22 / 11 / 2024
fuzul

Tekirdağ'da yatırımcıya arsa yok!

Tekirdağ'da yatırımcıya arsa yok!

Habertrak gazetesi Tekirdağ Perta Emlak'ın sahibi Ümit Tahmaz'la Tekirdağ emlak piyasası üzerine bir röportaj gerçekleştirdi. İşte o röportaj...





Habertrak gazetesi Tekirdağ Perta Emlak'ın sahibi Ümit Tahmaz'la Tekirdağ emlak piyasası üzerine bir röportaj gerçekleştirdi. İşte o röportaj...



1-)Önce sizi tanıyalım? 

Ben Ümit Tahmaz .Perta Emlak'ın sahibiyim.  Aynı zamanda yatırımcıyım. İstanbul'un yeriisiyim.1933'ten beri İstanbul'dayız. Memleketimi sorarsanız. İlla sorulur ya...' Giresun.'diyelim. 


2-)İstanbul'da ne gibi yatırımlarınız var? 

İstanbul'da Bahçeşehir, Beylikdüzü, Yakuplu tam popüler olmadığı zamanlarda arsa ve daire alıp sattım. Fiyatlar yükselince Marmara Ereğlisi, Yeniçiflik'te villa, arsa alıp satmaya başladım. 'Lider Arsa Ofisi'yle ortak hareket ettik. Ondan sonra yavaş yavaş Tekirdağ Bölgesi'ne geldim. Tekirdağ'ın değişik semtlerinde ofisler kurdum. Aynı zamanda kendim yatırımcıyım. Tapu sahibi olarak konut, iş yeri, arsa, tarla satışı gerçekleştiriyorum. 


3-)Orta halli veya çok parası olan vatandaş, Tekirdağ'da nereye yatırım yapmalı? 

Tekirdağ'da yatırım için küçük arsa yok.En büyük sıkıntı bu. Belediye, burada plan yapıp küçük arsa potansiyeli meydana getirmesi lazım. Burada belediyenin şehir planlamacısına büyük ihtiyaç var. Belediye burada çalışmıyor. 


4-)Nereye yatırım yapılmalı?Büyük arsalar nerede? 

Genelde gelişen bölgeler, İstanbul'a doğru gider veya Malkara'ya doğru gider. Ben, şehir planlamacısı olsam, İstanbul'a ya da Malkara'ya doğru giderim. Şehir planlaması çarpık. 


5-)100 bin lirası olan Tekirdağ'da nerelerde daire alabilir? 

Çınarlı sıfır daire, 100.Yıl Mahallesi'nde 10-15 yaşında alabilir. Çiflikönünü, Yavuz Mahallesi ve Altınova'da alabilir. Daha düşük paraya sahip olanlar yine Çınarlı, çarşının içinden, Yavuz Mahallesi'nden, Aydoğdu'dan alabilir. 


6-)50 bin TL'nin altında da daire var mı? 

Var. Aydoğdu, Zafer, Altınova, Yavuz, Çınarlı Mahalleleri'nde olabilir. Öyle daireler var ki eski, masraflı ve küçük olması dolayısıyla her bütçeye uygun dairemiz var bizim. Buraya gelen adam boş çıkmaz. Bizim sloganımız zaten "Evini satar ev sahibi yapar." 


7-)Tekirdağ'da ne gibi sıkıntılar var? 

Tekirdağ'ın en büyük sıkıntısı imar. Büyük yatırımcı burayı cazip görmüyor. Sahili ve orman tarafı olan Kumbağ'ı imara açarlarsa Araplarda gelebilir. Sapanca, İzmit bölgesi yerine yabancı yatırımcılar buraya gelebilir.  Bu coğrafya hiçbir yerde yok. Kumburgaz'dan Şarköy'e kadar sahil şeridimiz yok. Ayrıca belediyeyi kötülemek amaçlı söylemiyorum. Bir sebze halimiz bile yok. Kıyı şeridinde olan bir bölgeyiz. Balık halimiz yok. Yani belediye bunun altyapısını yapması lazım acilen. Yoksa Tekirdağ'ın coğrafyası çok muazzam. Turizm bölgesi. Denizimize acil mavi bayrak almamız lazım. 'Yazlıkçı 'dediğimiz insanlar; Erikli, Şarköy'e doğru kaçıyorlar. Bu ne demek? 'Oradaki esnafın zengin olması' demek. 'Esnafın daha çok mal satması' demek. Yönetim,' tatilci' dediğimiz insanları kaçırıyor.  Altyapı yok, kanalizasyon yok. Tekirdağ'da kışın havada çok kötü bir an önce doğalgaza geçilmesi lazım. Barbaros ve ilerisinde doğalgaz yok, kanalizasyon yok. Kışın o bölge çok ıssız ve insan yok. Diğer bir sorun bence Tekirdağ'da kaldırım yok. Adam daire almış 300-400 milyara yürümeye yolu yok. İskanla uğraşana kadar belediye, altyapıyı yapmalı. 

