28 / 04 / 2024

The Guardian'dan flaş bilgi: Kral Charles ölen insanların varlıklarını kendi mirasına geçiriyor! 

The Guardian'dan flaş bilgi: Kral Charles ölen insanların varlıklarını kendi mirasına geçiriyor! 

Kral 3. Charles'ın özel mülkü olan ve ona gelir sunan Lancaster Dükalığı'nın iç belgelerine ulaşan The Guardian, kimsesi olmayan ve yaşamını yitiren insanların varlıklarının, bağış yapılacağı iddiası ile Kral'ın mirasına aktarıldığını ortaya koydu. İşte detaylar...



The Guardian gazetesi, Kral 3. Charles'ın İngiltere'nin kuzeybatısında binlerce insanın ölümünden kazanç sağladığını ve bu insanların varlıklarının gizlice kendi mirası tarafından yönetilen bir ticari emlak imparatorluğunu geliştirmek amacıyla kullanıldığını gözler önüne serdi. 

Gazete Oksijen'de yer alan habere göre; Kral için büyük karlar sağlayan tartışmalı bir arazi ve emlak olan Lancaster Dükalığı, feodal dönemlere kadar giden eski bir sistem çerçevesinde son senelerde on milyonlarca Sterlin topladı.

The Guardian dan flaş bilgi: Kral Charles ölen insanların varlıklarını kendi mirasına geçiriyor! 

HAYIR KURUMLARINA BAĞIŞLANIYOR İDDİASI 

Bona vacantia olarak bilinen, vasiyeti veya bilinen bir yakını olmadan hayatını kaybeden kişilere ait finansal varlıklar dükalık tarafından toplanıyor. Son 10 senede bu fonlardan 60 milyon sterlinden fazla para toplandı. Dükalık uzun süredir masraflar düşüldükten sonra bona vacantia gelirlerinin hayır kurumlarına bağışlandığını ileri sürüyor. 

Fakat bu gelirlerin sadece küçük bir yüzdesi hayır kurumlarına bağışlanıyor. Guardian tarafından görülen dükalığın iç belgeleri, fonların gizlice Kral'a ait olan ve kar için kiralanan mülklerin yenilenmesini finanse etmek amacıyla nasıl kullanıldığını ortaya çıkarıyor.

2020 yılında sızdırılan bir dükalık iç politikası, kralın malikanesinde bulunan  yetkililere, bona vacantia fonlarını kar getiren portföyünün geniş bir yelpazesinde kullanma lisansı sağlandı. Kod ismi SA9 olan politika, paranın bu şekilde harcanmasının kralın kişisel geliri olan özel cüzdana yarar sağlayabileceğini kabul ediyor. 

The Guardian dan flaş bilgi: Kral Charles ölen insanların varlıklarını kendi mirasına geçiriyor! 

MÜLKLER ARASINDA ŞEHİR EVLERİ, TATİL EVLERİ, TARIMSAL BİNALAR DA BULUNUYOR

Sızdırılan diğer belgelerde fonların kullanımına uygun şekilde tanımlanan gayrimenkuller arasında şehir evleri, tatil evleri, kırsal evler, tarımsal binalar, eski bir benzin istasyonu ve Yorkshire'da sülün ve keklik atışlarını kolaylaştırmak amacıyla kullanılan biri de dahil olmak üzere ahırlar bulunuyor. 

İyileştirmeler arasında yeni çatılar, çift camlı pencereler, kazan kurulumları ve kapı ve lentoların değiştirilmesi  gibi durumlar mevcut. Bir belgede, Yorkshire'daki eski bir çiftlik evinin yenilenerek üst düzey bir  eve dönüştürülmesine yardımcı olunduğuna değiniliyor. Bir başka iyileştirme ise bir çiftlik binasının ticari ofis haline getirilmesine yardımcı oluyor.

BEDAVA PARA ŞEKLİNDE GÖRÜLÜYOR 

Dükalığın harcamaları hakkında bilgi sahibi olan üç kaynak, malikanenin ölü vatandaşlardan elde ettiği gelirleri, karlı mülk portföyünün yenilenmesi amacıyla kullandığına ve malikaneye önemli ölçüde tasarruf sağladığına dikkat çekti. 

Kaynaklardan biri, Dükalık içerisindeki kişilerin, şimdiye kadar kamuya açıklanmayan bona vacantia harcamalarını bedava para ve örtülü ödenek şeklinde gördüklerinin altını çizdi. 

Bona vacantia fonlarının bu şekilde yönlendirilmesinin kralın malikanesi için mali bir nimet olduğunun altı çizildi. Uygulama, kiralık gayrimenkullerinin daha karlı hale gelmesine yardımcı oluyor ve bu da her sene on milyonlarca dükalık karı alan Kral'a dolaylı olarak yarar sağlıyor. Bu senenin başlarında, mülkü annesinden devraldığından beri ilk senelik  ödemesinde Charles, Lancaster Dükalığı'ndan 26 milyon sterlin aldı.

Guardian, kuzeybatıda Preston, Manchester, Burnley, Blackburn, Liverpool, Ulverston ve Oldham gibi yerlerde hayatını kaybettikten sonra paraları kralın mirasına aktarılan düzinelerce insan olduğunu belirledi. Birçoğu, geride bıraktıkları parayla dönüştürülen üst düzey düklük mülkleriyle tezat oluşturan yıkık dökük gayrimenkullerde veya sosyal konutlarda yaşıyordu. Hayatta kalan arkadaşlarından bazıları, mal varlıklarının kralın mülklerini yenilemek amacıyla kullanıldığını öğrenince dehşete düştü ve bu uygulamayı iğrenç, şok edici ve etik değik şeklinde ifade etti. 

The Guardian dan flaş bilgi: Kral Charles ölen insanların varlıklarını kendi mirasına geçiriyor! 

LANCASTER DÜKALIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Lancaster Dükalığı Sözcüsü, annesi Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümünden sonra Kral'ın, gelecek nesiller için korumak ve muhafaza etmek amacıyla nitelikli binaların restorasyonu ve onarımı için bona vacantia parasının kullanılması politikasının devamına onay verdiğini dile getirdi. 

Sözcü, "Kral, bona vacantia'dan elde edilen paranın özel gelirine  yarar sağlamaması gerektiğini, fakat öncelikle yerel toplulukları desteklemek, arazinin sürdürülebilirliğini ve biyolojik çeşitliliğini korumak ve Lancaster Dükalığı mülklerindeki kamu ve tarihi mülkleri korumak amacıyla kullanılması gerektiğini yeniden teyit etti. Bu, gelecek nesiller için korumak ve muhafaza edebilmek için nitelikli binaların restorasyonunu ve onarımını da kapsıyor" açıklamasında bulundu. 

Beykoz'un o mahalleleri için imar kararı! 2. ve 3. etap planları resmen onaylandı!

Batı Ege GYO halka arz ne zaman? Talep toplama tarihleri belli oldu!

Bahçeşehir 1. Kısım'da 390 milyon TL'ye konut imarlı arsa fırsatı! Başakşehir Belediyesi ihale tarihini duyurdu!


Geri Dön