Kent Haberleri

Tersane İstanbul için devlete 1.4 milyar dolar kira ödenecek! 

Rixos Hotels Yönetim Kurulu ve Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, Tersane İstanbul ve Rixos ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...

Haliç’te Camialtı ve Taşkızak Tersaneleri’nin yerinde FTG Development’in hayata geçirdiği Tersane İstanbul’un lokomotif projesi şeklinde yeni açılan Rixos Hotel’de Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince sohbet buluşması gerçekleştirdi.

Ekonomimcom köşe yazarı Vahap Munyar, bugünkü köşesinde Rixos Hotel’e Tamince’nin sohbet buluşması için girdiğimde Çetin Pehlivan'ın kendisini karşıladığını söyledi. 

Antalya Kemer’deki The Land Of Legends’in eski Genel Müdürü olan Çetin Pehlivan, "Fettah Bey, Tersane İstanbul Rixos’a geçmemi istedi, bir hafta önce göreve geldim" diye konuştu. 

Fettah Tamince, projenin hayata geçmesinin 10 sene sürdüğüne dikkat çekti ve "İnşaat 3 sene sürdü. Şu anda projenin yüzde 60-65’i bitmiş durumda. 7 yıl da imar durumu, izinler, davalar, proje hazırlıkları ile uğraştık. Sonunda Tersane İstanbul’un amiral gemisi olan Rixos’u hizmete sunduk" ifadelerini kullandı. 

Bu bölgenin Haliç’le iç içe bir alan olduğunu aktaran Tamince, "Baştan itibaren inşaat sürecinde depreme dayanıklılık konusunda önlemlerimizi almıştık.Fakat, 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından önlemlerimizin seviyesini artırdık, ekstra güçlendirmeler yaptık" diye konuştu. 

İnşaat sürecinde Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Sembol İnşaat’ın görev aldığı proje alanında 27 tarihi binanın bulunduğuna dikkat çeken Tamince, 27 tarihi binayı çelik askılarla güçlendirerek restore ettiklerinin altını çizdi ve Rixos’un yanı başında tarihi binalarla bütünleştirilerek sürdürülen inşaata değindi. 

Tamince, "Rixos’ta Fransız Accor Grubu ile ortağız. Burada yeni bir otel markası oluşturuyoruz. Markamız, geçmişte mücevher sektöründe faaliyet gösterirken kullandığım “Aliee” olacak. Bu otel Accor ortaklığı haricinde kalacak. Tersane İstanbul’daki otel sayısının toplam 4 olacak. Otellerden biri Delano olacak, diğeri de Orient Express. 4 oteldeki toplam oda sayısı 1100’e ulaşacak" bilgilerini verdi. 

Fettah Tamince, Tersane Haliç’in yapıldığı alanı, açılan ihalede 49 yıllığına kiraladığına dikkat çekti ve "4 sene inşaat süresi olarak öngörüldü. Kalan 45 yıllık dönemde de Tersane İstanbul’u biz işleteceğiz. Projede 600’e yakın da rezidans bulunuyor. O kısmı 45 yıllığına satacağız" bilgilerini verdi. 

İhaleye ilk girdiklerinde projenin toplam bedelinin 700-750 milyon dolar olacağını hesapladıklarını aktaran Tamince, düşündükleri gibi olmadığına, yatırım miktarının 1.3 milyar doları bulduğuna vurgu yaptı. 

45 yıllık işletme döneminde devlete ödeyecekleri kirayı da açıklayan Tamince, "45 senede devletimize 1.4 milyar dolar kira ödeyeceğiz" dedi. 

Tersane İstanbul’daki Rixos, 2027 metrekare etkinlik alanına sahip Tersane Balo Salonu ve 1482 metrekarelik alana sahip Tersane İstanbul Event Hall ile pek çok yerli, yabancı organizasyona ev sahipliği yapmak iddiasıyla yola başladı.