Sektörel

TMSF, Toprak Grubu'nun 22 şirketine el koydu!

Toprakbank A.Ş. eski hakim ortağı Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borçlarının tasfiyesi amacıyla imzalanan protokolün hükümlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yasal takip süreçlerinin hızlandırıldığı bildirildi

TMSF, Toprak Grubuna bağlı 22 şirketin tüm muhasebe, finansman ve insan kaynakları işlemlerinin aynı merkezden yürütülmesi ve diğer şirketlerden ayrı olarak kontrol edilmelerinin mümkün olmadığını, Fon alacaklarının tahsili amacıyla diğer 20 şirketin de temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimlerinin Fon tarafından devir alındığını duyurdu

Toprakbank A.Ş. eski hakim ortağı Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borçlarının tasfiyesi amacıyla imzalanan protokolün hükümlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yasal takip süreçlerinin hızlandırıldığı bildirildi. TMSF'den yapılan yazılı açıklamada, Toprakbank'ın eski hakim ortağı Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borçlarının tasfiyesi amacıyla imzalanan 18 Aralık 2004 tarihli Protokol ve 6 Şubat 2008 tarihli Ek Protokolün hükümlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yasal takip süreçlerinin hızlandırıldığı ifade edildi. Toprak Grubu'ndan olan Fon alacaklarının tahsili için Fon Kurulu'nun 24.07.2009 tarih ve 2009/213 sayılı kararı ile, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun geçici 11. maddesine istinaden uygulanmasına devam edilen mülga 4389 sayılı Bankalar Kanununun 15.7.a maddesi ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 134. maddesi hükmü uyarınca, Toprak Grubuna dahil Toprak İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş. ve Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş.'nin temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimleri Fon tarafından devir alındığı hatırlatıldı.

İKİ ŞİRKETİN DEVİR ALINMASINDAN SONRA...
Sözkonusu iki şirketin yönetim ve denetimlerinin devir alınmasından sonra yapılan çalışmalarda, tüm Grup şirketlerinin tek merkezden idare edildiğinin, şirketlerin gerek yönetim ve organizasyon, gerekse mali ve hukuki açılardan tamamen iç içe geçtiğinin görüldüğü vurgulandı. Gruba bağlı 22 şirketin tüm muhasebe, finansman ve insan kaynakları işlemlerinin aynı merkezden yürütülmesi ve diğer şirketlerden ayrı olarak kontrol edilmelerinin mümkün olmadığı dikkate alınarak, Fon alacaklarının tahsili amacıyla diğer 20 şirketin de temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimlerinin Fon tarafından devir alındığı duyuruldu. Açıklamada, TMSF Yönetim ve Denetimine Geçen Şirketler ise şöyle sıralandı: "Toprak Oto Yedekleri Tic. A.Ş, Toprak Demirdöküm San. Tic. A.Ş, Toprak Dış Tic. A.Ş,Toprak Hava Taşımacılığı Tic. A.Ş, Toprak Kağıt Pazarlama ve Tic. A.Ş, Toprak Kağıt San. A.Ş, Toprak Seramik ve Gıda San. Tic. A.Ş, Toprak Seramik ve İnş. Malz. Paz. ve Tic. A.Ş,Toprak Sigorta Aracılık Hizm A.Ş, Toprak Temizlik Kağıdı San. Tic. A.Ş, Toprak Tüketim Malları Paz. Ve San. A.Ş, Toprak Elektrik Üretimi Otoprodüktör A.Ş, Toprak İlaç ve Kimyevi Mad. San. Tic. A.Ş, Toprak İlaç Pazarlama San. Tic. A.Ş, Toprak Kağıt Ürünleri Pazarlama ve İhracat A.Ş, Toprak Enerji San. Tic. A.Ş, Toprak Holding A.Ş, Toprak Otomotiv San. Tic. A.Ş,Toprak Madencilik Tic. ve San. A.Ş, Ayfer İnş. Malz. San. Ve Tic. Ltd. Şti."
AA

TMSF, Toprak Center'a fiilen el koyuyor

Toprak Holding'ten açıklama!

