Terkos Gölü'nde 20 yıllık ağaçlandırma çalışmaları meyvesini verdi!
İstanbul ' un en önemli su havzası Terkos Gölü ' nde 20 yıllık ağaçlandırma çalışmaları meyvesini verdi. Çölleşme tehlikesiyle yüz yüze kalan bölgede bir vaha oluşturuldu...
İstanbul'un en önemli su havzası Terkos Gölü'nde 20 yıllık ağaçlandırma çalışmaları meyvesini verdi. Çölleşme tehlikesiyle yüz yüze kalan bölgede bir vaha oluşturuldu.
İstanbul'un 3 büyük doğal gölünden biri olan ve şehrin su ihtiyacını önemli ölçüde karşılayan Terkos Gölü'nde, şiddetli Karadeniz rüzgârının etkisiyle kum erozyonu oluşmaya başladı. Tehlike 15 km uzunluğunda ve 5 km genişliğinde bir alana kadar yayıldı. Karadeniz ile Terkos'u ayıran kumluk alan 100 metreye kadar düştü. Deniz suyunun göle karışmasına az süre kala Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile İSKİ Genel Müdürlüğü, bu büyük çevre felaketi için eylem planı hazırladı.
20 YILDA 3 MİLYON AĞAÇ
Karadeniz ile Terkos'un birleştiği alanda erozyonu yavaşlatmak için kilometrelerce uzunlukta çit örüldü. Ardından çayırlandırma operasyonu gerçekleştirildi. İSKİ ise dalgakıranlar yaparak Karadeniz'in etkisini en alt düzeye indirdi. Kısa süre süre sonra kumluk alan yeşillendi. Hummalı çalışmalarla çölleşen alanlarda istenilen sonuca ulaşıldı. Sıra ağaçlandırmaya geldi. 20 yılda toplam 2 bin 102 hektar genişliğindeki sahaya 2 milyon 688 bin sahilçamı ve 177 bin fıstıkçamı fidanı dikildi. Ağaçların büyümesi ile göl kıyısındaki yabani hayat yeniden canlandı ve İstanbul'un "can damarı" doğal haline kavuştu. Ormancılık alanında 2023 yılı hedefi olarak orman alanlarının ülke yüzölçümünün yüzde 30'unu ormanlarla kaplamak olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu SABAH'a şu açıklamalarda bulundu: "Türkiye çölleşme ve erozyonla mücadelede dünyada en fazla çalışma yapan ilk 3 ülke arasında. Erozyonla kaybolan toprak miktarı yılda 500 milyon tondan 178 milyon tona indirildi. Ağaçlandırmaların %52 si son 12 yılda gerçekleştirildi. 2013 sonuna kadar 7.6 milyon hektar alan ağaçlandırıldı."
Furkan Haykır/ Sabah