Ekonomi

Temettü yatırımcılarına uyarı: Temettü dağıtım oranını negatif etkileyecek durumlara dikkat edin! 

Milyonlarca yatırımcı, temettü dağıtımı ile ilgili detayları merak ediyor.  Peki temettü yatırımcıları nelere dikkat etmeli? İşte ayrıntılar...

Borsa İstanbul ile ilgili yeni bir yükseliş trendi beklenirken, BIST 100 endeksi, 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 18,56 puan artışla 8.964,35 puanı gördü. Bunun yanı sıra, Kasım ayında 7 şirketin temettü dağıtacağı açıklandı. 

Milyonlarca yatırımcı, temettü dağıtımı ile ilgili detayları merak ediyor. Uzmanlar ise yatırımcılara temettü yatırımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili uyarılarda bulunuyor. 

40,1 bin takipçili yatırımcı Fire- Finansal Özgür isimli kullanıcı, https://x.com/fire_ozgur resmi X sosyal medya hesabından temettü yatırımcılarına uyarılarda bulundu. 

Söz konusu paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

"Temettü Yatırımcıları Dikkat

Temettü, yıl içerisinde elde edilen net kardan bir sonraki sene bir dağıtma oranı belirlenerek dağıtılır.

Gelecek sene birçok şirkette hisse başı dağıtılan temettülerde reel bazda düşüşler görebiliriz. Bunun iki nedeni var:

1- 3. çeyrek finansallarını aldığımız bu dönemde çoğu şirkette reel bazda 9 aylık sonuçlarda kar düşüşleri görüyoruz. 

2- Şirketlerin finansal kuvvetleri sıkı para politikası ve ekonomideki yavaşlamanın etkisiyle geriliyor.

Bu da şu anlama geliyor; birinci nedenden dolayı şirketler geçmiş senelerle aynı dağıtma oranını tercih etse bile daha daha düşük temettü dağıtabilirler. İkinci neden de şirketlerin daha düşük temettü dağıtma oranını tercih etmelerine sebep olabilir çünkü finansal güç zayıfladığında şirketlerin kendi faaliyetlerini sürdürebilmeleri için kullanabileceği iç kaynaklar azalır ve şirketler iç kaynaklarını yatırımcılarla paylaşmak yerine işletme sermayesinde kullanmayı tercih edebilir veya borçlanma yoluna gidebilirler. Bu da temettü dağıtma konusunda ihtiyatlı davranmalarına neden olur.

Peki ne yapmamız gerekir?

Finansalları analiz etmeyi iyi anlayıp bu zorlu dönemde bile iyi yönetilen, karlılığını korumayı başarabilen, finansalları kuvvetli, borçluluk durumu sorun olmayan şirketleri iyi inceleyip yatırımları şekillendirmek gerekir.

Bir örnek üzerinden gidelim: Vestel Beyaz Eşya 2024’ün 9 ayında 311 milyon TL net kar yazmış durumda. 2023/9 aylık karı 3,5 milyar TL’ydi ve enflasyonla düzeltilince 5,1 milyar TL’ye yükseldi. Karlılıkta geçen seneye göre sert bir düşüş var. 

2023 yılının 9 ayının sonunda enflasyonla düzeltilmemiş haliyle şirketin 4,5 milyar TL borcu vardı ve elde ettiği FAVÖK 5,7 milyar TL’ydi.
2024 yılının 9 ayında ise şirketin borcu 10,2 milyar TL’ye yükseldi ve elde ettiği FAVÖK 4,5 milyar TL.

Borçluluk olarak şirkette bir bozulma mevcut. Bu da temettü dağıtım oranını negatif etkileyebilir. Bu bakış açısıyla şirketlerin finansal durumlarını iyi anlayıp ona göre hareket etmek gerekir.

Bu değerlendirmem hisse fiyatına ilişkin bir değerlendirme olmayıp sadece temettü dağıtımına örnek olması açısından paylaşılmıştır. Okuduğunuz için teşekkürler.

Peki yatırımcılar temettü yatırımı ile ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...

CHP’li Ömer Fethi Gürer, Bakan Murat Kurum’a TOKİ’nin İlk Evim Arsa Projesi’ndeki belirsizlikleri sordu!

Kale grubu, gayrimenkul şirketi kurdu! Sentra Gayrimenkul Kale Outlet Center'i yenileyecek!

İstanbul'da Yarısı Bizden Kampannyası tam gaz: O ilçede özel birim kuruldu, 177 milyon TL dönüşüm desteği verildi!