02 / 05 / 2024

Termik santralin ÇED toplantısı protestolar nedeniyle yapılamadı!

Termik santralin ÇED toplantısı protestolar nedeniyle yapılamadı!

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Göçmen kuşların uğrak yeri olan Filyos beldesinde inşa edilmesi planlanan termik santralle ilgili düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) bilgilendirme toplantısı, protestolar nedeniyle yapılamadı...



Göçmen kuşların uğrak yeri olan Filyos'ta Sazköy mevkisine özel sektör tarafından inşa edilmesi planlanan termik santralle ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün öncülüğünde Filyos Ateş Tuğla Fabrikası Salonu'nda "ÇED sürecine vatandaşların katılımını sağlamak, bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak" amacıyla toplantı düzenlendi. 


Toplantı sırasında salonda bulunan vatandaşlar, pankart açıp sloganlar atarak yetkililerin konuşmasına izin vermedi. 


 Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Başkanı Adnan Akgün, burada yaptığı konuşmada, beldede termik santral istemediklerini belirterek, bu tesislerin ekonomik olarak bölgeye katkı sağlamadığını savundu.


Çatalağzı beldesinde iki termik santralin olduğunu hatırlatan Akgün, "Beldenin nüfusu 10 binlerden 7 bine düştü. Çatalağzı’nda esnaf kepenk kapatıyor. İnsanları 'istihdam ve ekonomik katkı olacak' diye kandırıyorlar. Bölgeye yeni termik santral kurulmasına izin vermeyeceğiz" dedi.


Yetkililer de protestolar nedeniyle toplantıyı yapamayacaklarına kanaat getirerek, hazırladıkları "bilgilendirme toplantısı yapılamamıştır" tutanağını salonda okudu. 


Bu duruma tepki gösteren katılımcılar, tutanağın imzalanacağı sırada "Halkın yoğun tepkisinden dolayı toplantı gerçekleşmemiştir" ibaresinin yer almasını istedi.  Yaşanan gerginliğin ardından tutanağı vatandaşların isteği doğrultusunda yeniden düzenleyen ve salonda okuyan yetkililer, toplantıyı sona erdirdi.


Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal da toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, termik santral konusunda halkın yanında olduklarını ifade ederek, ÇED sürecini de takip edeceklerini söyledi.


Ünal, belde için turizmin önem taşıdığını vurgulayarak, termik santral yapılmasına karşı olduklarını kaydetti.


AA


Geri Dön