30 / 04 / 2024

Temmuz ayında kiralar ne kadar artacak?

Temmuz ayında kiralar ne kadar artacak?

Kira artış hesaplamalarında kullanılacak oranlar TÜİK tarafından açıklanıyor. Hesaplamada ÜFE oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınıyor. Peki, Temmuz ayında kiralar ne kadar artacak?



Gayrimenkul kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi durumunda zam yapılıyor. Bu zammın nasıl hesaplanması gerektiği Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. 


Kanunen, meskendeki kiracıya ÜFE oranlarında zam yapılması gerekirken, işyerindeki kiracıya sözleşmede belirtilen oranlara göre zam yapılıyor. Sözleşmede oran yazılmaması halinde istenilen oranda zam yapılabiliyor. Bu uygulama ise 2020 yılında son buluyor.


Kira artış hesaplamalarında kullanılacak oranlar TÜİK tarafından açıklanıyor. Hesaplamada ÜFE oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınıyor. 


Geçtiğimiz ay açıklanan verilere göre Haziran 2016 döneminde 5,19 oranında zam yapıldı. Peki, Temmuz ayında kiralar ne kadar artacak?


Temmuz ayında açıklanan verilere göre ise yeni zam oranı yüzde 4,91 oldu. Buna göre meskendeki kiracıya en fazla yüzde 4,91 oranında zam yapılabilecek.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Haziran 2016


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,41 arttı


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,41 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 4,91 artış gösterdi.

 

Kira artışı hesaplama örneği

Mevcut kira: 1000 lira

Zam oranı: yüzde 4,91

Zam bedeli: 49,1 TL

Zamlı kira bedeli: 1049,1 TL


Kira artış oranları Haziran 2016!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön