Kent Haberleri

TMMOB Şehir Plancıları Odası'ndan İzmir'deki 'askeri alanlar' için çağrı: Ranta kurban gitmesin! 

İzmir Ticaret Odası’nın Bornova Cemal Gürsel Askeri Kışlası ile ilgili girişimleri hakkında İzmirlilere çağrı yapan TMMOB Mimarlar ve Şehir Plancıları Odaları "Askeri alanlar ranta kurban edilemez!” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İzmir Bornova’da yer alan Cemal Gürsel Askeri Kışlası’nın, sanayi sitesi kurulması için İzmir Ticaret Odası’na devredilmesine onay verirken yakın bir zamanda devir protokolünün yapılması bekleniyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre İzmir Ticaret Odası 691 bin 975 metrekare büyüklüğündeki Cemal Gürsel Askeri Kışlası’nın karma sanayi sitesi kullanmayı planlarken 24 parselden meydana gelen söz konusu arazi için 2 milyar 732 milyon 500 bin TL talep edildiği açıklanmıştı.

Egedesonsöz'de yer alan habere göre söz konusu projede üyelere yönelik çarşı ve site içerisinde bağımsız bölümler, yönetim binası, mesleki lise ve çıraklık eğitim binaları, otopark alanları, banka, restoran, market gibi sosyal alanların bulunması planlanıyor. 

TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi konu ile ilgili olarak yaptıkları yazılı açıklamayla kentteki askeri alanlarının sanayi yapılaşmasına açılmak istenmesine karşı çıktı. Şehirdeki askeri alanların planlarda kamusal kullanım dışında bir kullanıma ayrılmasının mevzuat gereği mümkün olmadığını kaydeden Oda’lar İzmirlilere çağrı yaptı.

İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası'nın açıklaması şu şekilde:

İzmir halkına, yerel yönetimlere, sağlıklı, adil, sürdürülebilir ve dirençli şehirlerde yaşamayı talep eden tüm vatandaşlara dayanışma çağrımızdır: "Halkın olanın sermayeye aktarılmasına, yeşil alanların griye boyanmasına izin vermeyelim! yarınlara mirasımız griye boyanmış kent distopyaları olmasın!" Kamu arazileri; 1980`li seneler sonrasında giderek daha da yoğunlaşan şekilde özelleştirmeler ve tahsisler yoluyla sermayeye aktarılmış, kamu yararını gözetmeyen liberal bir anlayışla; kıyılarımız, ormanlarımız, tarım alanlarımız ve meralarımız sermaye gruplarının tasarrufuna bırakılmıştır. Yaşamış olduğumuz söz konusu bu süreç içerisinde sermayenin tasarrufuna bırakılmış olan alanlara yenileri eklenmiş; özellikle 15 Temmuz sonrasında şehir içerisinde bulunan kışlaların, karargahların, askeri lojmanların ve hastanelerin tasfiyesine ve şehir dışına çıkarılmasına yönelik çalışmalar hızlanmıştı.

Söz konusu bu durum; hem söz konusu alanlarda sermayenin taleplerinin artmasına hem de bu bölgelerin imar baskısı altında kalmasına sebep olmuştur. Kent gündemimizde uzun senelerdir yer alan Bornova İlçesi, Hacılar Kırı şeklinde bilinen bölgede bulunan "Askeri Alan"a (Cemal Gürsel Askeri Kışlası) ticari fonksiyonların getirilmesi için yapı yoğunluğu artırılmış ve meslek odaları olarak yürüttüğümüz yoğun hukuk mücadelesine rağmen alan büyük oranda yok edilmiştir. Gelmiş olduğumuz söz konusu süreçte ise; İzmir Ticaret Odası Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı ve İzmir Ekonomik Kalkınma Kurulu mayıs toplantısında, Ticaret Odası yetkilileri tarafından gerçekleştirilen sunumlarda Bornova Cemal Gürsel Askeri Kışlası`na ait 681 bin 965 metrekare büyüklüğündeki 24 Parselden meydana gelen alanın tahsisi ile ilgili gelişmeler yaşandığı ve söz konusu alanın 563 bin 833 metrekarelik kısmında sanayi sitesi inşa edileceği duyurulmuştur. Yürürlükteki 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Plan Notları`nın 7.6.2. maddesinde "Kentsel Yerleşmeler içerisinde bulunan Askeri Alanların, Milli Savunma Bakanlığı`nın programı dahilinde Askeri Alandan çıkarılması halinde, bu alanlar sosyal donatı alanı şeklinde değerlendirilebilir." hükmü ile Askeri Alanların ve Askeri Yasak Bölgelerin Askeri Alandan çıkarılması durumunda sosyal donatı alanı olarak kullanılabileceği ifade edilmiştir.

Fakat konu ile ilgili olarak yapılan açıklamalar da sunulan ön projeler de açıkça söz konusu plan notlarına aykırı olarak geliştirilmiştir. Şöyle ki; 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Plan Notları`nın 7.6.2. maddesine göre askeri alanların dönüştürülmesi halinde kamusal kullanımlara ayrılacağı, bu sebeple de bu alanların mülkiyetinin kamuya ait olması hükme bağlanmıştır. Bu doğrultuda; askeri alanların planlarda kamusal kullanım dışında bir kullanıma ayrılması mümkün değildir! Şehri ve şehrin geleceğini korumak amacıyla tüm sorumluluk sahiplerini mevzuata ve planlama esas ve ilkelerine uygun adımlar atmaya çağırıyoruz: Halkın olan halka ait kalmalı ve geleceğimizi belirleyecek kararlar kamucu bir bakış açısıyla masaya yatırılmalıdır. Sağlıklı bir çevrede yaşamak anayasal bir hak olup, şehrin gelişiminde sorumluluk sahibi kurumların ve tüm yurttaşların bu hakka sahip çıkması gerekmektedir. Yarınlara mirasımız betona bürünmüş kent distopyaları değil; planlı, sağlıklı, adil ve afetlere karşı dirençli şehirler olmalıdır. Söz konusu bu duyarlılığı göstererek kentimizin yarınlarına sahip çıkacak olan İzmir Halkını ve sorumluluk sahibi tüm kurumları, askeri alanların kamusal alanlar olarak kalması için çağrımız etrafında dayanışmaya çağırıyoruz. Askeri alanlar ranta kurban edilemez!

 

Yeni Skoda Kodiaq, lansmana özel fiyatlarla satışa çıktı! Skoda Kodiaq 2024 fiyat!

Üsküdar’da riskli yapılara karşı hızlı tarama testi: Başvuru sayısı 5 bin 41'e ulaştı!

Aile konutu satın alırken aman dikkat! Eviniz elinizden gidebilir!