Ekonomi

Ticari krediler hız kesti, bankalar tüketicilere yöneldi. Mevduatta yeniden faiz yarışı başladı!

Merkez Bankası’nın aldığı makro önlemler nedeniyle bankalar ticari kredilerde frene basarken, tüketici kredilere ağırlık vermeye başladı. Sektörde bir taraftan da mevduat faizlerinde yeniden tırmanışlar gözleniyor.Merkez Bankası verilerine göre tüketici kredilerindeki büyüme hızı 13 Ocak haftasında 13 haftalık yıllıklandırılmış olarak yüzde 65,65’e ulaştı

Ticari kredilerde faiz oranları ve büyüme hızına getirilen kısıtlamalar nedeniyle bankalar, bireysel kredilerde yoğunlaşmaya başladı. Merkez Bankası verilerine göre tüketici kredilerindeki büyüme hızı 13 Ocak haftasında 13 haftalık yıllıklandırılmış olarak yüzde 65,65’e ulaştı. Ticari krediler ise aynı dönemde yüzde 28,8 oranında büyüdü.

Ekonomim.com’dan Şebnem Turhan’ın haberine göre, bu eğilim özel bankalarda daha belirgin bir şekilde gözlendi.  Özel bankalarda tüketici kredileri yüzde 103,6 oranında büyürken, ticari kredi büyüme hızı yüzde 5,52 oldu. Kamu bankalarında ise tüketici kredileri yüzde 23,4 büyürken, ticari kredileri ise yüzde 56,7 büyüdü.

Turhan’ın haberinde, bankacılık sektöründe tüketici kredilerine olan yönelimin, yılın ikinci yarısından sonra gelen makro ihtiyati önlemler ile ilgili olduğu belirtildi. TCMB, Türk Lirası ticari kredi faizinin de yıllık bileşik referans oranın 1,4 katı üzerinde yıllık bileşik faiz oranıyla kullandırılacak kredilerin yüzde 20'si, 1,8 katı üzerinde faizle kullandırılacak kredilerin ise yüzde 90'ı kadar bankalara menkul kıymet tesisi zorunluluğu getirmişti. Ayrıca Türk Lirası mevduat oranı yüzde 60’ın altında kalan bankaların ek menkul kıymet tutma zorunluluğu da bulunuyor.

MEVDUAT FAİZLERİ YÜKSELİYOR

Bu önlemlerin ardından ticari kredi faizlerinde sert düşüşler yaşanırken, TL mevduat faizleri ise üzde 30’ lara kadar yükseldi. Turhan’ın haberine göre, Merkez Bankası’nın aldığı önlemler sonucu bankalar da tüketici kredilerine yöneldi. Türk Lirası mevduat faizlerini yükselten ancak ticari kredi faizlerini regülasyonlar nedeniyle çok fazla yükseltemeyen bankaların, görece daha yüksek faiz oranlarına sahip olan tüketici kredilerine yöneldiği belirtildi. İhtiyaç kredilerinde faiz oranları yüzde 30 seviyelerinde seyrediyor. Ticari kredi faiz oranı ise yüzde 13,02 seviyesinde bulunuyor.

Haberde, üç aya kadar vadeli TL mevduat faizinin TCMB verilerine göre ortalama yüzde 24,02 olduğu göz önüne alınırsa, bankaların ticari kredi faizi mevduat faizinin 11 puan altında bulunduğu belirtiliyor.  13 Ocak itibariyle ise ihtiyaç kredi faizinin yüzde 29,97 seviyesinde bulunduğu belirtildi.

Haberde, şu tespitlere yer verildi: “Banka özelinde bakıldığı zaman ihtiyaç kredileri faiz oranları aylık yüzde 2,69’un üzerine çıkıyor. Bu da yüzde 32’nin üzerinde yıllık ihtiyaç kredisi faizlerinin bulunduğunu ve yine TL mevduat faizinin neredeyse 10 puan üzerinde ihtiyaç kredisi kullandırım imkanına bankaların olduğunu ortaya koyuyor.”