06 / 05 / 2024

Tekel tütün fabrikası arazisini Diyarbakırlı tekstilciler istiyor!

Tekel tütün fabrikası arazisini Diyarbakırlı tekstilciler istiyor!

Diyarbakır Tekstilci İş Adamları Derneği (DİTİAD),    talip oldukları tekel tütün fabrika sahasının kendilerine tahsisi durumunda ise en az 12 bin kişiye istihdam sağlayacaklarını ifade etti...



Tekstilde eski hareketli günlerine dönmek isteyen Diyarbakırlı tekstilciler dernek çatısı altında birleşti. 7 sektör temsilcisinin kurduğu Diyarbakır Tekstilci İş Adamları Derneği (DİTİAD) zamanla üye sayısını 40'a ulaştırdı. Öncelikli olarak tekstilin üretim ile ilgili her alanda faaliyeti olan tüm işletmeleri tek noktada buluşturup, bir üretim üssü oluşturmayı hedefleyen DİTİAD'lılar, talip oldukları tekel tütün fabrika sahasının kendilerine tahsisi durumunda ise en az 12 bin kişiye istihdam sağlayacaklarını ifade etti.

Türkiye'de en kaliteli pamuğun Diyarbakır'da üretildiğini dile getiren sektör temsilcileri, tekstilde sağlanacak hareketliliğin Ortadoğu'ya açılmak isteyen firmalara önemli fırsatlar yaratacağını belirtti.

DİTİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yücel, 2011 yılının şubat ayında 7 kurucu üye ile DİTİAD'ı kurduklarını belirterek, 'Diyarbakır'da tekstil sektöründe faaliyet gösteren üretimle ilgili tüm kolları bir araya getirerek güçbirliği oluşturmak istedik. Sorunlarımıza ortak çözüm bulup, sektör konusunda daha fazla neler yapacağımıza bakmak istedik. Sektörü ileriye taşıyabilmek için ortak bir çatımız olsun istedik. şžu anda 40 üyemiz var. Ancak zaman içerisinde bu rakamı artırmayı hedefliyoruz. Ancak öncelikli olarak Kayapınar mevkiinde bulunan tekel tütün fabrikasının kullanılmayan alanına talibiz. Diyarbakır'da kayıt altında veya kayıt dışı olan tüm tekstil üreticilerini iyi bir altyapı oluşturarak oraya taşımak istiyoruz. Eğer bu konuda yol alabilirsek çok hızlı bir şekilde ilgili kurumlarımızın da desteğini alarak kalifiye eleman yetiştirmek için çalışma yürüteceğiz' diye konuştu.

Tekstil OSB projesi ilgili kuruma sunuldu

DİTİAD Kurucu Üyesi Hüsnü Pervane de, tekstilin geniş istihdam olanakları yaratan bir sektör olarak Güneydoğu Anadolu için öneminin daha da arttığını kaydederek, 'Bu bilinçle yola çıkarak Diyarbakır'da tekstilin üretim aşamasında faaliyet gösteren arkadaşlarımızı tek çatı altına toplayıp sektörü daha güçlü hale getirmek istedik. Bugüne kadar çok iyi yol aldık. Üye sayımız şu anda 40. Ancak zaman içerisinde bu rakamı artırmayı hedefliyoruz. Tekel Tütün fabrikasının alanına talibiz. Bununla ilgili gerekli araştırmaları yaptık. İlgili kurumlara projemizi tekstile dayalı organize sanayi bölgesi olarak sunuyoruz. çünkü biz hazırlığımızı bu şekilde yapıp, projemizi buna göre hazırladık. Tahsis edilmesi durumunda tekstil sektörü Diyarbakır'ın eski günlerine dönecektir' açıklamasını yaptı.

'BİR ARADA ÜRETEN VE PAZAR ARAYAN BİR SEKTÖR OLACAĞIZ'

DİTİAD Yönetim Kurulu Üyesi Fadıl Oğurlu: çok hızlı olmasa da tekstilde iyi şeyler oluyor, işletmeler veya girişimciler tekstil ile ilgili artık çekinmeden hareket edebiliyor. Dernek çatısı altında tekstil konusundaki sektör temsilcileri ile bir araya gelip yol haritası çıkarmamız, ortak hareket etmemiz daha hızlı sonuç almamızı sağlayacak. Tekel tütün fabrikasının alanına talibiz. Bu alan tekstilciler için cok uygun. Önümüzü daha iyi görebilmemiz için iyi bir fırsat olacak. Sektörün ortak sorunu kalifiye eleman için projeler hazırlayacağız.

DİTİAD Yönetim Kurulu Üyesi Necmettin Kutay: Daha önce sektörün genel durumu ile ilgili cok fazla bilgi sahibi değildik. Dernek kurmak bize bunu da kazandırdı. Bir arada olmak, birlikte hareket etmek çok güzel. En büyük sorunumuz kalifiye eleman sıkıntısı idi. Bu sıkıntının asgariye indirilmesi ile ilgili çalışmalar var. Tekel tütün fabrikası alanı tahsis edilecekse sadece tekstilcilere verilsin.Tahsisin en aşagı 20 yıllığına lazım. 50 yıllığına tahsis edilmesi ise bize daha da güven verir. Projenin hayata geçmesi ile birlikte kentin istihdam ile ilgili beklentilerini de karşılayabiliriz.

DİTİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz: Dernekle birlikte Diyarbakır'ın tekstil konusunda kaderinin pozitif olarak değişeceğine inanıyorum. Bu nedenle kuruluş sürecine katıldım. Tekel tütün fabrikasına ait alanın tahsis edilmesi durumunda Diyarbakır'ı tekstil kenti yapmayı planlıyoruz. Ortadoğu'dan gelerek İstanbul gibi şehirlere giden yabancı tüccarı Diyarbakır'a alıştırmayı ve bütün ticaretini bu bölgeye kaydırmayı hedefliyoruz. Bir arada üreten, pazar arayan, birlikte kazanılan bir sektör haline gelmeyi hedefliyoruz.'

Mahir Solmaz / DÜNYA


Geri Dön