18 / 05 / 2024

TMMOB komisyonlarda peyzaj mimarları yer almalı diyor!

TMMOB komisyonlarda peyzaj mimarları yer almalı diyor!

TMMOB Peyzaj Mimarları ve Ziraat Mühendisleri odaları, Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonu ile Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonlarında ziraat ve su ürünleri mühendisleri ile peyzaj mimarlarının mutlaka görev alması gerektiğini bildirdi



Her iki oda adına yapılan ortak açıklamada, Resmi Gazetede 2 Kasım 2011 tarihinde yayımlanan 662 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ziraat mühendisleri ve su ürünleri mühendisleri ile peyzaj mimarlarının SİT alanlarını belirleme yönetiminin dışında bırakıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, 17 Ağustos 2011 tarih ve 648 Sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHKlarda Değişiklik Yapılmasına Dair KHKnın 51. Maddesi ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa eklenen "Ek Madde 4" çerçevesinde tabiat varlıkları, doğal SİT alanları ve bunlara ilişkin koruma alanları ile ilgili hususlarda karar almak ve Kanunda öngörülen diğer iş ve işlemlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yardımcı olmak üzere, Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonu ve taşrada Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonlarının oluşturulmasının öngörüldüğü anımsatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı ya da Müsteşar Yardımcısının başkanlığında toplanacak komisyonlarda, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü ve söz konusu varlıkların ve alanların özelliklerine göre konusunda uzmanlaşmış biyolog, peyzaj mimarı, ziraat, çevre, orman ve su ürünleri mühendisleri, hukukçular ve bakanlıkça uygun görülecek uzmanlar yer alacaktı.

Aradan 3 ay geçmeden yayımlanan 662 Sayılı yeni KHK ile biyolog, peyzaj mimarı, ziraat ve su ürünleri mühendisleri madde kapsamından çıkarılmış ve komisyonlarda sadece mimar, şehir plancısı, orman veya çevre mühendislerinin görev yapması öngörülmüştür.

Son değişiklikle, tabiat varlıkları ve doğal SİT alanlarının korunması çerçevesinde komisyonlardan, konu uzmanı olan peyzaj mimarı, ziraat ve su ürünleri mühendislerinin çıkarılmış olması çevre tahribatının tüm hızıyla devam edeceğinin bir göstergesidir.

Yeni düzenleme, ülkemizin imza attığı uluslararası sözleşmeler ve Avrupa Peyzaj Sözleşmesine de aykırı düşmektedir. Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonu ile Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonlarında ziraat ve su ürünleri mühendisleri ile peyzaj mimarları mutlaka görev almalı ve geleceğimizin teminatı kültürel/doğal varlıklarımızın korunması amacıyla gerekli düzenlemeler bir an önce gerçekleştirilmelidir.

AA


Geri Dön