30 / 06 / 2024

Ticaret Bakanlığı'ndan yetki belgesiz emlak işletmelerine 29,2 milyon TL ceza!

Ticaret Bakanlığı'ndan yetki belgesiz emlak işletmelerine 29,2 milyon TL ceza!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ticaret Bakanlığı, yetki belgesi almadan taşınmaz ticareti yapan emlak işletmelerine bugüne kadar 29 milyon 221 bin 612 Türk Lirası idari para cezası uygulandığını duyurdu.



Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ticaret Bakanlığı'ndan yetki belgesi almadan taşınmaz ticareti yapan emlak işletmelerine ceza yağdı.

Ticaret Bakanlığı tarafından konu ile ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, emlak sektöründe adil, rekabetçi ve istikrarlı piyasa yapısının tesis edilmesi, sektörde kaliteli hizmet sunumunun sağlanması ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi için "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik" kapsamındaki faaliyetlerin aralıksız şekilde sürdüğü kaydedildi.

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasında ilan platformlarında yer alabilen aldatıcı ilanların önlenmesi, söz konusu bu ilanların neden olduğu spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi ve ilan kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla ilgili yönetmelikte değişiklik yapılarak, ilan platformlarına ilan veren kişinin kimlik bilgilerini doğrulama, ilana konu taşınmazın ilan veren kişiye, bu kişinin 1. ve 2. derece kan hısımlarına ya da eşine ait olduğunu ya da ilanı veren kişinin ilana konu taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirildiğini doğrulama yükümlülüklerinin getirildiği anımsatıldı.
 

YETKİSİZ İŞLETMELER İLAN GİRİŞİ YAPAMAYACAK

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre bu kapsamda ilk aşamada, taşınmaz ilanı vermek isteyen gerçek ya da tüzel kişilerin kimlik doğrulamalarının, ilan platformlarının entegrasyonu ile Bakanlık bünyesinde kurulmuş olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden yapılmaya başlandığı kaydedilen söz konusu açıklamada, 2. aşama olan yetki doğrulamasının da aynı sistem üzerinden yapılmasının planlandığı belirtildi.

Ticaret Bakanlığı ndan yetki belgesiz emlak işletmelerine 29,2 milyon TL ceza!

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi yetki doğrulama uygulamasına ilişkin sistem geliştirmeleri ve entegrasyonlara dair teknik çalışmaların sürdüğü kaydedildi ve söz konusu uygulamanın devreye alınmasıyla yalnızca yetki belgeli emlak işletmelerinin yetkilendirilebilmesinin mümkün olacağına, yetki belgesiz işletmelerce ilan girişi yapılamayacağına kaydedildi.

DENETİMLER DEVAM EDİYOR

Son günlerde sık sık gündeme gelen kayıt dışı faaliyetlerin ve haksız rekabetin önlenmesi hedefi doğrultusunda, gayrimenkul sektörüne yönelik denetimlerin Ticaret Bakanlığı ekipleri tarafından yoğun bir biçimde sürdürüldüğü kaydedilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Söz konusu bu denetimler sonucunda yetki belgesi almadan taşınmaz ticareti faaliyetinde bulunan emlak işletmelerine bugüne kadar 29 milyon 221 bin 612 Türk Lirası idari para cezası uygulandı. Gayrimenkul sektöründe yurttaşlarımız aleyhine gerçekleşebilecek olan tüm durumlar Ticaret Bakanlığı tarafından yakinen takip ediliyor, hızlı biçimde tedbirler alınıyor. Bu kapsamda, ilan platformlarındaki konut ilanları takip ve kontrol edilerek piyasa dengesini bozan manipülatif fiyat artışlarıyla mücadele ediliyor ve bazı idari yaptırımlar da uygulanıyor. Bu çerçevede geçen senenin ekim ve aralık aylarında toplamda 737 emlak işletmesine 73 milyon 700 bin lira, 2024 yılının Ocak ayında toplamda 45 emlak işletmesine 4 milyon 500 bin Türk Lirası olacak şekilde konut ilan fiyatlarında fahiş artış yaparak piyasayı ve serbest rekabeti bozan ve tüketici mağduriyetine neden olan toplamda 782 emlak işletmesine 78 milyon 200 bin Türk Lirası idari para cezası uygulandı."

Yapılan bu açıklamada, ilan fiyatında fahiş artış yaptığı tespit edilmiş olan toplamda 107 işletmeye de bu ay 10 milyon 700 bin Türk Lirası idari para cezası uygulandığı kaydedilerek, şu ifadeler kullanıldı: "Böylece Ticaret Bakanlığı tarafından 2023 yılının Ekim ayından bugüne kadar ilan fiyatında fahiş artış yapanlara uygulanan idari para cezası toplamı 88 milyon 900 bin Türk Lirası'na ulaşmıştır. Ticaret Bakanlığı tarafından gerek piyasanın adil, rekabetçi ve istikrarlı şekilde işlemesini sağlamak, gerekse manipülatif fiyat artışlarının piyasada yarattığı olumsuzlukların önüne geçmek için, gayrimenkul sektörüne yönelik denetimler önümüzdeki günlerde de hız kesmeden devam edecek."

 

Merkez Bankası faiz kararı sonrası altın fiyatları ne kadar oldu? Bugün gram, çeyrek, yarım ve Ata altın fiyatı kaç TL?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Beykoz, İzmir, Artvin ve Bitlis'teki yüzlerce hektarlık alanı orman vasfından çıkardı!

Miami'den ev almak isteyenlere ucuz daire uyarısı: Daire başına yüzbinlerce dolar masraf çıkıyor!


Geri Dön