15 / 05 / 2024

Tire'de çöplük hale gelen eserler temizlenecek ve turizme kazandırılacak!

Tire'de çöplük hale gelen eserler temizlenecek ve turizme kazandırılacak!

Dünya Tarih ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne adaylık çalışmaları devam eden Tire'de çöplük haline gelen tarihi eserler, temizlenerek restorasyona hazır hale getirilecek. Çalışmalar hızla devam ediyor.



Dünya Tarih ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne adaylık çalışmaları devam eden Tire'de çöplük haline gelen tarihi eserler, temizlenerek restorasyona hazır hale getirilecek TİRE'nin Dünya Tarih ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne adaylığı için 2011 yılından bu yana  İzmir  Üniversitesi tarafından sürdürülen çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. 


Aralarmda 14'üncü yüzyıldan kalma bir mescidin de bulunduğu tarihi eserlerin insan eli ile çöplük haline getirildiğine dikkat çeken İzmir Üniversitesi Tire'deki Tarihi Eserleri Koruma Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztiirk, eserlerin restorasyon çalışmalarına hazırlanması, duyarlı vatandaşların ve yetkililerin konuya dikkatinin çekilmesi amacı ile üniversite akademisyenlerinin yarın Tire'de tarihi eserlerin kaba çöp temizliğini yapacağını söyledi. 


ELBİRLİĞİ İLE TEMİZLİK 


Tire Belediyesi'nin geniş çaplı bir temizlik için yeterli bütçeye sahip olmadığı bilgisini edindiklerini belirten Öztiirk, İzmir Üniversitesi, tur rehberleri ve Tire Kent Konseyi işbirliğiyle çözüm üretmeye çalıştıklarını belirtti. Mütevelli Heyet ile öğretim üyelerinin maddi desteMetem Özlüık ği ve İzmir Üniversitesi tarafından ulaşım ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra öğretim üyelerinin temizlik çalışmalarında fiilen yer alacağını ifade eden Yrd. Doç. 

Dr. Öztiirk, "Tire Belediyesi'nin traktör desteğinin yanı sıra TÜRSAB, Ege Turizm Derneği, İzmir Turist Rehberleri Odası da etkinlikte yer alacak" dedi. 


Öztürk, "Tire'de tarihi eserlerin büyük kısmının insan etkisiyle çok ciddi zarar gördüğünü, içlerinin ve çevresinin atık maddelerle dolu olduğunu gözlemledik. Sadece bir hamamda onlarca ton çöp bulunuyor. 500 yıllık bir mescitte bebek bezinden insan dışkısına kadar ne ararsanız bulabilirsiniz. Tire'de bu eserlerle benzer kaderi paylaşan çok sayıda tarihi eser var, bu paha biçilmez değerdeki tarihi eserlerimiz çöplük haline gelmemelidir" şeklinde konuştu. 


KÜREK VE SÜPÜRGELER HAZIR "


Şimdiden küreklerimizi, süpürgelerimizi hazırladık. En az iki eserin içini bir günde temizlemeyi hedefliyoruz. 

Diğer tarihi eserlerin temizliği için işçi tutulacak" diyen Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, Eylül-Ekim aylarında turist rehberleri için bir bilgilendirme turu ve Tire turizmini canlandırmak için bir yemekli stratejik planlama toplantısı düzenleneceğini, tüm bu çalışmalar için maddi desteğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Eserlerin bakımı ve tanıtımı sayesinde bölgenin ciddi bir turizm potansiyeline sahip olacağını vurgulayan Öztürk, Tire Kent Konseyi bünyesinde oluşturulan hesaba katkıda bulunulabileceğini belirterek özellikle esnaf ve tüccarlara çağrıda bulundu. 


İzmir 9 Eylül Gazetesi


Geri Dön