Kent Haberleri

ILO ve IOM deprem bölgesini mercek altına aldı! Bölgenin yeniden ayağa kaldırılması için ne yapılmalı? 

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye ofisleri, 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde araştırma yaptı. Araştırma sonuçları bölgenin yeniden ayağa kaldırılması için yapılacak çalışmalara rehberlik edeceği kaydedildi.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye ofisleri, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş depreminin ardından işgücü piyasalarının durumunu değerlendirmek, önemli verileri toplamak ve devam eden toparlanma ve yeniden inşa çabalarına rehberlik etmek üzere yürütülen ortak araştırmanın bulgularını duyurdu.

haberturk.com'da yer alan habere göre; Depremden etkilenen bölgedeki işgücü piyasasının niteliksel yönlerine odaklanarak resmi kamu verilerini tamamlayıcı nitelikte olan bu çalışmalar, sürdürülebilir, kapsayıcı, hak temelli ve toplumsal cinsiyete duyarlı iyileşme çabalarının geliştirilmesine yönelik kanıta dayalı bir zemin sunmayı hedefliyor.

Depremden etkilenen bölgelerde işgücü piyasalarının derin etkilerini dikkate alarak yola çıkan ILO Türkiye Ofisi ve IOM Türkiye Ofisi, Kasım 2023 ve Nisan 2024 döneminde Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde gerçekleştirdikleri Hane Halkı Anketi ile mevcut durumu değerlendirmek ve iyileştirme adımlarını yönlendirmek için kanıta dayalı rehberlik ve politika önerileri sunmak amacıyla güçlerini birleştirerek ortak bir çalışma yürüttü. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'daki depremzedelerin yaşam ve çalışma koşullarını değerlendiren araştırmada, Hatay şehir merkezinde nüfusun yüzde 55,2’sinin yerinden olduğu ifade edildi.

 

TEMEL İHTİYAÇLAR KARŞILANMALI 

Özellikle Adıyaman'daki geçici barınaklarda yaşayanların temel ihtiyaçlarını karşılayamama durumunun 10 kat arttığına dikkat çekildi. Adıyaman'da geçici yerleşim yerlerinde internet erişiminin yüzde 2,6'ya düştüğü kaydedilen raporda, belirgin bir dijital uçurum oluştuğu, özellikle kadınlarda iş kaybının daha yüksek olduğu da kaydedildi.

Emeklilik gelirine bağımlılığın Hatay'da yüzde 39,3 olduğu, bunun da potansiyel yoksulluğa ve bu grup için ek sosyal yardım ve işgücü piyasası aktivasyonu ihtiyacına işaret ettiği ifade edilmiş oldu.

Ankara ve Adana'ya göç eden depremzedelerin işgücü piyasası deneyimleri ve sosyal ilişkileri hakkında derinlemesine niteliksel veri sağlamak amacıyla ILO tarafından hanehalkı anketi yoluyla elde edilen niceliksel verileri tamamlayıcı bir çalışma da yürütüldü. Bu çalışmada, yerinden olmuş nüfusun taşındıkları illerdeki işgücü piyasasına insana yakışır entegrasyonu ve ayrıldıkları illere kademeli olarak geri dönmeleri için ne tür politikalar izlenmesi gerektiği üzerinde duruldu. Travmaya duyarlı çalışma ortamının eksikliğinin, hayatta kalanların işyerlerindeki kaygılarını artırarak iş kazaları, düşük verimlilik ve kötüleşen refah gibi riskleri beraberinde getirdiği belirtildi.

TSKB’den deprem bölgesi için yeni kredi anlaşması

Naci Görür'den uyarı: Deprem bölgesi yap-sat müteahhitlerle düzenlenirse, bu felaketi gelecek nesillere ihraç ederiz! 

Deprem bölgesi için uluslararası kuruluşlardan 3,8 milyar dolar para alındı! İnşaat, altyapı ve sağlıkta kullanılacak!

Olası Marmara depremine yönelik korkutan açıklama Prof. Dr. Naci Görür'den geldi: Türkiye diz çöker!