Tek evi olan emekli vergi ödemeyecek!
Emlak vergisinde ilk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs'ta, ikinci taksitler ise Kasım'da ödeniyor. Peki emlak vergisinden kimler muaf? Muafiyet hangi durumlarda geçerli? İşte merak edilenler...
Sözcü Gazetesi köşe yazarı Sezgin Özcan bugünkü köşesinde emlak vergisi muafiyetini kaleme aldı.
İşte Sezgin Özcan'ın 'Tek evi olan emeklilerin emlak vergisi muafiyeti' başlıklı yazısı...
Başlıkta “tek evi olan emekliler” denildiğine takılmayın, konu sadece emekliler ile ilgili değil. Vefat etmiş ana, baba ya da eşinden dul veya yetim aylığı alanları, geliri bulunmayan ev hanımlarını ve işsizleri, gazileri, şehitlerin dul ve yetimleri ile engellileri de kapsıyor. Bilindiği üzere, emlak vergisi birinci taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında, iki taksit halinde yapılıyor. Bu kapsamda 2021'le ilgili emlak vergisi birinci taksit ödemesinin içinde olduğumuz Mayıs'ın sonuna kadar yapılması gerekli.
Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu bulunan;
- Emekli, dul veya yetim aylığından başka kazancı bulunmayan emekliler ile dul ve yetimler
- Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri bulunmayan ev hanımları ve işsizler
- Gaziler
- Şehitlerin dul ve yetimleri
- Engelliler ise sahip oldukları bu tek konutları için emlak vergisinden muaf tutuluyor.
Zira bu durumda indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisine tabi tutuluyor. Fakat bu kişilerin emlak vergisi ödememeleri için 200 metrekareyi aşmayan tek eve sahip olmanın yanı sıra bazı şartlar ve özellikli durumlar bulunuyor.
GELİR SINIRI
Emekli, dul veya yetim aylığından başka kazancu bulunmama koşulu aranan emekli, dul ve yetimler ile ev kadını ve işsizlerin, 49 bin TL'ye kadar olan mevduat faizi, repo, bono ve tahvil faizi, temettü ve kâr payı gibi menkul sermaye iradı gelirleri, emlak vergisi muafiyetinden faydalanmalarına engel teşkil etmiyor. Söz konusu gelirlerin 49 bin TL'yi geçmesi durumunda indirimli emlak vergisi uygulamasından faydalanılamıyor.
BİZZAT OTURMA ŞARTI
Muafiyetten faydalanmak için konutta bizzat oturma koşulu bulunmuyor. Sahip olduğu tek konutunu kiraya verip kirada oturanlar da sahip oldukları tek konutları için emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.
YAZLIKLAR
Belirli zamanlarda dinlenmek için kullanılan yazlık, bağ ya da yayla evi, devre mülk türü konutlar için muafiyet söz konusu değil. Söz konusu evler sahip olunan tek ev olsa da emlak vergisine tabi tutuluyor. Fakat bu evlerde sürekli yaşanması (ikamet edilmesi) ve başka evin de bulunmaması durumunda muafiyetten faydalanılabilir. Bu durumda ikametin konutun olduğu yerde olması gerekmekte.
HİSSELİ KONUT
Brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konuta hisse ile sahip olunması durumunda indirimli vergi oranı, hisseye denk gelen bölüme uygulanır. Birden fazla evde hisse ile sahip olanlar ise bu kolaylıktan faydalanamıyor.
İŞ YERİ VE ARSA
Tek konutun dışında kazanç bulunmayan iş yeri, arsa ve araziye sahip olunması, indirimli emlak vergisi oranı uygulaması için engel teşkil etmiyor. Bu durumda da tek konut için emlak vergisinden muaf tutuluyor. Ancak sahip olunan iş yeri, arsa ve arazinin emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor.
BİLDİRİM GEREKİYOR?
Sahip oldukları tek ev için indirimli emlak vergisi fırsatından faydalananların durumlarında değişiklik olmadıysa bildirim yapmaları gerekli görülmüyor. Fakat ilk kez indirimli emlak vergisi uygulamasından faydalanacak olanların, durumlarına uygun bildirim formunu ilgili belediyeye iletmeleri gerekir.