05 / 05 / 2024

Tekfen Bomonti Apartmanlarına Emin Hasırcı grafiti yaptı!

Tekfen Bomonti Apartmanlarına Emin Hasırcı grafiti yaptı!

Duvarları süsleyen grafiti artık Türkiyede de kabul görmüş bir sanat dalı. Hatta pek çok kişinin ilgiyle takip ettiği Türk grafiticiler bile var! Onlardan biri de Almanyada yaşayan ve Rusl Lovesletters olarak tanınan Emin Hasırcı



Gündelik yaşamın ayrılmaz parçası olan sokak sanatı Türkiyede de gelişiyor. En çok bilineni ise grafiti. Bu dala ilgi son yıllarda gözle görülür bir şekilde arttı. Türkiyede 7den 70e pek çok meraklısı olan grafitiyi, dünyada temsil eden Türkler bile var. Emin Hasırcı, namı-ı diğer Rusl Lovesletters da onlardan biri. Tekfen Bomonti Apartmanlarının 116 metrelik dış cephe duvarlarını boyamak için Almanyadan Türkiyeye gelen Hasırcı, bugün Avrupanın en iyi grafiti ustalarından biri.

Türkiyede polis çay ısmarlıyor

Hasırcı grafitiyle 12 yaşında tanışmış. Bu merakının 90lı yıllarda Almanyayı etkisi altına alan hiphop kültüründen kaynakladığını söylüyor: Okuldan sonra gençlik merkezlerinde vakit geçirirdik. Oradaki arkadaşlarım renkli boyalarla duvarları boyuyordu. Çok merak ediyordum. Birkaç kalem, sprey boya alıp garajda boyama yapmaya başladım. Zamanla büyük resimlere geçtim. Grafik tasarımı mezunu olduğunu ve aynı zamanda görsel iletişim tasarımında okuduğunu söyleyen Hasırcı, bir süre bu alanda çalışmış ancak sıkılınca tekrar sokağa dönmüş. Almanyada grafiti kültürünün çok gelişmiş olduğunu belirten Hasırcı, Türkiyede çok güzel işler yapıldığı görüşünde: Çok yetenekli kişiler var. Fark edip desteklemek gerektiğini düşünüyorum. Özellikle çocuklar için etkinlikler düzenlenmeli ve yetenekleri ortaya çıkarılmalı. Dünyanın pek çok yerinde grafiti hala yasadışı. Ben de izin alınarak yapılması taraftarıyım. Almanyada polis hemen gelip sorgular Ne yapıyorsunuz diye. Türkiyedeki arkadaşlarımın söylediğine göre buradaki polis daha iyimsermiş, hatta çay bile ısmarlıyormuş!

Hasırcıya göre grafiti bir düşünce biçimi. Özellikle Arap Baharında grafitilerin önemli bir ifade  gücü olduğunu söyleyen Hasırcı Savaş zamanında da duvarlara yapılan grafitiler insanları düşünmeye itti. Duvarlarda savaşın zararlarına dair mesajlar verildi. Bunu silahla yapmak yerine boyalarla başardılar diyor.

Bomonti duvarları rengarenk!

İstanbulun en eski semtlerinden Bomonti, günümüzün yeni sanat akımı Street Art ile renkleniyor. Bugün başlayacak olan etkinlik 10 Ekime kadar sürecek. Etkinlik çerçevesinde dünyanın ve Türkiyenin ünlü grafiti sanatçıları biraraya geliyor. Buenos Airesin ilk sokak sanatçılarından, Arjantinli Chu, Avrupanın en iyi grafiticilerinden Emin Hasırcı ile Türkiyeden Cins, Wide ve Canavar üç gün boyunca grafiti yapacak.

Fatma Karaman/Star


Geri Dön