27 / 09 / 2024

Ticari mekanların doğasını akvaryumlar canlandırdı!

Ticari mekanların doğasını akvaryumlar canlandırdı!

Akvaryum iç dekorasyonda bir süsleme öğesi olmaktan öteye mekâna canlılık getiren bir tasarım türü




Ev ve iş yerlerinde insanları rahatlatıyor, izleyenlere deniz dünyasının gizemini sunuyor. Bu konuda hemen tüm ülkelerde oldukça gelişmiş bir pazar var. Rengârenk balıkları, ışıltılı bitkileri ve deniz dibinin yapay sathıyla göz alıcı bir manzara.
Akvaryum son yıllarda dekoratif bir merak olmaktan çıkıp mimari bir nitelik kazanmış durumda. Örneğin 'dev yapay akvaryumlar' denizlerin derinliklerindeki manzarayı insanların gözü önüne getirmekle kalmıyor, birçok canlı türünün gerçek yaşamını yakından izleme fırsatı veriyor. Bunların içinde "Sea World" gibi inanılmaz boyutta olanların yanı sıra galeriler halinde inşa edilip doğrudan deniz dibine indirilen akvaryum örnekleri de var.

CANLILIK VE HUZUR KAYNAĞI

Bizim bu hafta bahsedeceğimiz akvaryumlar ise hem iç mimarinin tamamlayıcı bir unsuru hem de ticari mekânları statik görüntüden kurtaran birer can simidi. Bu akvaryumların ilk örnekleri 'AVM' (alışveriş merkezleri) 'egzotik oteller', 'sıra dışı restoranlar' ve 'büyük ticaret şirketlerinin fuayeleri'nde görüldü. Şimdi büyük mağazaların, 'kafeterya' ve 'cafe'lerin olmazsa olmazları arasında.
Bu türden akvaryumlar iç mimari tasarımlarına heyecan katıyor. Çoğu silindir şeklinde ve içlerinde tonlarca su alan çeşitleri var. Bazı otellerin lobisini, bazılarının da girişteki zeminini süslüyor. AVM'lerde ise bu akvaryumların müşterileri mekâna bağımlı hale getirdiği görülmüş.
Akvaryumların içine konan balıklar oluşturulan dizayna göre her cinsten olabiliyor. Diğer deniz canlılarına da yer var. AVM'lere kurulan akvaryumların silindirik formda olması montaj ve bakım kolaylığı sağlıyor. Ayrıca basıncın yüzeye eşit dağılmasına da imkân veriyor.

ASANSÖRDE BİLE AKVARYUM!

Üretimin tüm aşamalarında kullanılan temel materyal akrilik (acrilic)... Akrilik hem kolay işleniyor hem de oldukça sağlam bir gövde maddesi. Silindir biçiminde olan akvaryumların hemen hepsi oldukça güvenli. Çatlayıp patlamaları mümkün değil.
Son zamanlarda modern otellerin süit odalarında duvarların bir bölümü yekpare akvaryum olarak inşa ediliyor. Bu uygulama otelcilik alanında bir devrim gibi.
Bu tür otellerde konaklayanların psikolojik olarak rahat

ettikleri, hatta birçok nevrozlardan kurtuldukları gözlemlenmiş. Son trend ise asansör duvarlarına akvaryum giydirmek! Bu konuda Japonlar oldukça ilginç projelere imza atıyor. Yürüyen merdivenlerden, otellerin banyo lavabolarına kadar çeşitli akvaryum uygulamaları söz konusu.
Çeşidi ne olursa olsun içinde canlı bir evrene sahip bu akvaryumların iyi düzenlenmiş havalandırma ve temizleme sistemleri var. Bakımları kadar günlük ihtiyaçları da gayet kolay...
Akvaryum uygulamalarının uç örnekleri de var. Avustralya'da bir firma anıtsal nitelikte saat kuleleri ve yaya bölgelerinde saydam kaldırımlar inşa ediyor. Fakat bunlar yekpare akvaryum görünümünde değil, sadece katmanlaştırılan bölümler denizel yaşama açılmış.

MEKÂN İÇİN GÖRSEL MODA

Bazı firmalar ise konutlar için özel akvaryum projeleri hazırlıyor. Özellikle yatak odalarının duvarını akvaryum haline getirmek kaliteli uyku için verimli bir çözüm. Yönetici masalarının üst yüzeyini akvaryum haline dönüştürmek ve içine süs balıkları koymak ise bir hayli moda olmuş.

Kimi restoranlarda

şeklinde hazırlanıyor, oldukça sükse yapıyor. Bu tür çizgi ötesi projelerin yanında gösteri amaçlı hazırlanan büyük ekranlı uygulamalar da var. Bunlar yine büyük AVM'lerin ya da lüks mağazaların dekorasyonunu teşkil ediyor. Akrilik üretim tekniğini iyi öğrenen girişimciler için bu modanın kaçırılmayacak bir fırsat olduğunu hemen ifade edelim. 'Know-how' ya da patent gibi sorunlar yok. Tüm mesele yaratıcılığa ve mühendislik uygulamalarına kalmış. Büyük ilgi uyandıran ve talep patlaması yaratan bu yeni trendi, bildiğimiz süs ve hobi akvaryumlarından ayıran şey ise suyun basıncına göre dev silindirleri elektronik sistemlerle yönetmek.

Daha büyük projelerde ise 'monoblok' özel gövde sistemleri kullanılıyor. Akrilik akvaryumların çoğu özel formül içeren "sentetik polimerlerden" imal edilmiş. Bunların içinde özel reçineler kullanılarak "porozite" yaratılması ise dayanıklılığı arttırıyor. Bu türden kaim plastiklerin ticari adı olan 'pleksiglas endüstrisi' akvaryumlar için çeşitli renk tonları da sunuyor.
Balıkların temini başlı başına bir uzmanlık. Birbiriyle geçinebilen balıkları var etmek veya su içinde fark edilmeyen perdelemelerle aykırı cinsleri bir araya getirmek mümkün. Böylece "carnivore" (etçil) balıklar da bu şölene katılabiliyor.
Girişimcilerin öncelikle büyük mağaza ve AVM'Iere hizmet vererek nispeten küçük boyutlu projelerle işe başlayıp zaman içinde işi büyütmelerinde yarar var. Akrilik işleme teknolojisiyle ilgili çok sayıda yabancı eserin bulunduğunu da bu arada kaydedelim.
Para/Nur DEMİROK


Geri Dön