Genel

Termik santral inşaatına çinli işçiler alınıyor!

Türkiye İş Kurumu (İşžKUR) Zonguldak İl Müdürlüğüne kayıtlı 14 bin 648 işsizin bulunduğu kentte, nüfusu 9 bin olan çatalağzı beldesindeki termik santral inşaatında 918 olmak üzere toplam 1093 çinli işçi çalışıyor

 Zonguldak"ta yaklaşık 14 bin kayıtlı işsizin bulunmasına karşın, 1093 çinli işçinin istihdam edilmesi dikkat çekiyor.
               
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye İş Kurumu (İşžKUR) Zonguldak İl Müdürlüğüne kayıtlı 14 bin 648 işsizin bulunduğu kentte, nüfusu 9 bin olan çatalağzı beldesindeki termik santral inşaatında 918 olmak üzere toplam 1093 çinli işçi çalışıyor.
               
İşçilerle nüfusunun yaklaşık yüzde 10"u çinli olan çatalağzı beldesinin yanı sıra Türkiye Taşkömürü Kurumu"ndaki taşeron firmalarda galeri açma, kuyu bakım ve onarım işlerinde çalışan 175 çinli, işleri bitene kadar kentte yaşıyorlar.
               
Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak şžube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, çinli işçilerin çalıştırılmasının istihdamla mücadelede en önemli engellerden biri olduğunu söyledi.
               
Özellikle çatalağzı"nda nüfusun yüzde 10"u kadar çinli çalıştığını, bunun oradaki işsiz gençlerin sayısından bile fazla olduğunu anlatan Kaymakçı, 'Kentte özellikle maden ve enerji sektöründeki yatırımlarda çinli işçiler ve firmalar tercih ediliyor. Bu işler yapılırken uzman personelin dışındaki çalışanların Türk olması gibi koşullar getirilmemesi işsizlikle mücadele de önem taşıyor. çinli işçiler yerine Türkler istihdam edilse 4 bin aile ekmek yemiş olur. Ucuz iş gücü ve uzun çalışma saatlerinden çinli işçiler tercih ediliyor' görüşünü savundu.
               
çatalağzı Belediye Başkanı Mehmet Alim de, santral inşaatında çalışan işçilerle bölge insanın kaynaştığını, belde ekonomisine de katkılarının yadsınamayacağını belirtti.
               
Santral inşaatının uzmanlık gerektirmesinden çinlilerin çalıştırıldığını ifade eden nan Alim, 'İnşaat tamamlandığında burada Türkler istihdam edilecek. Keşke biz de teknolojik ve işçilik olarak ilerlesek de çinlilere ihtiyaç duyulmasa. Beldemiz yabancı uyruklu işçilerle her açıdan kaynaştı. Geleneksel ve dini bayramlarımızı hep birlikte kutluyoruz. Herhangi sıkıntımız yok. Ancak bazen işsiz gençlerimiz serzenişte bulunuyor' dedi.
             
Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri ise çinli işçilerin teknik elemanlardan oluşmadığını, aldıkları maaşın büyük kısmını da kentte harcamadıklarını belirterek, şunları kaydetti:
               
'İlgili kanun gereğince yabancı bir şirket Türkiye"de iş yaptığı zaman, getirdiği işçiler o ülkede sosyal sigortaya tabiyse sigortalı yaptırma zorunluluğu yok. Sigortalı olmadığı zaman işçilik ucuza mal ediliyor. Böylece ihalelere giren firmalar daha fazla indirim yaparak işi alıyorlar. Bu da haksız rekabete yol açıyor. çatalağzı gibi küçük yer için 918 kişi çok fazla bir orandır.'
A.A