15 / 11 / 2024

Tekirdağ Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi!

Tekirdağ Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi!

Bu ay sonunda hasta alımına başlaması hedeflenen Tekirdağ Şehir Hastanesi, resmi açılışı için gün sayıyor.




Akfen İnşaat tarafından kamu-özel iş birliği (PPP-Public Private Partnership) modeliyle yapımı üstlenilen Tekirdağ Şehir Hastanesi, hizmete alınması için gün sayarken, hastanenin bölge sağlık turizmine önemli katkı sunması hedefleniyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, 158 bin metrekarelik inşaat alanında, 1 milyar 500 milyon liraya mal olan 486 yataklı Tekirdağ Şehir Hastanesi, gerektiğinde 556 yatağa çıkartılacak alt yapısıyla Türkiye'nin ilk modüler hastanesi olma özelliğine sahip.

Tekirdağ Şehir Hastanesi nin yapımında sona gelindi!

Gerçekleştirilen basın gezisinde gazetecilerle bir araya gelen Akfen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Akın, yapılan çalışmalara ilişkin bazı bilgiler verdi.

Hastaneyi Eylül'ün son haftası idareye teslim etmiş olacaklarını dile getiren Akın, şöyle konuştu:

"Sağlık Bakanlığı da muhtemelen ekim başı gibi hasta almaya başlar, belki daha da erken olabilir. Resmi açılışın Tekirdağ'ın kurtuluşunda olması gibi bir talep var fakat önden hasta alımını eylül sonu gibi yapmak istiyoruz. Yatırım tutarımız 1,5 milyar TL oldu. 486 yataklı bu hastanede 25 yıl imtiyaz hakkımız var. Yap-işlet-kirala modeliyle yaptık. Yatak kapasitemiz 486 olmasına rağmen 556 yatak kapasitesine çıkabilecek alt yapımız var. Bütün son teknolojinin kullanıldığı, deprem izolatörlerinin olduğu, kompakt bir hastane oldu."

Akın, hastanede sözleşme gereği 19 hizmeti kendilerinin vereceğini belirterek, Tekirdağ Şehir Hastanesi'nin PPP modeliyle yaptıkları üçüncü hastaneleri olduğunu dile getirdi.

Şehir Hastaneleri yapımında bundan sonra kamunun kendi yapma kararı bulunduğunu dile getiren Akın, "Sanırım bundan sonra bakanlık kendileri yapmaya devam edecek gibi gözüküyor. Yap-İşlet-Kirala modelinde hasta garantisi gibi bir şey yok, böyle söyleniyor ama böyle bir şey yok. Şirket tarafında bakıldığında, lanse edildiği kadar karlı işler değil." şeklinde konuştu.

"PPP, bir finansman modeli"


PPP'nin bir finansman modeli olduğunu belirten Selim Akın, bu modelle işletilen hastanelerde hizmetin çok iyi olduğunu, bu memnuniyet derecesini ölçümleyebildiklerini söyledi.

Akın PPP modelinin iyi anlatılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Kira bedelimiz 25 sene için baktığınız zaman makul fiyatlarda. Şu an planlanan çok sayıda Şehir Hastanesi var, bu hastaneler yeni modelle yapılabilir mi ona bakmak lazım. Yeni modelde açılan ihalelere biz de teklif verdik, PPP modeli de devam ederse oraya da girmek isteriz. PPP modeli ile yapılan projeler, yabancı yatırımcı anlamında yurt dışından da ilgi görüyor, bunu duyuyoruz. Bu modele yabancı yatırımcı ilgisi var, yabancı sermayenin Türkiye'ye çekilmesi için bu model önemli."

PPP sözleşmelerinin yüklenici firma tarafına fazla sorumluluk yüklediğini belirten Akın, sözleşmenin biraz daha sadeleşerek, modelin devam etmesi talebinde bulunduklarını söyledi.

"Yoğun bakım odalarını pandemi sürecinde yüzde 50 artırdık"


Pandemi döneminde Bakanlığın yapımı devam eden Şehir Hastaneleri için özel bir isteğinin olmadığını belirten Akın, "Ama artık Bakanlığın elinde iki seçenek var, eski hastaneler ve Şehir Hastaneleri'nden birini temiz hastane, birini pandemi hastanesi olarak tutabilir. Eskiden olsa iki bölüm de aynı hastane içinde olacaktı. Pandemi özelinde bariz değişiklikler yapmadık, bir tık yoğun bakım odalarını artırdık, bu hastane için yüzde 50 civarında artırdık." diye konuştu.

Akın, sağlık turizminde gelinen nokta hakkında da değerlendirmeler yaptı.

