Ekonomi

Ticaret mahkemesinden bildiri! Kredi çekerken ödenen komisyonlar iade edilecek! 

Bankaların müşterilerine yönelik olarak 'masraf ve komisyon alacağı' adını verdiği ve kredi sözleşmelerinde belirtilmeyen komisyon tahsilatları konusunda, mahkeme tarihi bir karar verdi. Çeşitli komisyon bedeli altında tahsil eden bankalara bu haber üzücü bir nitelik taşıyor. İşte bildiri detayları.Haksız yere kesilen bu komisyonun iadesini istedi ancak çözümü bulamadı

1 milyon TL kredi kullanan bir firmanın banka hesabından 'Periyodik Hizmet Komisyonu' adı altında 4 bin 200 TL para kesintisi yapıldı. Haksız yere kesilen bu komisyonun iadesini istedi ancak çözümü bulamadı. Bunun için çareyi İcra Müdürlüğü'ne başvurarak buldu. Bu kesilen komisyonun hukuka aykırı olarak tahsil edildiğini öne süren firma, yazılı belge ile bedel kanıtını istedi. Ancak buna rağmen komisyon kesintisi yapan bankadan yanıt dahi gelmedi.

Bankadan itiraz

Şirket sahibi 2. İcra Müdürlüğü'nde icra takibi başlattı. Ancak iddiaya göre bankanın itirazı üzerine takip durduruldu. Davalı banka şubesinin komisyon konusunda bir dayanak ve belge gibi ispat sunmadığını öne sürdü. Şirket, bahsi geçen icra takibinin, davalının haksız bir borç itirazı sonucunda durdurulduğunu belirtti. Ayrıca, yapılan itirazın haksız bir temele dayandığını iddia ederek, itirazın kaldırılmasını ve icra takibinin sürdürülmesini talep etti. Bununla birlikte davalının haksız itirazı nedeniyle icra inkar tazminatına hükmedilmesini, yargılama masrafları ve avukatlık ücretinin davalıdan talep edilmesini istedi.

Mahkemeden emsal nitelikte karar geldi 

Davalı bankanın avukatı, komisyonun mevzuata ve anlaşmalara uygun olduğunu ifade etti ve iddialarını reddetti. Avukat, davanın reddini ve yargılama masrafları ile vekalet ücretinin davacıya yüklenmesini talep etti. Mahkeme, tüm tarafları dikkatle dinledikten sonra, emsal teşkil edecek bir karara imza attı.

Kararda, davalı bankanın davacıdan ek masraf ve komisyon talep edebilmesi için, bu durumun taraflar arasında imzalanan sözleşmeye eklenmesi gerektiği vurgulandı. Yasanın gerekliliklerine göre, bankaların, reeskontla ilgili olmayan kredilere uygulayabileceği en yüksek faiz oranları ve faiz dışı diğer kazançların yanı sıra alınacak masrafların nitelikleri ve üst limitlerinin serbestçe belirlenebileceği belirtildi. Ayrıca davanın kabulü ile alacağın yüzde 20’sinin davalıdan alınarak davacıya verileceği kararı kılınmıştır.

Akbank ve Denizbank'tan bayram öncesi flaş açıklama

Emeklilere son dakika müjdesi! Yapı Kredi Bankası bu kadar promosyon verecek!

Halkbank'tan bayram ettiren müjde! Aylık 423 TL taksitle kredi verecek!