Ekonomi

Türk Lirası, dolara karşı yine yenik! TL, 29 günde dolara karşı yüzde 0,53 eridi!

Gelişen bazı ülke para birimleri dolar karşısında değer kazanırken, TL’nin, ABD Doları karşısındaki değer kaybı sürüyor. Türk Lirası, 2023 yılının başından bugüne kadar dolara karşı yüzde 0,53 oranında değer yitirdi.Gelişen ülke para piyasalarına fon girişleri sürerken, bazı ülke para birimlerinin dolar karşısındaki değer artışı da devam ediyor

Dünya ekonomilerinden gelen olumlu haberler ve toparlanmaya ilişkin sinyaller, gelişmekte olan ülke hisselerine ve tahvillerine olan ilgiyi artırdı. Gelişen ülke para piyasalarına fon girişleri sürerken, bazı ülke para birimlerinin dolar karşısındaki değer artışı da devam ediyor.

Sözcü Gazetesi’nden Mehtap Özcan Ertürk’ün konuya ilişkin haberine göre, Türk Lirası yine kaybedenler kulübünde yer alıyor. Bu yılın başından itibaren gelişen ülke paraları ABD Doları  karşısında hızla yükselişine devam ederken, Türk Lirası’ndaki değer kaybı sürdü.

Bu yılın başından itibaren hesaplandığı zaman Kolombiya Pesosu yüzde 7,38, Şili Pesosu yüzde 6,76, Rus Rublesi yüzde 6,72, Tayland Bahtı yüzde 5,28, Macar Forinti ise yüzde 4,4 primle dolara karşı değerlenen ilk 5 para birimi arasında yerini aldı. TL ise dolara karşı kaybeden 5 para birimi arasına girdi.

EN FAZLA KAYIP ARJANTİN PESOSU’NDA

Yabancı para birimlerinin ABD dolarına karşı 2023 yılına ilişkin perfomansında; Arjantin Pesosu yüzde 4,42 düşüşle en fazla değer kaybeden para birimlerinin başında geldi. 2023 yılının başından bugüne kadar Güney Afrika Randı yüzde 0,91, Peru Solü yüzde 0,79, TL yüzde 0,53, Hong Kong Doları ise yüzde 0,35 oranında değer kaybına uğradı.

GETİRİ REKABETİNDE GERİDEYİZ!

Haberde; Fed’in faiz artırım beklentilerinde gözlenen törpülenmeye bağlı olarak 2023 yılının başından bu yana dolar cinsi varlıkların zayıfladığı belirtildi. Ayrıca haberde, bu zayıflamanın, gelişmekte olan ülke para birimlerine olumlu bir şekilde yansırken, TL’ye ise yansımadığına dikkat çekildi.

Çok sayıda gelişmekte olan ülke yönetimlerinin, yeni yatırım eğilimlerine uymak için faiz oranlarını artırdığına değinilen haberde, Türkiye’nin ise gelişen ülkelerdeki getiri rekabetinin de gerisinde kaldığı vurgulandı.  

POLİTİKALAR ANLAŞILMAZ

Ata Yatırım Hazine Direktörü Etem Öztekin, birçok gelişmekte olan ülke para biriminin, portföy akımlarının etkisiyle değer kazandığını, ancak TL’de kazançların sınırlı kaldığına vurgu yaptı. Öztekin, özellikle Türkiye ekonomisinin enerjide dışa bağımlı olan yapısının, cari denge kanalı ile TL üzerinde baskı yarattığını savundu. Uygulanan ekonomi politikalarında makro ihtiyati tedbirlerin ağırlığının giderek arttığına işaret eden Etem Öztekin, makroekonomik çerçevenin yabancı yatırımcılar açısından anlaşılması zor ve kısmen de caydırıcı olduğunu savundu.