02 / 05 / 2024

Tetra Pak İzmir'e İzmire 30 milyon dolar yatırım yatıracak!

Tetra Pak İzmir'e İzmire 30 milyon dolar yatırım yatıracak!

Tetra Pakın Ortadoğu Bölgesinden sorumlu Başkan Yardımcısı da olan Türkiye Genel Müdürü Francis Goodenday, Bu yıl İzmirdeki fabrikaya 30 milyon dolarlık ek yatırım gerçekleştireceklerini dile getirdi



Tetra Pakın Ortadoğu Bölgesinden sorumlu Başkan Yardımcısı da olan Türkiye Genel Müdürü Francis Goodenday, önümüzdeki yıl Tetra Pakın Türk tüketicileri ile buluşmasının 40ıncı yılını kutlayacaklarını söyleyerek, Bu yıl İzmirdeki fabrikaya 30 milyon dolarlık ek yatırım gerçekleştiriyoruz. Türkiyedeki ürün yelpazemizi genişletecek bu ek yatırımla daha önce ithal edilen farklı ambalaj çeşitleri İzmirde üretilebilecek ve bu ürünlerin bir ay kadar süren tedarik süresini 7 güne inecek. Böylece, üretim yüzde 20 artacak dedi.

4 milyon Euro ihracat
Goodenday, 170in üzerinde ülkede faaliyet gösteren Tetra Pakın 74 milyar litre süt, meyve suyu, meyve ve diğer ürünler için 158 milyar kutu tedarik ederek bir rekor kırdığını ve şirketin 2010 yılındaki net satışının 9.98 milyar Euro olarak gerçekleştiğini söyledi ve devam etti: Tetra Pak  İzmir  fabrikasının 2010 yılı itibarı ile toplam üretimi yaklaşık 4.8 milyar pakete ulaştı. Bunun yüzde 60ı iç piyasaya verilirken, geri kalanı ise başta İran olmak üzere diğer ülkelere ihraç ediliyor. Tetra Pak İzmir Fabrikasından İran, Azerbeycan, Gürcistan, Libya ve Mısır gibi çeşitli ülkelere 4 milyon Euroya ulaşan ihracat yapılıyor. Tetra Pak Türkiyenin içinde bulunduğu Büyük Ortadoğu Bölgesi Pakistan, İran, Lübnan, Suriye, tüm Arap Yarımadası, Mısır, Libya, Cezayir, Tunus ve Fası kapsıyor. Türkiye, bu ülkelerin merkezi konumunda.

Dönüşümde 6ncıyız
Goodenday, 2010 yılında dünyada 30 milyar kullanılmış Tetra Pak kartonunun geri dönüştürüldüğünün anlatarak, Türkiyede de Tetra Pak ambalaj malzemelerinin 51 bin tonunun 28 bin tonu geri toplandı. 50 tane Airbus uçak büyüklüğünde malzeme geri toplanırken, bu oranla dünya sıralamasında 6ıncı, Ortadoğu Bölgesi içinde ise birinci sırada yer aldık. Bu yıl ise ambalajların yüzde 60ının geri dönüştürülmesini hedefliyoruz. Tetra Pak Türkiyeyi bir karton geri dönüşüm merkezi olarak belirledik. Böylece, Türkiye Ortadoğuda karton kutu geri dönüşümü konusunda bir teknoloji ve eğitim merkezi haline gelecek diye devam etti.

2020 hedefi ikiye katlamak
Bu yıl İtalyanın Parma şehrinde yapılan Uluslarararı Süt Zirvesi Summilk 2011de konuşan Goodenday, karbon emisyonlarını sınırlandırma, sorumlu kaynak tüketimi ve sürdürülebilir ambalajlama çalışmalarını kapsayan 2020 küresel çevre hedeflerini de açıkladı. Her yıl 55 Eyfel Kulesi ağırlığındaki ambalajı yeniden dönüştüren, 2005-2010 yılları arasında 340 rüzgar gülü ağırlığında tasarruf sağlayan Tetra Pak, 2020 yılı sonuna kadar karbon emisyonlarını 2010 düzeyinde tutarak, kullanılmış içecek kartonları için geri dönüşüm oranını da ikiye katlamayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için 2020 yılında yaklaşık 100 milyar kullanılmış içecek kartonunun geri dönüştürülmesi amaçlanıyor.

İşlenmiş süt tüketimi iki yılda 16 litreye çıkacak
TÜRKİYEde işlenmiş ambalajlı süt pazarının son beş yılda yaklaşık yüzde 12 büyüdüğünü kaydeden Tetra Pak Türkiye Genel Müdürü Francis Goodenday, şu bilgileri verdi:
Türkiyede kişi başı süt tüketiminin açık süt de dahil edildiği zaman 24 litre, işlenmiş ve paketli süt tüketimine bakıldığında ise 14 litre olduğu görülüyor.
Avrupada ise kişi başına yıllık süt tüketimi 60 ile 80 litre arasında değişiyor.
Türkiyede 2014 yılında işlenmiş süt tüketiminin 16 litreye çıkacağı öngörülüyor.
Aromalı süt tüketimi son 4 yılda yüzde 20 ile en hızlı büyüyen kategori oldu.
Çocukların gelişimine katkı sağlayan içeriği ile anneler tarafından tercih edilen çocuk sütleri son 4 yılda yüzde 24 büyüdü.
Türkiyede tüketilen sütün yaklaşık yüzde 42si açıkta satılan sütlerden oluşuyor.
Meyve suyu, nektar ve içecek pazarının ise yüzde 5 büyümesi öngörülüyor.

Açık süt tüketimi yüzde 40a indi
TETRA Pak, 2001 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı ve süt üreticileri ile sürdürülen Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin projesi kapsamında sağlıklı süt çağrısı ile 10 yılda Türkiyenin 42 ilini gezerek 6 milyonun üzerinde tüketiciye ulaştı. Sağlıklı süt tüketiminin önemi ve açık sütün sağlık açısından yarattığı tehlikeler konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla başlatılan bu projenin, Mısır, Suriye, Yemen ve Pakistan gibi başka ülkelere de model olduğunu anlatan Tetra Pak Türkiye Genel Müdürü Francis Goodenday, Projeye başladığımızda yaklaşık yüzde 702ler seviyesinde olan açık süt tüketimi yüzde 40lar seviyesine indi dedi.

Mehtap ÖZCAN ERTÜRK/Hürriyet


Geri Dön