27 / 04 / 2024

TİKA Kırgızistan'da köylerin içme suyu sorununu çözüyor!

TİKA Kırgızistan'da köylerin içme suyu sorununu çözüyor!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ( TİKA ), Kırgızistan'ın kuzeyindeki Issık Göl eyaletine bağlı iki köyün içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan projeyi tamamlayarak hizmete soktu...



Issık Göl Eyaleti'nin merkezi Karakol kentine 12 kilometre mesafede bulunan toplam 200 haneli Tepke ve Kurbu köylerine kesintisiz içme suyu ulaştıracak su deposu ve dağıtım merkezinin açılış töreni yapıldı. Törene, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği ve TİKA'dan yetkililer, köylerin yöneticileri ve köylüler katıldı.


TİKA Bişkek Koordinatörü Hakan Ergün, Tepke köyüne temiz içme suyu ulaştıran projeyi köy yönetimi, halkı ve yüklenici firmanın desteğiyle 2 yılda tamamladıklarını ve hizmete soktuklarını belirtti.


Bölgenin su açısından çok zengin bir yer olduğunu anımsatan Ergün, dağıtım sisteminin çökmesiyle birlikte uzun zamandır burada yaşayanların sıkıntı çektiklerini belirterek, "Burada öncelikle su kuyularının temizliğini sağladık. Kuyuların verimliliğini artırdık. Su deposunu işler hale getirdik. İki köy arasında su bağlantısı yaptık. Büyük su deposunun temizliğini yaptık. Su sisteminin onarılmasıyla birlikte tüm sokaklardaki çeşmelerden su akmaya başladı" dedi.  


Projeyi hayata geçiren yüklenici firmanın yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Sovyetlerin dağılmasının ardından köylerde çöken su sisteminin onarılmasıyla yaklaşık 2 bin 500 kişi içme suyuna kavuştu. Bir köyde evlerin tamamında, diğerinde ise evlerin yarısından fazlasında su evlerin içine kadar götürüldü.


AA


Geri Dön