Çalışıyor ama yavaş yapıyorlar. Başkanlardan tabi ki Allah razı olsun.Tekirdağ'da bu güne kadar bir çivi çakılmamış. Taş üstüne taş koyan değerli insanlar. Ama ne var? İşler,yavaş ilerliyor. 


8-)Araplar niye yeşilliğe geliyorlar? 

Suudi Arabistan gibi coğrafyalar, çöl olduğu için onlara buralar cennet gibi geliyor. Sapanca'da bir villa 2 milyon dolar. 500 metrekare arsa 1 milyon dolar. 


9-)Burada arsa, tarla durumları nasıl? 

Örneğin; bir daire Hürriyet'te 400 milyar yanında buğday tarlası var. Ben onu izlemek zorunda değilim. Ya onu imara açsınlar ya açmasınlar. Maliye binasının oradan sonuna kadar oralar hep öyle. Belediye, orayı imara açmalı. 2kat değil ,5 kat olmalı. Daire fiyatları o yüzden pahalı. Yoksa Hürriyet Mahallesi'nin bir cazibesi yok. 


10-)Neden Hürriyet Mahallesi'ne çok talep var? 

'Hürriyet'te oturuyorum.' desinler diye sanıyorum. Hürriyet'in bir cazibesi yok aslında.  Aynı büyüklükte ki evler 100.Yıl'da, Altınova'da da var. Biraz daha caddeleri geniş o kadar. 


11-)Arsa olarak nerede yatırım yapmalı? 

Yatırım yapacak arsa yok. İmarlı arsa yok.  Yatırımın önü kesilmiş şu an Tekirdağ'da.  Ramada Otel'in oralar çok güzel bir yer ama imar yok. 2 kata izin veriliyor. Otel gelecek ama imar yok. 


12-)Peki neden 2 kat? 

Kaygan zemin bahane. Denizin ortasına ev yapıyorlar.Bataklıkta bile evler yapılıyor.  Dubai'de, Büyükçekmece'de var bunun örneği. Yani burada belediyeye çok iş düşüyor.  Süleymanpaşa mı, Büyükşehir mi?Onun kargaşası da var. Muhatap belli değil. En büyük sıkıntı bu. Aynı adama hem büyükşehir, hem Süleymanpaşa Belediyesi.ceza yazıyor. Ben belediye başkanı olsam, müteahhit belediyeye geldiğinde küçük altın takarım. Neden?Şehri mi güzelleştiriyor adam. 

Burada köstek oluyorlar. Hem yatırımcıya, hem İmar edene. 


13-)Siz yatırımcılığın yanısıra emlak işlerini de yapıyorsunuz...Emlak piyasasının sorunları neler? 

Çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesi lazım. Fiyatların artmasında ki en büyük sıkıntı yapılmış binada iskan alınması sekiz ay sürüyor. 

Bina bittikten sonra müteahhit iskanı almazsa; elektrik, su ve doğalgaz verilmiyor. Eskiden veriliyordu. Şu an Tekirdağ'da çoğu müteahhit batmak üzere. Çünkü daire satamıyor. 

Belediyenin yanlışlığı var. Bina bitiyor ama sekiz ay sonra iskan veriliyor. 


14-)Neden böyle yapıyor belediye? 

Kent yönetimi yok Tekirdağ'da. Bunu ne kadar aşağı çekebilir. Çevre ve Şehircilikle, belediye, aynı anda çalışması lazım. Çünkü iskanla Çevre Şehircilik ilgileniyor, belediye de ölçümleri yapıyor aynı zamanda. Elektrik ve suyu iskana bağlamasınlar bence. 


