamaya koyduğu ortak konut kredisi ile ilgili bir paylaşım yaptı. Uygulamayı eleştiren vatandaşlardan, “Danaya ortak girmek bu modele ilham vermiş olabilir mi? Ev sahibi olmak bu kadar zor olmamalıydı” yorumları geldi.

Ziraat Bankası tarafından çıkarılan devlet destekli ortak konut kredisinin olan “Ortak Konut Kredisi” dönemi başladı.

Bir evi 5 kişinin birden tek bir kredi ile almasına imkan tanındı.

5 ortak 2 milyon TL kredi kullanırsa 3.49 faiz oranı ile 120 ay vadede aylık 70 bin 956 TL yani her birey için 14 bin 191 TL taksit ödemiş olacak. (Örnek)

Çıkarılan kredi devlet destekli ve 2 milyon TL ile sınırlı olduğu sonucuna vardım.

Malum faizlerinin yüksek olmasından dolayı konut alamayan vatandaşlar, ortak kredi ile artık daha kolay alım yapma imkanına sahip olabilecek.

Ortak konut kredisi en az 2, en fazla 5 kişi ile alınabilecek. Alınan konut tapusu ortak kredi çeken kişilerin üzerine yapılacak.

Kullanılan kredi taksitleri ayni oranda bölünerek, krediyi kullanan kişilere yansıtılacak.

Aile fertleri aynı şekilde krediden faydalanabilir.

Aynı evde yaşayan ve birden fazla maaş giren bir hanedeki bireyler için bu kampanya mantıklı görünüyor. Kira öder gibi kendi evlerinin taksitlerini ödemelerinin yanında normal şartlarda istedikleri kredi miktarını alamayan kişilerin gelirlerini birleştirerek, daha yüksek meblağlarda kredi kullanarak istedikleri gayrimenkuller alabilme imkanı doğuyor.

Şartlara biraz daha detaylı bakmam gerekir ama genel hatları ile mantık yukarıda açıklamaya çalıştığım gibi.

İŞTE O PAYLAŞIM VE GELEN YORUMLAR 

DANAYA GİRER GİBİ