Konuyla ilgili basında yer alan haberler

Toprak şirketleri TMSF'nin

TMSF, batık Toprakbank'tan doğan borcunu ödemeyen Toprak grubunun 20 şirketine el koydu. Halis Toprak, operasyon sırasında 17 yaşındaki eşi ve kayınvalidesiyle Adapazarı'ndaki tesisteydi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), dün İstanbul, Bilecik, Eskişehir, Bozüyük, Sarıkamış, Muğla ve Adapazarı'nda yaptığı eşzamanlı operasyonlarla batık Toprakbank'ın eski hakim ortağı Toprak Grubu'nun 20 şirketine el koydu. İki hafta önce grubun iki şirketine el koymuş olan TMSF, dünkü operasyonlarla grubun toplam 22 şirketinin temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimlerini devraldı.
TMSF'den yapılan açıklamada, Toprakbank'ın eski hakim ortağı Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borçlarının tasfiyesi amacıyla imzalanan 18 Aralık 2004 tarihli protokolün ve 6 Şubat 2008 tarihli ek protokolün hükümlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yasal takip süreçlerinin hızlandırıldığı ifade edildi. 24 Temmuz 2009'da Toprak İnşaat ve Toprak Seniteri'nin devralınmasının ardından yapılan çalışmalarda, tüm grup şirketlerinin tek merkezden idare edildiğinin, şirketlerin gerek yönetim ve organizasyon, gerekse mali ve hukuki açılardan tamamen iç içe geçtiğinin görüldüğü vurgulandı.
Gruba bağlı 22 şirketin tüm muhasebe, finansman ve insan kaynakları işlemlerinin aynı merkezden yürütülmesi ve diğer şirketlerden ayrı olarak kontrol edilmelerinin mümkün olmadığı dikkate alınarak, Fon alacaklarının tahsili amacıyla diğer 20 şirketin de temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimlerinin fon tarafından devralındığı duyuruldu. Grubun TMSF'ye toplam 752 milyon dolarlık borcu bulunuyor.

‘Dava açacağız'
Toprak Holding Hukuk İşleri Grup Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise TMSF'nin, Toprak Grubu'na ait iki hafta önce el koyduğu iki şirketten sonra geri kalan 20 şirkete daha “hukuksuz” bir şekilde el koyduğu ileri sürülerek bu işlemlerin yürütmesinin durdurulması için dava açılacağı bildirildi.

Cipe el konuldu, kiralık minibüsle döndü
TMSF ekipleri dün farklı şehirlerdeki Toprak grubu şirketlerine el koyarken batık Toprakbank'ın eski sahibi Halis Toprak da Adapazarı'ndaki Toprak İlaç fabrikasındaydı. Halis Toprak, 17 yaşındaki eşi Nazlıcan Toprak ve kayınvalidesi Şehrinaz Tağızade'nin fabrikanın bahçesindeki köşkte kaldıkları belirlendi.

‘Kebap yiyecektik'
Fabrikaya el koymak üzere gelen TMSF avukatları işlemleri yaparken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Halis Toprak, “Adapazarı'na hafta sonunu için gelmiştik. Kebap yiyecektik. Bıraktık kebabı gidiyoruz. Bizim aile başka kimse yok” dedi.
Halis Toprak, eşi, kayınvalidesi, baldızı ve yardımcısıyla birlikte cipiyle tesisten ayrılmak istedi. Ancak TMSF avukatları, cipe el konulduğunu belirterek çıkışlarına izin vermedi.
İstanbul'a dönmek üzereyken cipine el konulan ve araçsız kalan Halis Toprak kaldıkları köşkün önünde beklerken, eşi ve kayınvalidesi içeri girdi. Zaman zaman terleyen ve sık sık soğuk su içen Halis Toprak, şirket görevlilerinden kendilerine İstanbul'a gitmeleri için araç bulunmasını istedi.
Fabrikanın servis hizmetlerinde kullanılan araçlar araştırıldı ve sAdapazarı'ndan bir minibüs getirildi.

