07 / 05 / 2024

Tek-Gıda İş, Tekel'in Unkapanı binasına 'kamu yararı' dedi

Tek-Gıda İş, Tekel'in Unkapanı binasına 'kamu yararı' dedi

Tek-Gıda İş, Tekel'in Unkapanı taşınmazının üniversiteye devrine önce ‘peşkeş' deyip dava açtı, Ardından ‘kamu yararı' görerek davayı geri çekti



Özelleştirilen Tekel'e ait Unkapanı'ndaki arsanın, üniversiteye devredilmesini ‘peşkeş' olarak nitelendiren Tek-Gıda İş Sendikası'nın, arsanın devrine karşı önce dava açtığı, sonra ‘kamu yararı var' diyerek geri çektiği ortaya çıktı. İşte Unkapanı arsasının devirinin perde arkası:

Son dönemde tartışma konusu olan Tekel Genel Müdürlüğü'ne 4229 metrakarelik taşınmaz ÖYK'nın 28 Kasım 2008 tarihli kararı ile öncelikle Maliye'ye devredildi. ÖYK kararında, arsanın devrine, ‘kamu yararında kullanılmak' şartı konuldu. Bu karar çerçevesinde, arsa 26 Aralık 2008 tarihli tapu işlemleri Maliye Bakanlığı Milli Emlak Müdürlüğü'ne geçti.

ÖNCE DAVA AÇTI, SONRA GERİ ÇEKTİ

Arsanın, bedelsiz olarak Maliye Bakanlığı'na devredilmesine, Tek-Gıda İş Sendikası karşı çıktı. Sendika, işlemlerin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay 13. Dairesi'nde dava açtı. Dava, 2009 yılının ilk yarısında açıldı. Söz konusu dava süreci devam ederken, Özelleştirme Yüksek Kurulu 2 Kasım 2009 tarihli ve 2009/63 sayılı kararı arsanın, eğitim hizmetlerinde kullanılması için bir vakfa devredilmesini kararlaştırdı. ÖYK, devir işleminde de tapuya ‘eğitim öğretim hizmetlerinde kamu yararını kullanılması' şerh düşülmesini de istedi. Böylece söz konusu arsanın sadece eğitim amaçlı kullanılması sağlanmış oldu. ÖYK'nın, arsayı eğitim amaçlı olarak bir vakfa devretmesi, Tek-Gıda İş Sendikası'nın da arsayla ilgili görüşünün değişmesine neden oldu. ÖYK'nın devir kararının almasından 16 gün sonra yani 18 Kasım 2009 tarihinde Danıştay'a verilen bir dilekçe ile işlemlerin durdurulmasına ilişkin açılan dava geri çekildi. Üç ay önce, devir işleminde kamu yararı olduğu gerekçesiyle davayı geri çeken Tek-Gıda İş'in ise bugün arsanın devriyle ilgili görüşünü değiştirmesi dikkat çekti. Tek-Gıda İş Genel Sekreteri Mecit Amaç, geçtiğimiz hafta Maliye Bakanlığı'nın önünde düzenlediği basın toplantısında ‘Unkapanı binasının peşkeş çekildiğini' iddia etmişti.

Aynı devir sistemi Başkent ve Bilkent için de uygulandı

Maliye, yaptığı açıklama ile Unkapanı arsasının Medipol Üniversitesi'ne peşkeş çekildiğine ilişkin iddiaları sert bir dille yalanladı. Açıklamada arazinin bütün koşullara uygun olarak ‘eğitim hizmetlerinde' kullanılmak üzere 49 yıl süreyle ve irtifak hakkına esas rayiç bedel üzerinden verildiği' kaydedildi. Açıklamada devrin özel bir uygulama olmadığı, 2002-2009 yılları arasında kamu kurum ve kuruluşları için 82 adet, vakıflar için 47 adet, meslek kuruluşları için 34 adet, dernekler için 33 adet ve üniversiteler için 23 adet irtifak hakkı tesis edildiği belirtildi. Açıklamada geçmişten bu tarafa Başkent, Bilkent, Kadir Has, Doğuş, Çankaya,  Okan, Ufuk ve Bahçeşehir gibi birçok vakıf  üniversitesine devirler yapıldığı anlatıldı. star'ın edindiği bilgiye göre Bilkent Üniversitesi'ne 2007 yılında 403 dönüm, Atılım Üniversitesi'ne 2003'te 121 dönüm, Başkent Üniversitesi'ne de 1998'de 548 dönüm arsa devri yapıldı.

Tekel eylemine belediyeden lojistik destek

Çankaya Belediye Meclisi, Tekel işçilerinin eylem yaptığı bölgede ortaya çıkan ısınma, barınma, beslenme, tuvalet gibi ihtiyaçların karşılanmasına yönelik çalışma yapılmasına karar verdi. Tekel özel gündemiyle toplanan Belediye Meclisi'nde yapılan oylamada karar CHP ve MHP'li üyelerin ‘kabul', AK Partili üyelerin ‘ret' oyu kullandığı oylama sonucunda oy çokluğuyla kabul edildi.
Hüseyin Özay/Star


Geri Dön