15-)Bu hükümet politikası değil mi? 

Yanlış bir politika. 


16-)Diğer illerde nasıl bu durum? 

Abonelik yapılıyor, iskana bağlı olmadan. İnşaat bitince, tapunu aldığında elektrik ve suyunu alabiliyorsun. 


17-)Size gelen bir müşteri var. Parası olana, yatırım için ne öneriyorsunuz? 

Kiracı mı? Ev sahibi mi? Uzun vadeli mi? Kısa vadeli mi? Kira gelirine mi ihtiyacı var? Ona göre konut, arsa öneriyoruz. Diyelim:' 100 milyar paran var. Kira gelirine ihtiyaç duyuyorsun.Sana 100 milyarlık daire veriyoruz. 500- 650 lira gibi bir kira gelirin oluyor aylık. 


18-)En düşük ve en yüksek kiralar nerelerde? 

En yüksek kira Hürriyet Mahallesi'nde. Konut fiyatları pahalı olduğu için. 10O.yıl ikinci sırada, daha sonra çarşının içi, dördüncü Altınova, beşinci Çınarlı, Aydoğdu ve Zafer mahallesi.  Değirmenaltı'nı saymıyorum. Orası ayrı bir cumhuriyet. 


19-)Neden orası ayn bir Cumhuriyet? 

Orada fiyatlar oturmuş. Orada öğrencileri, çok eziyorlar.1+1 bir daire 1.000-1.500 lira olmaz. Öğrenciler günlerini yarı aç yarı tok geçiriyorlar. Kiralarını vermek için. Adam almış 50 bin liraya bir daire. 1.000-1.500 liraya kiraya veriyor. Buna bir standart getirilmesi lazım. Türkiye'de konutun değeri en iyi Adana'da anlaşılıyor. 10 yıllık kirası ne kadar?Konutun bedeli de o. İmarlı arsa olsa konut fiyatları bu kadar fazla olmaz. 


20-)Tekirdağ'da 100 bin altıncı lirası olan bir yatırımcı sizce nereye yatırım yapmalı? 

Uzun vadede daha kolay paraya çevirmek için emlakta bir tabir vardır" Alırken kazanmak". Bir malı alırken kazandığın zaman satması kolaydır. Benim klasik bir lafım var. 'Satarken alıcı gibi düşünmek, alırken satıcı gibi düşünmek.' 100 bin liram olsa konut alırım. 

Yarı paramla da bir arsa alırım. Paramı yüzde 50 olarak bölerim ve beklerim.Sonra arsamı da satarım dairemi de satarım paramı çoğaltırım. 

Tekirdağ'da en büyük sıkıntı, eski evleri tadilat yapıp satma olayı yok. Bu kültür oluşmamış. Almanya'da, Amerika'da, İngiltere'de emlak bu şekilde. Halbuki yapsa evi değerlenecek. 50 milyara satacağı evi 70 bine satmış olacak. İnsanlar tadilattan korkuyor. 


21-)Deprem bölgeleri var Tekirdağ'da bunlar merkezde nereler? 

Zaten Dünya bir deprem bölgesi. Örneğin; Japonya da günde beş kere, altı kere deprem olmaktadır. Bizde yıkım olan yedi şiddetinde ki depremi,onlar adam yerine koymuyorlar. Onlarda en yüksek şiddete kadar deprem yaşanabiliyor. Deprem yönetmeliğine uygun konut yaparsak eğer, herhangi bir risk yok. 


22-)Şu an da deprem testi yaptırıyorlar mı inşaatlarda? 

Evet. Mecbur. Eskiden belediye inşaatları kendi bölgesinde İmar Müdürlüğü tarafından denetlenirdi. Şimdi bu 1999 depreminden sonra 2000 yılından sonra çıkan yasayla yapı denetim firmaları denetliyor. Zemin etüdü yaptırdıktan sonra ne kadar demir ne kadar beton kullanılacağı mimarlar, mühendisler tarafından hesaplanıyor. Ona göre inşaat yapılıyor. 


23-)Sizin çalışma sisteminiz nasıl? Ne kadar komisyon alıyorsunuz? 

Bizi burada insanların tutmalarının en büyük sebebi; hakkımıza razı olmamız. Emlakçının yasal hakkı yüzde 3'tür. 



Habertrak




Geri Dön