02 / 05 / 2024

Tekfen Holding'in bu yılı 70 büyümeyle kapatması bekleniyor!

Tekfen Holding'in bu yılı 70 büyümeyle kapatması bekleniyor!

İç pazarda daralan talep karşısında büyük gruplar yönlerini  yrut dışı kaynaklı büyümeye çevirdi. Yapılan değerlendirmelere göre 2019 yılında Türkiye'nin dev holdingleri için büyümenin güçlü kaynağı yurt dışı olacak...



Türkiye ekonomisi, döviz kurlarında büyük hareketlerin yaşandığı, enflasyonda hızlı bir yükselişin olduğu, yabancı sermaye girişinin azaldığı, iç talebin daralıp işsizliğin artmaya başladığı zorlu bir yılı geride bırakmaya hazırlanıyor. Krizin iyiden iyiye kendini gösterdiği 2018 yılındaki bu gelişmeler Yeni Ekonomi Programı'na da (YEP) yansıdı. Bu yıl yüzde 3,8 olarak öngörülen büyüme YEP'e göre gelecek yıl daha da düşecek. Gelecek yıl Türkiye'nin yüzde 2,3 büyümesi öngörülürken, bu rakamlar önümüzdeki yılın daha zorlu geçeceğinin sinyalini veriyor. Üstelik bazı uluslararası kurumlar 2019'da Türkiye'de büyüme değil küçülme yaşanacağını tahmin ediyor.

HOLDİNGLER NE YAPACAK?

Ekonomist'te yer alan habere göre; Türkiye ekonomisi büyümede vites küçültürken, dev grupların nasıl bir stratejiyle bu dönemi atlatacakları ise merak konusu. Biz de CEO Club toplantısının merakla beklenen holdingler buluşmasından çıkan önemli mesajlardan yola çıkarak 25 grubun yeni dönem planlarını araştırdık. Verilen mesajlarda bu yıl bilançolarda sapma ve bütçe yapmanın zorluğu ön plana çıkıyor. Mevcut koşullarda büyük kur hareketleri ve ekonomide yaşanan kriz karşısında 2018 hedeflerini tutturmakta zorlanan holdingler 2019'a da temkinli giriyor. Belirsizliğin yaşandığı bu dönemde bütçe dahi yapmakta zorlanan dev gruplar rotayı yurtdışına çevirmiş durumda. Ancak dışarıda da yeni maceralar peşinde koşmak yerine bildikleri pazarlara odaklanmayı planlıyorlar. Devler 2019'da nakit akışına ve maliyet yönetimine ağırlık vermeyi de ihmal etmeyeceklerini ifade ediyorlar.

YURTDIŞI AÇILIMLA BÜYÜYECEKLER

Mart ayında gerçekleşecek yerel seçimler ve ekonomik hedeflerdeki farklı tahminler nedeniyle belirsizliğin hakim olduğu 2019'da hem iç talep hem de fonlama açısından zorluklar büyük yatırımların önünde bir engel olarak duruyor. Bu dönemde ana işlerine odaklanmayı seçen holdinglerden biri olan Borusan, yatırımda yurt dışındaki girişimlerini güçlendirecek adımlar atacağı sinyalini veriyor. Doğuş Grubu yurtdışında yeme-içmede restoran yatırımları ve marinacılıktaki yeni girişimleriyle yoluna devam edeceğini söylüyor.

YENİ İHALELER KOVALIYOR

Zorlu dönemde büyümede ciddi bir rakama imza atan Tekfen Holding ise yurtdışı projelerin etkisini net yaşayan gruplardan biri olarak ön plana çıkıyor. Yüzde 45'in üzerinde bir halka açıklık oranına sahip olan ve 2017'yi 7,5 milyar TL'lik ciroyla kapatan Tekfen Holding'in bu yılı yurtdışı ve tarım sektöründe yeni girişimlerin katkısıyla yüzde 70 büyümeyle kapatması bekleniyor.

Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, "Ciroda yıl sonu beklentimiz yüzde 70 büyümeyle 12,9 milyar TL. Son iki yılda satış gelirlerinde iyi bir ivme yakaladık" diyor. Gigin, bunda taahhüt grubu ve Toros Tarım'ın etkisine değiniyor ve şunları söylüyor: "Tekfen İnşaat'ın portföyüne kattığı büyük çaplı altyapı ve petrokimya projeleri ve tarımsal sanayi grubumuzda Toros Tarım'ın halihazırda lider konumda olduğu Türkiye pazarına ilaveten ihracattaki önemli atılımıyla sağladığı döviz bazlı gelirleri bizi olumlu etkiledi."

Tekfen'in 2019 yılında cirosunun 14-15 milyar TL bandında seyredeceğini aktaran Murat Gigin, daha fazla artışın ise uluslararası müteahhitlik alanındaki ihale tekliflerinin olumlu sonuçlanması halinde olacağını sözlerine ekliyor.


Geri Dön