Temmer Mermer İspanya'dan ara kademede çalıştırmak üzere işçi getirdi!
Bilecik, Denizli, Afyon, Eskişehir ve Antalya'da ocakları olan Temmer Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Çetinkaya kalifiye eleman bulmakta zorlandıklarını söyledi
Çetinkaya, son olarak Afyon Şuhut'taki mermer ocağında çalışmak üzere operatör bulamayınca proje ortağının önerisi üzerine, Türk çalışanlardan daha yüksek maliyetle İspanyol iş makinesi operatörü getirmek zorunda kaldıklarını anlattı.
Temmer Mermer, İstanbul’da vazo, mumluk gibi mermerden yaptığı ürünleri tüketiciyle buluşturacağı showroom açmaya hazırlanıyor. Böylece butik projelere de ağırlık verebileceklerini kaydeden Rüstem Çetinkaya, “Amacımız tüketicinin bu etkileyici taş ile buluşması, ona dokunması. Bu ürünlerden para kazanmamız şart değil. Ana hedefimiz butik projelere girmek. Bugüne kadar endüstriyel üretici idik. Şimdi perakendeye de girmek istiyoruz” dedi. Astaş’ın Maçka’daki Armani Casa ile yaşama geçirdiği lüks projesinde ürünleri kullanılan Temmer’in Başkanı Çetinkaya, sektörde markalaşmanın giderek arttığını ifade etti.
Farklı 6 ilde ocakları bulunan Temmer Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, Çin pazarının keşfedilmesiyle mermer ocaklarının yoğun çalışması ve inşaat sektöründeki canlılığın artmasıyla ara eleman sıkıntısının yaşandığını söyledi. Çetinkaya, “Şimdi operatör sıkıntısı yaşandığı için bazı yerlerde yağcı olarak tanımladığımız daha deneyimsiz elemanlar, operatörün işini yapıyor. Bu tür çözümler iş güvenliğini riske sokuyor” dedi. Rüstem Çetinkaya, piyasada 1.800 ile 2.500 TL arasında ücret alan iş makinesi operatörü sıkıntısı yüzünden kendilerinin Afyon Şuhut’taki mermer ocaklarında çalışmak üzere İspanya’dan daha yüksek maliyetle eleman getirttiklerini söyledi. Söz konusu ocakta çalışmak üzere uzun süre operatör arayıp bulamadıklarını anlatan Çetinkaya “Sonunda İspanyol proje ortağımın da önerisiyle İspanya’dan getirttik. Aslında Türk çalışanın neredeyse iki katı maliyet olacak. Ama mecbur kaldık” dedi.
40’ı aşkın ülkeye ihracat yapan ve mermer piyasasında 200 civarındaki büyük oyuncu arasında yer alan Temmer Mermer’in Yönetim Kurulu Başkanı Çetinkaya, dünyadaki mermer varlığının yüzde 35’ine sahip Türkiye’de sektörün parlak dönemini yaşadığını belirtti. Çetinkaya, bu durumu, sahaların ortalama 10 yıl önce özel sektöre açılması, “zenginliğin sembolü” olarak görülen mermerin teknolojinin gelişmesiyle kullanımının yaygınlaşması ve fuarların da katkısıyla Türk mermerinin dünyada tanınmasına bağladı.
Batıda işler durdu, doğuya satış arttı
Şubat ve mart aylarında önce Türk-Çin Fuarı’nda 10 milyon dolarlık, sonra da İzmir Marble 2012’de büyük iş bağlantıları kurduklarını söyleyen Çetinkaya, Temmer ve sektördeki gelişmeler ile ilgili şunları kaydetti: Türk mermer sektörü, 1.2 milyar dolarlık ihracatının yansını Çin’e yapıyor. ABD başta olmak üzere batıdaki pazarlarda büyük durgunluk var. ABD’ye ihracat yarı yarıya düştü, 400’lerden 200 milyon dolarlara geriledi.
Temmer Mermer’in geçen yılki cirosu 40 milyon TL. Yüzde 80’i ihracat. 2012’de büyüme hedefimiz yüzde 18-20. En büyük pazarlar Çin, Singapur, Hindistan ve yeni yeni Arap ülkeleri. Bunların başında Suudi Arabistan, Irak geliyor. Irak, yakın da olduğu için Çin’den sonraki en önemli pazar.Antalya ve Denizli en yeni ocaklarımız. Buraya 3 milyon dolarlık yatırım yaptık... Tüketici Türkiye’de de bilinçlendi. Yabancılar ise çoğunlukla mermerin kıymetini biliyor ve mermer olduğu özellikle belirtilir. Daha pahalıdır çünkü...
Yabancılara lüks konut satışının gündemde olması inşaat firmalarını mermer kullanmaya zorluyor.
Mermer, doğal bir izolasyon malzemesidir. Sıcağı ve soğuğu tutar. Piyasada birinci sınıf mermeri metrekaresini 35 dolara bulabilirsiniz. İnce işçiliğe bağlı olarak bu fiyat değişebilir. Tabii çok daha düşük kalitede 15 dolara ve çok daha özel ürünler olmak üzere 100-150 dolara da var.
Fatma Koşar-Şehriban Kıraç/Cumhuriyet