Kent Haberleri

Tekfur Sarayı 'Müze' olarak kapılarını açtı!

2005 yılında ilk restorasyon çalışmalarına başlanan Tekfur Sarayı müze olarak kapılarını ilk kez ziyaretçilere açtı. Açılışa İBB Genel sekteri Hayri Baraçlı’nın yanı sıra çok sayıda sanatsever katıldı.

Edirnekapı’da kara surlarının hemen yanında bulunan Tekfur Sarayı’nın çini eserler ile cam ve çömlek eserlerin de sergileneceği bir müze olmasına karar verildi. Açılışa İBB Genel sekteri Hayri Baraçlı’nın yanı sıra çok sayıda sanatsever katılım gösterdi.

“2006 YILINDAN İTİBAREN BURADA ESASLI RESTORASYON PROJELERİ GELİŞTİRİLDİ”

CNN Türk'te yer alan habere göre; müze hakkında konuşan Arkeolog Prof. Dr. Sümer Atasoy, "Tekfur Sarayı uzun yıllar dört duvar olarak kaldı. Hiçbir şekilde el değmedi. Burayı ne şekilde kullanacağız diyen bir takım projeler geliştirildi. Ama hepsi yarım kaldı ancak 2006 yılından itibaren burada esaslı restorasyon projeleri geliştirildi ve yapılmaya başlandı ama bu restorasyon sırasında uygulamalarda bazı hatalar yapıldı diye çeşitli tartışmalar ortaya çıktı. Bu projeler Anıtlar Kurulu’nun onayıyla gerçekleşmektedir. Dolayısıyla birkaç kere bu projelerde değişiklik yapıldı. Ve nihayet anıtların onayıyla bu hale geldi” dedi.

“ENGELLİLER İÇİN ASANSÖR DE YAPILMIŞTIR”

Müzenin yapılmasında engellilerin de düşünüldüğünü kaydeden Atasoy, ”Eski bir esere, eski bir binaya işlev verdiğiniz zaman birtakım değişiklikler yapmak zorundasınız. Bu da eski esere minimum müdahaleyi gerektirir. Ama burada bir müze kuracaksanız bunun şartlarından biri de engelliler için yürüme yolları ya da asansörler yapmaktır. Burada da bir asansör yapılmıştır. Buradaki gaye engellileri yukarı çıkarmaktır. Ama bu asansörü yaparken de minimum müdahale yapmak binaya zarar vermedi. Bu nedenle çok titiz bir çalışma yapıldı” ifadelerini kullandı.

“İLK DEFA ÇİNİ ATÖLYESİNİN VE CAM ATÖLYESİNİN VARLIĞI ORTAYA ÇIKTI”

Özgün mimarisini bozmadan evrensel kurallara uygun malzemeler kullanıldığını belirten Prof. Dr. Sümer Atasoy, "Sarayı farklı şekillerde değerlendirelim hatta otel yapalım gibi pek çok tartışmalar yapıldı. Sonunda buranın bir müze olarak kullanılması fikri ağır bastı ve yapıldı. Ki iyi oldu. Çünkü 1993 yılından 2001 yılına kadar burada yapılan kazılarda ilk defa çini atölyesinin ve cam atölyesinin varlığı ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla burada hem bina hem de buradan çıkan eserler önemlidir” diye konuştu.

“SANATI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Bu tür faaliyetleri destek vereceklerini ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı,“Burada bulunan sanatın değerini öğretmek ve aynı zamanda onun ögelerini ortaya koyabilmek bizim için de çok önemliydi. Sanata değer verebilmek adına, sanatı yaşatabilmek adına ve aynı zamanda sanatçıyı da özendirebilmek adına bu organizasyonları destekliyoruz ve desteklemeye de devam edeceğiz. Bu çalışmalar da bizi heyecanlandırıyor” açıklamasında bulundu.