Temmuz'da 7.1 milyar TL'lik proje belge aldı!
Dünya Gazetesi köşe yazarı olan Tevfik Güngör, bugünkü yazısında Ekonomi Bakanlığı tarafından temmuz ayında 600 yatırım teşvik belgesi verilmesini değerlendirdi. İşte o haber...
Ekonomi Bakanlığı tarafından temmuz ayında 600 yatırım teşvik belgesi verildi. Belge alan projelerin sabit yatırım tutarı 7.1 milyar TL oldu.
Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen yatırım teşvik belgelerine ilişkin liste 10 Eylül’de Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yatırımların gerçekleştirilmesi halinde 19 bin 685 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.
Bu dönemde sabit yatırım tutarı 209 milyon 835 bin 441 lira olan ve 506 kişinin istihdam edilmesi öngörülen 15 yatırım teşvik belgesi ise iptal edildi.
Yatırım teşvik belgeleri, ülkede yatırım niyetlerinin göstergesi olarak önem taşıyor.
Teşvik belgeleri girişimcilerin ne gibi konularda yatırıma ilgi duyduklarını, ne büyüklükte yatırımları gerçekleştirme imkanına sahip olduklarını gösteriyor. Önemli olan bu belgelerin verilmesinden sonra belgede belirtilen yatırım niyetlerinin gerçekleşme durumunun izlenmesi.
Tekrarda yarar var. Teşvik belgesi müracaatı ,girişimcinin yatırım niyetinin göstergesidir..Önemlidir.Fakat daha da önemli olan, verilen belgedeki yatırımın gerçekleşme durumudur.
Belgelerde yer alan yatırımlar çok defa değişik nedenlerle gerçekleşememektedir. Gerçekleşme aşamasında, belgede yer alan hedeflerin altında kalınabilmekte veya üzerine çıkılmaktadır.
İşte bu nedenle verilen belgelerle ilgili gelişmelerin izlenmesi önem taşımaktadır.
Tarım ve sanayi envanterine bir şekilde başlamak zorundayız. Tarım ve sanayide kurulu kapasiteleri bilemiyoruz.
Organize sanayi bölgeleri yönetimleri hiç olmazsa kendi bölgeleri ile, yatırım ve üretim büyüklüklerini kağıda dökse, TOBB, üye odalar aracılığıyla benzer bir çalışmayı sürdürse, envanter konusunda önemli boşluk kapatılabilir.
Teşvik belgelerini düzenleyen Ekonomi Bakanlığı belgelerde yer alan hedeflerin gerçekleşme durumunu izleyecek bir sistem oluştursa, yeni yatırımların envanteri çıkartılabilir.
Açık anlatımla teşvik belgesi müracaatı “ yatırım niyeti”ni ifade eder. Önemli olan bu niyete dayalı olarak verilen belgedeki hedeflerin gerçekleşme durumudur.
Tevfik GÜNGÖR/Dünya