27 / 04 / 2024

Ticari emlak piyasasında batık krediler sorun yaratıyor! Birçok sektör etkilenecek!

Ticari emlak piyasasında batık krediler sorun yaratıyor! Birçok sektör etkilenecek!

Ticari emlak piyasasında yaşanan sorunlar son günlerde sık sık gündem oluyor. St. Louis'deki Toberman Becker Wealth'in ortağı Michael Becker konuya ilişkin açıklamasında batık kredilerin sektörü sorunlarla karşılaştıdığının altını çizdi.



New York Community Bancorp’ta (NYCB) yaşanan sorunlar, dünya genelinde tiacri gayrimenkuller ile ilgili korkuların yeniden gün yüzüne çıkmasını sağladı. Kovid-19 pandemisinden itibaren ticari emlak piyasası çalkantılı bir seyir izliyor.

Yatırımcılar tüm dünyada ofis binaları ve diğer mülklerin değer kaybının neden olduğu etkilerden endişe duyuyor. 

Bloomberg'in aktardığına göre, NYCB temettüsünü kestikten ve sorunlu emlak kredilerinden oluşan zararlar için beklenenden fazla para ayırdığını beyan etti ve piyasaların sarsılmasına neden oldu.

Ticari emlak piyasasında batık krediler sorun yaratıyor! Birçok sektör etkilenecek!

Paraanaliz'de yer alan habere göre; gelecek 2 sene içinde  trilyon dolardan fazla ticari ipotek vadesi dolacak ve analistler, ticari binalara kredi veren diğer bankaların başına gelebileceklerden endişe duyuyor. Bu bankaların çoğu, Fed faizleri yükseldikçe değer kaybı yaşıyor. 

Ticari mülk değerlemelerinin talepte yaşanan değişimlere uyum sağlaması ve ipoteklerin vadesinin gelmesinin uzun seneler sürebileceği ifade edildi. Bu arada faizlerde de dramatik şekilde yaşanan artış,  bina sahiplerinin borçlarını yeniden finanse etmelerinin zorlaşmasına neden oldu.

Konuya ilişkin temel sorun, bankların birkaç sene önceki değerini koruyamayan binalara  teminatlı alacakları bulunması. Fakat  hiç kimse hangi kredilerin batacağından tam anlamıyla emin olamıyor. 

S-P500 tüm zamanların en yüksek seviyelerinde işlem görse bile, ticari gayrimenkul sıkıntısının ABD ekonomisini raydan çıkarabileceği ile ilgili endişeler çoğalıyor. 

Ticari emlak piyasasında batık krediler sorun yaratıyor! Birçok sektör etkilenecek!

S-P500 endeksinin yaklaşık yüzde 2,3’ü gayrimenkul ağırlıklıyken, bu oran FTSE Global All Cap  Hisse Endeksi’nde yaklaşık yüzde 3 seviyesinde. Daha büyük problem, batık ticari emlak kredilerinin bankaları çökertmesi olabilecek. 

St. Louis’deki Toberman Becker Wealth’in ortağı Michael Becker, konuya ilişkin açıklamasında "2008 yılında gördüğümüz gibi, finans kurumları sıkı bir şekilde iç içe geçmiş bir halde. Ticari emlak piyasasındaki kredi batıklarının etkisi diğer pek çok sektörü de etkileyecektir" ifadelerini kullandı. 

GYO'LARDA DA DÜŞÜŞ VAR

Baskı altında olan sadece banka hisseleri olmadı. Bazı  gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO’lar) son zamanlarda ticari emlak sektörünün olumsuzluklardan etkilendi ve düşüşler yaşadı. 

Bölgesel bankalar geçtiğimiz senenin sonunda toparlanma gösterince, bazı yatırımcılar hisselerindeki düşüşün sadece bir “aşırı tepki” olabileceğini öngörüyor. Mevcut krizde ortaya çıkan alışılagelmiş karşıt görüş ise bunun bir satın alma fırsatı olabileceğine ilişkin oldu. 

Massachusetts’teki Parkmount Financial Partners’ta finansal planlamacı olan Joseph Boughan, konu ile ilgili "Bu şirketlerin kredi portföylerinin kalitesine ilişkin çok az bilgi var ve bu da sektör için çoğalan bir risk oluyor. Bu sektörde bireysel hisse satın almak hâlâ bir mayın tarlası olabilir çünkü Kovid’den dolayı doluluk oranındaki dramatik değişimin sonuçları hâlâ alt satırları etkiliyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Hakkari 4.4 büyüklüğünde sallandı, deprem uzmanı Övgün Ahmet Ercan açıkladı: Hemen bunlar yapılmalı!

Yeni inşaatlarda frene basıldı: Daire bazında verilen yapı ruhsat sayısı 1.4 milyondan 520 bine düştü!

Yabancıya konut satışı 100 bini bulabilir! Yabancıların yatırımları için yeni kampanyalar gerek!


Geri Dön