03 / 10 / 2024

Teknik Yapı her yıl bir binayı sıfır kazançla yeniliyor!

Teknik Yapı her yıl bir binayı sıfır kazançla yeniliyor!

Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, özel sektörün yıllardır kendi içinde kentsel dönüşümü parça parça gerçekleştirdiğini belirterek, son dönemde atılan adımların dönüşüm seferberliği için umutları artırdığını söyledi




Özel sektörün yıllardır kentsel dönüşümü kendi içinde küçük de olsa parça parça gerçekleştirdiğine değinen Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 'Kat karşılığı yapılan çalışmalar, kat mülkiyeti kanununun çıkardığı zorluklara rağmen gerçekleşiyordu. Teknik Yapı olarak yaklaşık 30 yıldır bu tip çalışmalar gerçekleştirerek Kadıköy'de birçok riskli binayı yeniledik. Hatta sosyal sorumluluk çerçevesinde her yıl bir binayı, 'sivil kentsel dönüşüm' sloganımız çerçevesinde kr amacı olmaksızın yeniledik. Ancak gerek bizim gerekse özel sektörde faaliyet gösteren diğer firmaların bu çabaları İstanbul'u tehdit eden deprem riskini ortadan kaldırmaya yetmez. Bu nedenle son 4 yıldan bu yana kat karşılığı yenilemenin ada bazında büyütülmesi için çalışmalar yapılmasını öneriyoruz' dedi.

EMSALLER ARTIRILMALI

Ada bazında gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm çerçevesinde emsal değerlerinin artırılması gibi teşvik edici ve maliyet azaltıcı unsurların sağlanması gerektiğini söyleyen Durbakayım, 'Yıllardır yükseltmeye çalıştığımız sesimiz nihayet cevap buldu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Kadir Topbaş benzeri bir çalışmanın başladığını dile getirdi. Bu hem bizim için hem de İstanbul için çok güzel bir adım oldu' dedi. Durbakayım, bu çalışmaların aksatılmadan yürütülmesi halinde daire sahiplerine ekstra bir maliyet getirilmeden riskli binaların yerine güvenilir binalar inşa edilebileceğine de sözlerine ekledi.

Deprem riski taşıyan binalar öncelikli

Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, kentsel dönüşümün önünde ciddi engeller olduğunu hatırlatarak 'Son 10 yıldır 'Sivil Kentsel Dönüşüm' adıyla her yıl bir binayı sıfır krla yeniliyoruz. Bu süreç içinde en çok sıkıntı çektiğimiz durum 'kat mülkiyeti kanunu' oldu. Onlarca daire sahibi riskli konutlarının depreme dayanıklı hale getirilmesi için 'tamam' derken, kişisel menfaatlerini ön plana alan kişilerin ayak diremesi nedeniyle binalar yenilenemiyor. Sonuç olarak 'merkezi kentsel dönüşüm' projelerinin uygulanabilmesi için deprem riski taşıyan binalarda oturan insanlara, verilecek yeni dairelerin maddi açıdan daha değerli olduğu, deprem açısından ise çok daha sağlam olduğu anlatılmalıdır' dedi.

Sabah

 


Geri Dön