18 / 05 / 2024

TİKA Kırgızistan'da Ahıska Türklerine ait evleri onarıyor!

TİKA Kırgızistan'da Ahıska Türklerine ait evleri onarıyor!

Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı, Ahıska Türklerinin yaşadığı Mayevka Köyü'nde saldırı sonucu tahrip edilen evleri yeniden imar ediyor



Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) Kırgızistan´ın başkenti Bişkek yakınlarında Ahıska Türklerinin yaşadığı Mayevka köyünde saldırı sonucu tahrip edilen evleri yeniden imar ediyor.
        
TİKA´nın Bişkek´teki Koordinatörlüğü, Mayevka köyündeki 15 müstakil evin onarımı ve yeniden inşasını bir Türk şirketine yaptırıyor. Projede bu köyün sakini Türkler ile Kırgız işçiler çalışıyor.
        
Köydeki imar çalışmalarını yerinden görmek için köye gelen Türkiye´nin Bişkek Büyükelçiliği Birinci Katibi Berk Ece, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye devletinin Türk soydaşları nerede olursa olsun daima yanında olduğunu ifade ederek, "Bunun en güzel örneğini Mayevka köyünde görüyoruz. Burada yaşanan talihsiz hadiselerin ardından soydaşlarımızın tahrip edilen evleri yeniden imar ediliyor" dedi.
        
Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı, Manas Üniversitesi misyonuna uygun olarak Kırgızistan´da bütün Türk halkların birliği ve dayanışmasının daha da güçlendirilmesi için destek vermeyi sürdürdüklerini kaydetti. Balcı, bu ülkede bu tür olayların bir kez daha yaşanmamasını dilediğini söyledi.
        
TİKA Bişkek Koordinatörü Tayfun Atmaca, Mayevka köyünde Ahıskalı Türklerine ait 15 evi bir an önce imar etmek için büyük gayret sarf ettiklerini söyledi. Atmaca, Kırgızistan;da 7 Nisandaki iktidar değişikliğinin ardından TİKA´nın bu ülkeye bir uçak dolusu tıbbi malzeme ve tam donanımlı bir ambulans teslim ettiğini, kanlı olaylarda yaralanan 6 yaralının acilen Türkiye´de tedavi edildiğini, Türk Kızılayı ile birlikte ülkenin güneyine yaklaşık 50 ton gıda ve acil yardım gönderildiğini anımsattı.
        
Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Murafaddin Sakimov da buradaki Türklerin adına Türkiye hükümetine ve TİKA´ya teşekkür etti.
        
Bişkek sınırındaki Mayevka köyünde yaşayan 82 Ahıskalı Türk ailesine ait arazileri işgal eden binlerce kişi, 19 Nisanda Türklerin evlerine saldırmıştı. Köydeki 15 evin zarar gördüğü olaylarda 5 kişi ölmüş 36 kişi yaralanmıştı.
AA

Geri Dön