TMSF avukatına takdir!
TMSF avukatı Özlem Şengelen, bu aracın da Toprak İlaç Fabrikası'na servis verdiğini belirterek, Halis Toprak ve ailesinin bu minibüsü de kullanamayacağını söyledi. Kısa süren tartışma ve bir dizi telefon görüşmesinin ardından avukat Özlem Şengelen, minibüsün ücretini ödemesi koşuluyla bununla İstanbul'a gidebileceğini Halis Toprak'a bildirdi. Halis Toprak, bunun üzerine avukat Şengelen'e, “Keşke bütün çalışanlarım senin gibi işine sadık olsa. Takdir ediyorum senin çalışmanı” dedi.
İzin çıkması üzerine el konulan cipteki özel eşya ve Adapazarı'nda yemek üzere hazırlanan kebaplar, minibüse aktarıldı. Köşkte gelişmeleri bekleyen aile fertlerinin gelip minibüse binmeleri istendi. Halis Toprak'ın genç eşi Nazlıcan ve kayınvalide Şehrinaz Tağızade dışarda gazetecilerin bulunduğunu belirterek minibüse binmek istemedi. Bunun üzerine Halis Toprak, “Çağrın gelsinler” diye çıkışınca Nazlıcan ve annesi koşarak minibüse bindi. Nazlıcan, Halis Toprak'ın yanına otururken, kayınvalide Şehrinaz Tağızade ise görüntü alan basın mensuplarının kameralarına vurduktan sonra araca bindi.

Halis Toprak'a TMSF maaşı!

Fethi Çalık, Milliyet muhabiri  Nevin Donat'ın sorularını yanıtladı.

Dün İstanbul'da Toprak Center'daki operasyonu yöneten TMSF Fon Kurulu Başkan Yardımcısı Fethi Çalık, Halis Toprak'ın ve aile üyelerinin tüm Toprak Holding şirketlerine girişinin yasaklandığını söyledi. Çalık, Halis Toprak'ın şirketlerine ve hesaplarına el konulması sonucu şirketten gelir elde edemeyeceğini ifade ederek, “Halis Toprak'ın talep etmesi durumunda, fon kurulunun alacağı karar doğrultusunda kendisine maaş bağlanabilir. Bu maaş içinde bulunduğu hayat standartları ölçüsünde yaşayabileceği, psikolojik sorunlara girmesini engelleyici, 10 bin TL'den az bir meblağ olur” dedi. Toprak'ın evlerine de el konulduğunu ve bunların satılacağını belirten Çalık, “İsterse ona ev kiralayabiliriz” diye konuştu.
Çalık, el konulan şirketlerin hızlıca satışına geçeceklerini ifade ederek, ilk satılacak varlığın Sarıkamış'taki Toprak Otel olacağını, daha sonra 17 fabrikanın satılacağını söyledi. Halis Toprak'ın yeni eşi Nazlıcan Toprak, evlenmeden önce Toprak Otel'de çalışıyordu.
Öte yandan Toprak Center'da pek çok ofis, kasa ve değerli eşyanın yanı sıra Halis Toprak'a ait bir yatak odası bulunması da dikkat çekti.


Borç bilançosu (milyon dolar)
İş Bankası'ndan alınan temlik 161.8
İlk protokol borcu ve faizi 476.7
Fonun ödediği vergi ve cezası 109.3
Diğer borçlar, masraflar 4.7
Toplam 752.5

El konulan 22 şirket
Toprak Oto Yedekleri
Toprak Demirdöküm
Toprak Dış Tic.
Toprak Hava Taşıma.
Toprak Kağıt Paz.
Toprak Kağıt San.
Toprak Ser. ve Gıda
Toprak Seramik
Toprak Sigorta
Toprak Tem. Kağıdı
Toprak Tük. Mal. Paz.
Toprak Elektrik
Toprak İlaç ve Kim.
Toprak İlaç Paz.
Toprak Kağıt Paz.
Toprak Enerji
Toprak Holding
Toprak Otomotiv
Toprak Madencilik
Ayfer İnş. Malz.
Toprak İnşaat*
Toprak Seniteri*
* 24 Temmuz'da el konuldu.

Milliyet

Cipten indiler minibüse bindiler

Toprak Holding'in sahibi Halis Toprak, "Kebap yemeye geldim" dediği Adapazarı'ndaki fabrikasında, TMSF'nin baskınına uğradı ve tüm şirketlerine el konuldu.

