Ticari gayrimenkulün kiralanmasında yeni düzenleme gerek!
Vodafone sponsorluğunda düzenlenen “CEO Club Perakende Gündemi 2016” toplantısına katılan Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Mengü, "Ticari gayrimenkulün kiralanması konusunda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var." dedi.
Vodafone sponsorluğunda düzenlenen “CEO Club Perakende Gündemi 2016” toplantısına katılan Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Mengü, "Ticari gayrimenkulün kiralanması konusunda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var." dedi.
Son bir yılı seçim, terör, döviz kurları, turizmdeki düşüş, asgari ücret artışı gibi nedenlerle sürekli tetikte geçiren perakendeciler, dün Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’yi soru yağmuruna tuttu. Vodafone sponsorluğunda düzenlenen “CEO Club Perakende Gündemi 2016” toplantısı, ülkenin sisli ortamında bunalan sektör temsilcileri için bir terapi seansı gibiydi. ST Partners Kurucu Başkanı Servet Topaloğlu’nun yönettiği panele Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Mengü, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo ve Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Zafer Kurşun konuşmacı olarak katıldı.
BMD Başkanı Sami Kariyo, sektör adına bir özeleştiri yaparak dedi ki: “Modern perakendenin 2003’ten itibaren ivme kazandığını söyleyebiliriz. O günden beri çok hızlı büyüdük. Artık sektörün metrekareyi büyüterek büyüme ısrarından vazgeçmesi gerek. Mevcut metrekarede nasıl kârlılık artırırız onun üzerine çalışmaya başlaması lazım.”
Panelde dile getirilen görüşler özetle şöyleydi:
- ZAFER KURŞUN: Türkiye’de perakende sektörünün büyüklüğü 2015 rakamlarıyla 660 milyar, yüzde 35’i organize perakende. 2016’da yüzde 10 büyüme hedefimizde değişiklik yok. İniş çıkışların rayına gireceğine inanıyoruz.
- ALP ÖZPAMUKÇU: Tüketici güven endeksi bir süredir 100’ün altında seyrediyor. Bu güveni tekrar tesis etmek gerekiyor. 2008 krizini KDV indirimleriyle atlatmıştık. Piyasayı canlandırmamız gerekiyor. Biz çalıştaylar yaptık ve bir rapor hazırlıyoruz. Nasıl canlandırırız diye bir rapor sunacağız. Kredi kartı taksitlerinin yeniden gündeme alınmış olması son derece olumlu.
- HULUSİ MENGÜ: Konut kiralamasıyla ticari gayrimenkul kiralaması arasında hiç fark yok. Oysa ticari gayrimenkul kiralanırken iki tüccar kendi aralarında sözleşme yaptığı için devletin çok da fazla araya girmesine gerek yok diye düşünüyorum. Ticari gayrimenkulün kiralanması konusunda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var.
- SAMİ KARİYO: Ortak giderlerle ilgili yönetmelik konusunda bizleri dinlediniz ve olumlu bir tavır sergilediniz. Yönetmelik çıktı fakat orada bir hata oldu, işler perakendeci aleyhine gelişti. Biz bu konuda yeniden çalıştık ve size bir raporla düzeltilmesi gereken hususları bildireceğiz.
- ÖZGÜR TORT: (Gıda Perakendecileri Derneği Başkan Yardımcısı) Tarladan 1 liraya çıkan domates rafa gelene kadar maliyetlerle 2.5 liraya çıkıyor. Sayın Bakan’ım bunu tüketiciye açıklamak konusunda sizden destek istiyoruz.
- BÜLENT TÜFENKCİ:
‘ŞİRKETLER YAŞASIN, SAHİPLERİ CEZASINI ÇEKSİN ’
Etki analizi yapmadan hiçbir düzenlemeye izin vermiyoruz. Bakın inşaat sektöründe hareketlenme başladı. Siz de karamsar olmayın. İnşallah bunu da hep beraber aşacağız. Şirketler üzerinden değil kendi kişisel kesaplarıyla destek sağlanıyorsa o şirketin üzerine gitmiyoruz. Şirket sahipleri bireysel olarak cezasını çeksin ama şirketi yaşatalım istiyoruz.
‘AYNI GEMİDEYİZ DİYORSUNUZ, SİZ KAPTAN KÖŞKÜNDE BİZ...‘
Derimod’un patronu Ümit Zaim, panelin sonunda alışveriş merkezi yöneticilerine sitem etti: “2001 krizini iki tarafın birbirini anlaması sayesinde aşmıştık. Şu anda alışveriş merkezi sahiplerinin büyük bir bölümü yabancı fonlara ait. Bomba atıldı, turizm küçüldü, darbe girişimi oldu. Kiralar hâlâ dolarla. Aynı gemideyiz diyorsunuz siz kaptan köşkünde oturuyorsunuz. Biz...”
ZAİM’E MENGÜ’DEN CEVAP: DAHA SONRA BİR ARAYA GELİP KONUŞALIM
“Alışveriş merkezi yatırımları da dövizle yapılıyor. Bizlerin de böyle zor günlerde yapabileceği bir şey yok. Ciro kiraları önemli. Ama bunu burada değil, daha sonra bir araya gelerek konuşmak gerek.”
‘KREDİ VERDİĞİMİZ ŞİRKET SUÇLANIRSA BU AYIBIN ALTINDAN KALKAMAYIZ’
Toplantıda bir sitem de bankacılık sektöründen geldi. İzleyiciler arasında bulunan Burgan Bank Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet N. Erten, Bakan Tüfenkci’nin, incelemelerde 17-25 Aralık sonrasını dikkate aldıklarını hatırlatması üzerine söz aldı ve şunları söyledi: “17-25 Aralık’tan sonra devlet bu konuda hiçbir tedbir almamışken bizler, şimdiye kadar karar ağacımıza dahil etmediğimiz bir parametreyi kullanmış ya da kullanmamış olmaktan dolayı zor durumda kalıyoruz. Bu, ekonominin bütününde derin yaralar açacaktır. Şu aşamada MASAK dahil bu konuda çok net cevap alabildiğimiz bir yer yok. Biz bankacılar ikircikli durumdayız. Kredi vermeden yaşamamız mümkün değil, ama verdiğimiz kredilerin sahipleri ileride suçlanırsa da o ayıbın altından kalkamayız.”
Habertürk