Ekonomi

TL, dolara karşı yine mağlup! Yıl başından bu yana TL dolara karşı yüzde 0,53 eridi!

Türk Lirası, ABD Doları karşısında erimeye devam ediyor. Bazı gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısındaki kazancı yükselirken, TL yıl başından bu yana dolara karşı yüzde 0,53 oranında değer kaybetti.Gelişen ülke para piyasalarına fon girişi devam ederken, para birimlerinin dolar karşısındaki değer kazancı da yükseliyor

Dünya ekonomilerinde toparlanmaya ilişkin sinyaller, gelişmekte olan ülke hisselerine ve tahvillerine olan ilgiyi artırıyor. Gelişen ülke para piyasalarına fon girişi devam ederken, para birimlerinin dolar karşısındaki değer kazancı da yükseliyor.

Sözcü Gazetesi’nden Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre, Türk Lirası yine kaybedenler kulübünde yer aldı. 2023 yılının başından itibaren gelişen ülke paraları dolar karşısında ralli yaparken, Türk Lirası’ndaki değer kaybı devam etti.

 

Bu yılın başından itibaren değerlendirildiğinde, Kolombiya Pesosu yüzde 7,38, Şili Pesosu yüzde 6,76, Rus Rublesi yüzde 6,72, Tayland Bahtı yüzde 5,28, Macar Forinti ise yüzde 4,4 primle ilk beşte yerini aldı. Türk Lirası ise dolara karşı kaybeden 5 para birimi arasında yer aldı.

EN FAZLA KAYIP ARJANTİN PESOSU’NDA

Yabancı para birimlerinin dolara karşı 2023 yılı perfomansında Arjantin Pesosu yüzde 4,42 kayıpla en fazla değer kaybına uğrayan para birimlerinden biri oldu. 2023 yılının başından beri Güney Afrika Randı yüzde 0,91, Peru Solü yüzde 0,79, TL yüzde 0,53, Hong Kong Doları ise yüzde 0,35

REKABETTE GERİDE KALDI

ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırım beklentilerinde görülen törpülenmeye bağlı olarak yıl başından bu yana dolar cinsi varlıklar da zayıflıyor. Haberde, bu zayıflamanın, gelişmekte olan ülke para birimlerine olumlu yansırken, TL’ye ise yansımadığı belirtildi.

Çok sayıda gelişmekte olan ülke yeni yatırım eğilimlerine uymak amacıyla faiz oranlarında artışa giderken, Türkiye gelişen ülkelerdeki getiri rekabetinin de gerisinde kalıyor. Haberde, Türkiye’de uygulanan para politikalarının, negatif reel getirileri, standart dışına iterek, TL cinsi tasarruf tutmayı zorlaştırdığı belirtildi.

POLİTİKALAR YABANCI İÇİN ANLAŞILMAZ

Ata Yatırım Hazine Direktörü Etem Öztekin, bu dönemde birçok gelişmekte olan ülke para birimi portföy akımlarının etkisi ile değer kazanırken, TL’de kazançların sınırlı kalmasının nedenlerine değindi. Öztekin, özellikle Türkiye ekonomisinin enerjide dışa bağımlı yapısının, cari denge kanalı ile TL üzerinde baskı yarattığını söyledi. Uygulanan ekonomi politikalarında makro ihtiyati tedbirlerin ağırlığının giderek arttığını kaydeden Öztekin, makroekonomik çerçevenin yabancı yatırımcılar açısından anlaşılması zor ve kısmen caydırıcı olduğunu savundu.