Tekirdağ'ın sınır bölgesi olmasından dolayı, Tekirdağ Şehir Hastanesi'nin sağlık turizmine önemli katkı sağlayacağı öngörüsünde bulunan Akın, "Hem Yunanistan'da hem Bulgaristan'da bu kalitede bir hastane yok. Baktığınızda Avrupa'nın en genç hastanelerine sahibiz. Hizmetlerimizi sağlık turizmini geliştirmek adına planladık." diye konuştu.

"Isparta'da 10 senede geliriz dediğimiz kapasiteye 1 senede, Eskişehir'de de 6 ayda geldik"


Akın, CHP milletvekili tarafından dile getirilen "Şehir Hastaneleri'nin kamulaştırılması önerisine, "Sözleşme üzerinden yapılan bu tip söylemler, yabancılar gözünde Türkiye'ye olan bakış açısını zedeliyor ve değiştiriyor. Kendi yatırımcının üzerinden bunları alıp kamulaştırırsak, yabancı yatırımcıyı buraya nasıl getireceğiz? Sözleşme ile oynanmaması gerektiğini düşünüyorum. Böyle bir şey olacağını sanmıyorum ama bunların konuşulması bile yabancı yatırımcı için tedirgin edici." cevabını verdi.

Hasta alımına başlanan Şehir Hastaneleri'nin tam kapasite çalıştığını belirten Akın, "Şu an Isparta Şehir Hastanesi ve Eskişehir Şehir Hastanesi'nde doluluk anlamında yatak sorunu yaşamaya başladık. Pandemi süreciyle alakası olmadan Isparta'da 10 senede geliriz dediğimiz kapasiteye 1 senede, Eskişehir'de de 6 ayda geldik. Hastaneler sunduğu hizmet nedeniyle tercih edilir oldu." dedi.

"Gelecek yıl Bodrum Loft'u kendimiz işletmeye devam etme kararı aldık"


Akın, Akfen İnşaat'ın Loft projeleri hakkında da bazı bilgiler verdi:

Levent Loft'u 100 milyon TL, Loft Bahçe'yi 150 milyon TL, İncek Loft'u 400 milyon TL, Bulvar Loft'u ise 556 milyon TL yatırımla hayata geçirdilerini dile getiren Akın, 1 Temmuz tarihinde kapılarını açan Bodrum Loft projesine de 325 milyon lira yatırım yaptıklarını belirtti.

Akın, Loft konseptli 5 proje için 1,5 milyar TL yatırım yaptıklarını dile getirerek, Bodrum Loft'a pandemi döneminde olmasına rağmen beklentinin üzerinde bir talep aldıklarını söyledi.

Gelecek yıl Bodrum Loft'u işletmeye devam etme kararı aldıklarını belirten Akın, şu değerlendirmeleri yaptı.

"Yeni inşaat projeleri için bakınıyoruz. Yapılan kredi kampanyaları ile piyasaya önemli bir canlılık geldi. Şu an kampanya dönemi kadar olmasa da bir hareketlilik var. Hareketlilik devam ederse, yeni projelere bakacağız. Bodrum'da bir konut projesi düşünüyoruz, arsa konusuna henüz bakınıyoruz.

Pandemi ve kampanyanın etkisiyle insanlar yeni yerler bakmaya başladı. Bir kaç senedir böyle bir talep birikmesi gözlemliyorduk, kampanya sayesinde ve pandeminin etkisiyle bu talep açığa çıktı. Konut yatırımı için talep ne kadar piyasada devam eder ona bakmak lazım. Düzgün projeler olursa Bodrum'un geleceğine inanıyoruz."

"Sadece Rus-Arap değil, zengin Avrupalı'lar da artık yavaş yavaş Bodrum'u tercih ediyor"


Bodrum'daki kaçak yapıların yıkılması konusuyla ilgili de konuşan Akın, "Bodrum'a son dönemde inanılmaz bir yabancı ilgisi var. Bunlar sadece Rus-Arap değil, zengin Avrupalı'lar da artık yavaş yavaş Bodrum'u tercih ediyor. Elimizdeki bu değeri olabildiğince düzgün projelerle desteklememiz gerekiyor. Aç gözlülükle yapılmış projeler Bodrum'un algısına negatif etki ediyor. Bu çerçevede Bakanlığın hareketini doğru buluyorum. Bodrum için bir master plan yapılıp onun üzerinden hareket edilmesi gerek. " dedi.

Akın, Akfen Grubu olarak pandemiden olumsuz etkilenen sektörlerde bulunan şirketlerin operasyonel performanslarının 2021'de kademeli olarak düzeleceği beklentisinde olduklarını söyledi.

Akın, “Böylece 2021 yılı Akfen Grubu olarak yeni yatırımlara tekrar hız verildiği bir yıl olabilir. 2020 yılı başında 4,5 milyar TL'si bu yıl olmak üzere iki yılın sonunda 9,8 milyar TL'lik yatırım hedefimizi bu şekilde tamamlamayı planlıyoruz." diye konuştu.


Geri Dön