27 / 12 / 2024

TİGEM, Ceylanpınar'a Farmville kuracak!

TİGEM, Ceylanpınar'a Farmville kuracak!

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü 'nün (TİGEM),  Yalova, Hatay, Antalya, Tahirova, Bandırma ve Samsun Karaköy  işletmelerinden oluşan 5 işletmesi daha özel sektöre açılıyor



TİGEM Genel Müdürü Halis Bilden, TİGEM 'in çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada, işletmelerin özel sektör yatırımlarına açılması  kapsamında 2003-2008 döneminde 2 'si iştirak şeklinde olmak üzere TİGEM 'in 14  işletmesinin özel sektöre açıldığını hatırlatarak, kiraya verilen 14 işletmede özel  sektörün 250 milyon lira yatırım yaptığını belirtti. Bilden, 2010 yılında alınan  Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı ile 1 'i iştirak şeklinde olmak üzere 4  işletmenin daha kiralama sürecinin başlatıldığını söyledi.

Firmaların, sundukları projelerde, bu işletmelerden sözleşmesi imzalanan Alparslan Tarım İşletmesi için 63 milyon lira, Kumkale Tarım İşletmesi için 29 milyon lira yatırım yapacaklarını teklif ettiklerini kaydeden Bilden, YPK kararı beklenen Kazım Karabekir işletmesi için 112 milyon lira yatırım yapılmasının  öngörüldüğünü söyledi. Bilden, Sakarya Tarım İşletmesini kiralamak isteyen
firmanın süresi içerisinde sözleşme imzalamadığı için kiraya verme işleminin  iptal edildiğini, bu işletme için daha sonra tekrar ihaleye çıkılacağını  bildirdi.

TİGEM 'in 5 işletmesinin daha özel sektöre açılmasının planlandığını  açıklayan Bilden, bu işletmelerin Yalova, Hatay, Antalya, Tahirova Bandırma ve  Samsun-Karaköy işletmeleri olduğunu söyledi. Bilden, söz konusu 5 işletmenin özel  sektöre kiralanması için YPK kararı beklediklerini ifade etti.

Bu işletmelerden istedikleri verimi alamadıklarını belirten Bilden, söz  konusu işletmelerin hem hacim olarak küçük olduklarını hem ciddi yatırım  gerektirdiğini belirtti.

TİGEM YENİDEN YAPILANIYOR

Bilden, TİGEM 'in Yeniden Yapılanma çalışmaları kapsamında hazırlanan raporda da 'TİGEM 'in ihtiyacı bulunmadığı 5 işletmenin özel sektöre açılması,  işletme bütünlüğü içerisinde yer almayan, tarımsal vasfı bulunmayan, arsa  özelliğindeki bir kısım taşınmazların satış yoluyla değerlendirilmesi ve elde  edilecek gelir ile yatırımların yapılmasının hedeflendiğinin' yer aldığını  anlattı.

TİGEM Genel Müdürü Bilden, 2012-2015 dönemi içerisinde 382 milyon lira  hayvancılık, 130 milyon lira mekanizasyon, 30 milyon lira basınçlı sulama sistemi, 150 milyon lira Mardin–Ceylanpınar Sulama Kanalından Ceylanpınar  işletmesinde gerekli olan sulama yatırımları olmak üzere toplam 692 milyon lira  ek yatırım yapılmasının öngörüldüğünü kaydetti. Bilden, söz konusu yatırımların  yaklaşık 400 milyon lirasının kiralama, atıl arazilerin değerlendirilmesi ve elde  edilecek kardan karşılanmasının düşünüldüğünü söyledi. Yatırımların geçekleşmesi durumunda, sertifikalı buğday tohumu üretim  miktarının 400 bin ton, sertifikalı arpa tohumu üretim miktarının 16 bin ton, yem  bitkileri tohum üretiminin 5 bin ton olacağını kaydeden Bilden, 'Ayrıca, 350 bin
 ton dane mısır, 20 bin ton ayçiçeği, 14 bin ton kırmızı mercimek, 3 bin 200 ton  pamuk ve 5 bin 100 ton soya fasulyesi üretimi gerçekleştirilecek' dedi.

Bilden, büyükbaş hayvan varlığının 8 binden 32 bine, koyunculuk varlığının ise 50 binden 105 bin başa çıkarılacağını söyledi. 2008 yılında başlayan yatırımlar ile planlanan yatırımların 2015 yılında  tamamlanmasıyla 8 yılda 1 milyar lira yatırım yapılmış olacağını kaydeden Bilden,  'Böylece, 2015 yılı sonunda, TİGEM bugünün parasıyla yılda 208 milyon lira kar  eder hale gelecek' dedi.

'KALAN 15 İşžLETME ÖZEL SEKTÖRE AçILMAYACAK'

Kurum olarak, TİGEM 'in kalan 15 işletmesini özel sektöre açmayı düşünmediklerini vurgulayan Bilden, hangi işletmede ne yapılacağının  planlandığını, bu işletmelerde ülkenin ihtiyacı için, maksimum düzeyde tohumculuk  ve damızlık üretileceğini söyledi.

