Otomobil

Tesla’nın başı elektrikli otomobille dertte! Karanlıkta iyi görmüyor mu?

ABD’de iki hafta arayla iki Tesla marka aracın iki motosiklete arkadan çarpması olayı, otonom sürüş sisteminin güvenliği konusunda şüphe yarattı. Aynı günlerde California yargısı ise otonom sürüş sistemiyle ilgili yanıltıcı reklam yaptığı iddiasıyla şirket hakkında soruşturma başlattı.Önce Amerika’nın California eyaletinde trafik düzenleme kurumu olan DMV “yanıltıcı reklamlar yaptığı” gerekçesiyle şirket hakkında soruşturma başlattığını açıkladı, ardından da otonom sürüş sisteminin güvenilirliğine ilişkin yeni iddialar ortaya çıktı

922 milyar dolar tutarındaki piyasa değeriyle dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alan Tesla’nın elektrikli otomobillerin otonom sürüş sistemiyle başının dertte olduğu görünüyor.

Önce Amerika’nın California eyaletinde trafik düzenleme kurumu olan DMV “yanıltıcı reklamlar yaptığı” gerekçesiyle şirket hakkında soruşturma başlattığını açıkladı, ardından da otonom sürüş sisteminin güvenilirliğine ilişkin yeni iddialar ortaya çıktı.

Bu iddiaların kaynağı ABD’de Tesla’nın iki Model Y’nin karıştığı motosiklet kazalarına dayanıyor. 7 Temmuz günü California’da bir Tesla Model Y, önündeki Yamaha V-Star model motosiklete arkadan çarptı ve kazada motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti. Bu kazada Tesla’nın otopilot sisteminin açık olup olmadığı ise henüz belirlenemedi.

Bu olaydan iki hafta sonra ise Utah’ta bu kez de bir Tesla Model 3, Harley Davidson marka bir motosiklete arkadan çarptı. Bu kazada da motosiklet sürücüsü yaşamını yitirdi. Ancak bu kez Tesla’nın direksiyonunda oturan sürücü, kaza sırasında otopilot sisteminin açık olduğunu ifade etti.

Üstelik başlatılan soruşturmalar Tesla’nın otonom sürüş sistemi hakkında ABD’de açılan ilk soruşturmalar da değil. Daha önce de ABD Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi, 19’u ölümlü 30 kazada ve 750’den fazla “sebepsiz frenleme” vakasını araştırma kapsamına almıştı.

Ancak bu kez hedefte doğrudan Tesla markasının otonom sürüş sistemi için kullandığı sensör yapısında yaptığı değişiklik var.

Kısa süre önce ABD’de satışa çıkardığı araçlarda ön radarı kaldıran Tesla, artık sadece yerine koyduğu kameraya ve yapay zeka yazılımına güveniyordu. Fakat uzmanlar bu kameranın karanlıkta radarın sunduğu kadar etkin bir görüntüleme sağlayamadığı görüşünü savunuyor. Öte yandan hayalet frenleme adı da verilen ve ABD Ulusal Karayolu İdaresi’ne iletilen 750 şikayetin ardında da yeni kamera sisteminin olduğu öne sürülüyor.

256 milyar dolarlık servetiyle şu anda dünyanın en zengin insanı sayılan Elon Musk’ın Tesla’sının son günlerdeki tek baş ağrısı bu kazalar değil. birkaç gün önce California Motorlu Araçlar Dairesi “otopilot” ve “tam kendi kendine sürüş” özelliği konusunda abartılı ve yanıltıcı reklam yaptığı gerekçesiyle şirket hakkında soruşturma başlattı.

CEZA KAPIDA OLABİLİR

İki kullanıcının şikayetini ve Tesla’nın web sitesinde yer alan “Yapmanız gereken tek şey binmek ve nereye gideceğinizi söylemek” cümlesini çıkış noktası olarak alan soruşturma sonunda şirkete yüklü bir para cezası kesileceği tahmin ediliyor.

ABD’deki tarif düzenlemelerine göre de şu anda satışta olan herhangi bir aracın tam otonom olarak çalıştırılması mümkün değil, bu da Tesla’nın savunma konusunda işini zorlaştırıyor.

https://emlakkulisi.com/ikinci-el-otomobil-fiyatlari-dustu-mu-araclarda-son-durum

https://emlakkulisi.com/fiat-egea-otomobil-fiyatlarini-guncelledi-iste-yeni-liste

https://emlakkulisi.com/ford-ecosportta-099-faiz-kampanyasi-simdi-basladi-aklinizin-bir-kosesine-yazin-13-agustos-2022-fiyat-listesi