Genel

TİKA Bosnada Kurşunlu Camisi'ni ayağa kaldırıyor!

Bosna-Hersekin Maglay kentinde bulunan tarihi Yusufpaşa (Kurşunlu) Camisi, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanlığı tarafından restore ettirilecek

Maglay kentinde 1560 yılında yaptırılan tarihi caminin restorasyonunun başlatılması dolayısıyla düzenlenen törene Zenica-Doboy Kantonu Başbakanı Fikret Plevlyak, TİKA Saraybosna Koordinatörü Dr. Zülküf Oruç, Banya Luka Müftüsü Ethem Camciç, Bosna-Hersek İslam Birliği Diaspora Birim Başkanı Mirsad Kalayciç, Maglay Başimamı İzudin Krusko, Sırp Ortodoks Kilisesi Bölge Başpapazı Vladimir Kukiç, Maglay Hırvat Katolik Piskoposu Yakov Filipoviç, restorasyonu yapacak Usra inşaat firması sahibi Ramazan Uslu ile çok sayıda davetli katıldı.

Zenica-Doboy Kantonu Başbakanı Fikret Plevlyak, törende yaptığı konuşmada, Kurşunlu Camisinin Maglayın çok önemli bir tarihi yapıtı olduğunu ifade ederek, bu eserin restorasyonunun yapılacak olmasından dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti.

Plevlyak, restorasyonun başlatılmasını sağlayan TİKAya ve emeği geçen herkese teşekkür etti. TİKA Koordinatörü Dr. Oruç da bu proje ile Bosna-Hersekte güzel bir hizmeti daha başlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. TİKA olarak, Bosna-Hersekte eğitimden sağlığa, altyapıdan ekonomiye, hayatın tüm alanlarında çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Dr. Oruç, "Şimdi de Yusufpaşanın emanetine el atıyoruz. Ortak köklerimiz olan Osmanlının, Bosna topraklarında miras bıraktığı bu emaneti, bugün Türkiye ile Bosnanın evlatları olarak bizden sonraki kuşaklara aktarmak için restorasyon çalışması başlatacağız" dedi.

Dr. Oruç, Osmanlının her şeyden önce bir medeniyet dilinin adı olduğunu, bu dilin, kelimelerini taşa, toprağa, insana yazdıran, zarif ve estetik olduğunu vurguladı. Yusufpaşa Camisinin restorasyon çalışmalarını en kısa sürede tamamlayarak camiyi ibadete açacaklarını söyleyen Dr. Oruç, şunları kaydetti: "Halk arasında Kurşumliya olarak bilinen Yusufpaşa Camisi, klasik
 Osmanlı dönemi mimarisinin en seçkin örneklerinden birisidir. Biz bununla ilgili ihale ve proje çalışmalarını geçtiğimiz yıl gerçekleştirdik. Projelerimiz tamamlandı. Bu projemiz, Federal Ulusal Anıtlar Koruma Komisyonu tarafından da geçtiğimiz ay onaylandı. Umarım en kısa zamanda projeyi başarıyla sonuçlandırırız."

Maglay Başimamı İzudin Krusko da kentte daha önce "Vali Recep Yazıcıoğlu" adına Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından çok güzel bir cami yaptırıldığını ifade ederek, şimdi de 451 yıl önce inşa edilen tarihi camiyi yaptıranların torunlarının, bu camiye yine sahip çıktıklarını kaydetti.

Ortodoks Kilisesi Bölge Başpapazı Vladimir Kukiç de törende yaptığı konuşmada, Maglaydaki Ortodoks Sırplar adına Yusufpaşa Camisinin restorasyonu dolayısıyla TİKAya teşekkür etti.

Yusufpaşa Camisinin her şeyden önce bir tarihi yapıt olduğunu vurgulayan Kukiç, bu nedenle bu yapıtın Maglayda bulunan diğer dinler için de önemli olduğunu ve ayakta kalması gerektiğini söyledi.

Maglay Katolik Piskoposu Yakov Filipoviç de Yusufpaşa Camisinin inşa edildiği sırada, yapı malzemesine "aşk ve sevginin" de konulduğunu ifade ederek, bu aşk ve sevginin, şimdi yapılacak restorasyon ile yeniden canlandırılacağını belirtti.

Filipoviç, "Manevi değer taşımayan inşaatlara yüklü yatırım yaptığımız bu dünyada, böylesi yatırım kesinlikle yanlış değildir.Türkiyeyi bu nedenle kutluyoyum" dedi.

Restorasyonu yapacak Usra inşaatın sahibi Ramazan Uslu da kendilerinin daha önce Kırımdaki tarihi Zincirli Medresesinin restorasyonu başta olmak üzere birçok tarihi eseri ayağa kaldırdıklarını belirterek, bu caminin restorasyonunu da en kısa sürede tamamlayacaklarını kaydetti.

Tören kapsamında daha sonra, Banya Luka Müftüsü Camciç dua etti, çeşitli ilahi grupları tarafından Türkçe ve Boşnakça parçalar seslendirildi. Törende, Sırp asıllı Elena Vukiçin seslendirdiği ilahiler ise salonda bulunanlar tarafından büyük beğeni topladı.

Klasik Osmanlı mimari tarzıyla Maglay kentinden geçen Bosna Nehri kenarına 1560 yılında yaptırılan tarihi Yusufpaşa Camisi, 1870 yılında onarımdan geçirilmişti. Savaş zamanında büyük zarar gören caminin, daha sonra yıkılan minaresi yeniden yaptırılmıştı.
         AA