Bilden, bu işletmelerde 3-4 görev yapılacağını, Karacabey, Anadolu,  Sultansuyu işletmelerinin atçılık ihtisas işletmesi olacağını, orta Anadoludaki işletmelerde koyunculuk, büyükbaş damızlık ve sertifikalı tohum üretileceğini  anlattı. Bilden, Anadolu tarım işletmesinin atçılık, tiftik keçisi faaliyetinin  yanında, esmer büyükbaş sığırcılığın merkezi, Gökhöyük işletmesinin simental ırkı  ihtisas işletmesi, Ulaş işletmesinin ise kangal köpeği ve koyunculuk ihtisas  işletmesi olacağını anlattı. Bilden, bu çalışmalarla rehabilite edilmeleri yüksek miktarda yatırım  gerektiren küçük ve orta ölçekli işletmelerin özel sektör kullanımına verilmiş  olacağını, TİGEM 'in damızlık ve sertifikalı tohumluk üretiminde herhangi bir  kayba uğramadan faaliyetlerini 15 işletmesinde sürdüreceğini kaydetti.

'CEYLANPINAR İşžLETMESİ ADETA 'FARMVİLLE ' OLACAK'

Halis Bilden, 1 milyon 761 bin dekar alanıyla dünyanın en büyük tarım işletmesi olan Ceylanpınar işletmesinde devasa tesisler kuracaklarını,  koyunculuk, büyükbaş hayvancılık damızlık üretimi yapılacağını ve besi materyali  temin tesisi kurulacağını anlattı. Besi materyali temin tesisi kurulmasının 145  milyon liralık bir yatırım gerektirdiğini ifade eden Bilden, bu konuda Hazine 'den
 kaynak beklediklerini, geldiğinde bu yatırımın başlatılacağını söyledi.

Bilden, 'Ceylanpınar 'da 55 bin ivesi koyunu var. Sayısı artırılacak 80 bine yükselecek. Ceylanpınar sertifikalı tohum deposu olacak birinci üründe.  İkinci üründe dane mısır, silajlık mısır, soya, ayçiçeği, keten tohumu gibi  farklı münavebe bitkilerini yetiştirmiş olacağız. Ceylanpınar adeta farmville  olacak' dedi.

Ceylanpınar Sulama Projesi 'ne değinen Bilden, Ceylanpınar Tarım İşletmesi 'nde, TİGEM tarihinin en büyük sulama projesi olan Ceylanpınar Tarım  İşletmesi Sulama Projesi 'nin 2009 'da uygulamaya konulduğunu hatırlattı. Bilden, iki bölümden oluşan projenin birinci bölümünün DSİ 'nin  Mardin;Ceylanpınar Ovaları YAS Sulaması projesi (Yeraltı Sulaması) sulama  alanları içerisinde yer aldığını ve yeraltı su kaynakları ile 500 bin dekar  arazinin sulu tarıma açılmasını kapsadığını anlattı. Halis Bilden, 2010 yılı sonu
itibariyle projenin yüzde 65 'inin hizmete alındığını söyledi.

İkinci bölümün ise DSİ tarafından, GAP Eylem Planı çerçevesinde 'Aşağı Mardin Ana Sulama Kanalı' inşaatı kapsamında projelendirildiğini kaydeden  Bilden, 'İlk bölümde yer alan 500 bin dekara ek olarak, DSİ Genel Müdürlüğü  tarafından yürütülen ve 2012 yılında tamamlanması hedeflenen çalışmalar  neticesinde 310 bin dekar arazi Atatürk Barajı 'ndan gelen sulama kanalı ile
 sulanacak. 2012 yılı sonuna gelindiğinde, Ceylanpınar Tarım İşletmesinde 920 bin  dekar arazi sulu tarıma açılmış olacak' diye konuştu.

Halis Bilden, Ceylanpınar Sulama Projesi kapsamında yapılan yatırımlar sonucu TİGEM 'e 2010 yılında 142 kişi, bu yıl ise 315 işçi, 59 sözleşmeli memur  alındığını ifade etti.

KİRAYA VERİLEN İşžLETMELER VE FİRMALAR

TİGEM 'in kiraya verilen işletmeleri ve ihaleyi alan firma ve iştirak şöyle:
                İşletme                                               Kiralayan firma ve iştirak
                -------                                               --------------------------
                Acıpayam-Denizli                             Ata Sancak
                Boztepe-Antalya                               AGH Teknik Tarım A.şž.
                çiçekdağı-Kırşehir                         İlci İnşaat
                Gelemen-Samsun                                 Koni İnşaat
                Gökçeada-çanakkale                         Elta Elektrik
                Göle-Ardahan                                     Mera Tarım
                Hafik-Sivas                                       Yöre Tarım
                İnanlı-Tekirdağ                               Koni İnşaat
                Altındere-Van                                   Hamdi Ulukaya
                Kahramanmaraş                                   Görpa A.şž.
                Turunçgiller-Hatay                         Aykan Motor
                Manisa                                                 Ahmet Tekin
                Kazova-Tokat                                     Kazova Vasif Diren A.şž
                Bala-Ankara                                       Bala-Tarım A.şž.
                Kumkale-çanakkale                           Anadolu Etap Tarım
                Alparslan-Muş                                   Berce Beraberce
                Sakarya-Adapazarı                           İnelsan İnş.Ltd.şžti.
                Kazım Karabekir-Iğdır                   Kumtepeler Gıda A.şž.


Geri Dön