06 / 05 / 2024

Tekstilkent'i Güney Koreliler yenileyecek!

Tekstilkent'i Güney Koreliler yenileyecek!

Güney Koreliler, Tekstilkent´e talip oldu ve 2 milyar dolarlık dev bir yatırım için ön protokoller gerçekleştirildi



İstanbul´un 20 yıllık atıl duran projesi Tekstilkent, yenilenmek için görücüye çıktı. Güney Koreli bir yatırım grubunun incelemeye aldığı merkez çok yakında işler hale gelecek ve Esenler´deki 30 bin işsize ekmek kapısı olacak. Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Tekstilkent´in tüm dünyanın ilgi odağı olacak önemli bir ticaret merkezine dönüştürüleceğini açıkladı. 43 dev galeri ve 1 milyon metrekare kapalı alana sahip olan Tekstilkent, projenin hayata geçmesiyle birlikte başta Kore olmak üzere Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden her gün yaklaşık 50 uçakla gelecek misafirleri ağırlayacak. "300 milyon dolarlık milli serveti, nasıl ulusal ekonomiye kazandırırım" düşüncesiyle yola çıkan Başkan Göksu, Tekstilkent Projesi ile bir taşla iki kuş vurup hem atıl durumdaki merkezi canlandıracak, hem de Esenler´de 30 bin kişiye istihdam sağlayacak.

KASIMDA DEĞİŞiM BAŞLIYOR

Kooperatif yönetimiyle iyi niyet anlaşmaları yapıldığını vurgulayan Göksu, Kore´nin en büyük yatırım grubuyla temasa geçtiklerini belirterek şöyle dedi: "Kore Hükümeti projeye destek vererek, 2 milyar dolarlık yatırım için ön protokoller yaptı. Geçen ay içinde gelen Kore heyetini Esenler´de ağırladık. Bizden dört ay bir süre istediler. Bu sürenin bir ayını geride bıraktık. Üç ay sonra Esenler Tekstilkent´te ciddi bir değişim başlayacak. Projenin hayata geçmesiyle Esenler, İstanbul´un en önemli ticaret merkezi olacak."         

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Tekstilkent´in temelleri atıldığında 18´inde olan ve 350 milyon dolar değerindeki dev yatırımı adım adım izlediğini belirten Erdem Emlak´ın sahibi Musa Erdem, bugün 38 yaşında. "Biz büyüdü, Tekstilkent büyümedi" diyen Erdem, Tekstilkent´te yaşanan sorunlarını tamamen 220 milyon dolar bütçesi olan yönetimden kaynaklandığına dikkat çekti. Atıl durumdaki Tekstilkent´e  devlet eli değmeden hiçbir şey olmayacağını söyleyen Erdem "Bugüne kadar verilen sözlerin hiçbiri gerçekleşmedi. Sultanhamam diye bir tekstil gerçeği de artık kalmadı."

Şahinoğlu: Çinliler´in de bir projesi var 

Tekstilkent Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu "Koreliler ile bizden kiralamaları için bir görüşme yapıldı. Ayrıca Çinliler de başka bir bir proje üzerinde çalışıyor" dedi. 

 DÜNYADA TEK OLACAK 

Dünyanın en önemli yatırım gruplarından biri olan Koreli bir firmanın önümüzdeki üç ay boyunca Tekstilkent´e uygulanacak dev projeyle ilgili detay çalışması yaptığını anlatan Göksu "Başbakanlık Tanıtım Ajansı, Esenler Belediyesi ve  Tekstilkent Kooperatif Yönetimi, gelecek olan detay projeler üzerinde mutabakat sağladıktan sonra, yani Kasım ayından sonra  Esenler, İstanbul´un en gözde yerlerinde biri olacak. Dünyada bir eşi benzeri olmayan bir proje bu" diye konuştu.

DÜKKANLAR ÖKSÜZ KALDI

Tekstilkent´in kuruluş amacının başta Sultanhamam olmak üzere İstanbul´un çeşitli semtlerinde dağınık bir şekilde faaliyet gösteren sektörü bir araya toplamak olduğunu söyleyen Erdem" 20 yıl önce 50-60 yaşında Tekstilkent´ten dükkan sahibi olan esnaf, bugün hayatta yok. Varisleri de dükkanları üçüncü şahıslara satmışlar. Büyük bir çoğu daha dükkanının nerede olduğunu bile bilmiyor" dedi. 

ESNAFIN DÜ-ŞEŞ KEYFİ

Tekstilkent´te dükkanı olan esnaf sinek avlıyor. Ticarethane sahiplerinin o kadar çok boş vakti var ki, çoğu zaman merkezin koridorlarında böyle tavla oynarken görüntülenebiliyorlar. Bomboş dükkanlarla dolu bloklarda genellikle satılık ve kiralık mağazalar var.

Pazar günleri kapalıyız

Musa Erdem "Esnaf sabah 07.30 akşam 21.30 saatleri arasında sıkışmak istemiyor. Esnafın `24 saat açık kalsın´ talebini yönetim bugüne kadar görmemezlikten geldi. Bunun yanı sıra pazar günleri koca siteye kilit vurmanın mantığını anlamakta güçlük çekiyorum. Oysa dünyanın dört bir yanından gelen heyetler, Tekstilkent´e hayran kalıyor. Bu kadar yatırım yapılan bir yer, nasıl olur da atıl duruma gelir sorularına  cevap veremiyoruz" diye konuştu. 
Şenol Baştakar/Star


Geri Dön