İstanbul'a dönmek üzere 17 yaşındaki eşi ve kayınvalidesiyle bindikleri cipe de el konulan Halis Toprak, şehirden getirtilen kendi şirketinin minibüsünü TMSF'den kiralayarak yola çıkabildi.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), borçlarının tasfiyesi için imzalanan protokol hükümlerini yerine getirmediği gerekçesiyle Halis Toprak'ın tüm şirketlerine dün sabah el koydu. Kendi ifadesiyle 'Kebap yemeye geldiği' Adapazarı'nda, Toprak İlaç Fabrikası'nın bahçesindeki köşkte kalan Halis toprak, 17 yaşındaki yeni eşi Nazlıcan ve kayınvalidesi Şehrinaz Tağızade, karşılarında TMSF avukatlarını görünce şoke oldu. TMSF görevlileri Adapazarı'ndan lüks cipiyle ayrılmak isteyen Halis Toprak ve yanındakilerin bu araçla gitmelerine izin vermedi. Lüks araca el konulmasının ardından Toprak ve ailesi, cipteki kebapları da yükledikleri aynı zamanda fabrika servis hizmetlerinde de kullanılan kiralık minibüsle Adapazarı'ndan ayrıldı.

El koyduk gidemezsiniz

Sabah saatlerinde Adapazarı Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Toprak Holding'e bağlı Toprak Polyester, Toprak İlaç ve Kimyevi Madde ile Toprak İlaçlama Fabrikaları'nın bulunduğu komplekse gelen TMSF avukatları, içeriye girdiklerinde Halis Toprak'ın, yeni evlendiği eşi Nazlıcan ve kayınvalidesi Şehrinaz Tağızade ile kompleksin bahçesindeki köşkte kaldıklarını öğrendi. TMSF avukatları, yanlarında Sakarya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleriyle birlikte, Toprak Holding'e bağlı şirketlere el koyma işlemini yaparken, Halis Toprak da yanında eşi Nazlıcan, kayınvalidesi Şehrinaz Tağızade, baldızı ve yardımcısıyla birlikte 33 TT 7909 plakalı Toyota marka cipiyle buradan ayrılmak istedi. Ancak TMSF avukatları, cipe el konulduğunu belirterek çıkışlarına izin vermedi.

Kendi aracını kiralayıp bindi

İstanbul'a dönmek üzereyken cipine el konulan ve araçsız kalan Halis Toprak kaldıkları köşkün önünde beklerken, eşi ve kayınvalidesi içeri girdi. Zaman zaman terleyen ve sık sık soğuk su içen Halis Toprak, şirket görevlilerinden kendilerine İstanbul'a gitmeleri için araç bulunmasını istedi. Fabrikanın servis hizmetlerinde kullanılan araçlar araştırıldı ve sonunda Adapazarı'ndan 54 TE 516 plakalı minibüs getirildi. TMSF'den izin çıkması üzerine el konulan cipteki özel eşya ve Adapazarı'nda yemek üzere hazırlanan kebaplar, minibüse aktarıldı.

Bizden fazla para aldılar

Halis Toprak, TMSF avukatları işlemleri yaparken görüştüğü gazetecilere, uygulamanın hukuki olmadığını söyledi. TMSF'nin kendisinden 132 milyon dolar alacağı olduğunu söylediğini belirten Halis Toprak, "132 milyon doların ne aslı var, ne esası var. Maliye Bakanlığı'ndan, 16 milyon ceza bize kesildi. Bu 2 aylık faiziyle birlikte eder 17 milyon. Bu 17 milyon dolar resmi. Maliye Bakanlığı kendisi 57 milyon dolar yazıyor. Ayrıca Bayındır Bank'a gelen 20 milyon dolarlık cezayı da bizim hesaba yazıyor. Faizleri de yüzde 12. Dolar bazında sayıyor. Diyor ki, 'Benim 132 milyon dolar alacağım var.' Bu alacağa karşı holdingi sattı, Kuşadası'nı sattı. Paşabahçe'deki en büyük arsayı sattı. Bu onun dediği borçu aşıyor. Bizden fazla para çekti. Onu da götürdü" dedi.

Cip zaten onların

Halis Toprak cipe el konulmasıyla ilgili olarak da "Cip zaten onların. Şimdi binip de İstanbul'a gitmeye izin vermediler. Araba yok. Kiraladık, Sakarya'dan geliyor. Allah'ın izni ile bunlar kısa zamanda kalkacak. Çünkü hak, adaletle ilgisi yok" diye konuştu.

Hesabını soracağız

Devletten 1 milyar dolar teşvik alacaklarını ancak verilmediğini söyleyen Halis Toprak, "Ondan sonra bakın buranın bir şirketi 394 trilyon lira. Ne kadar dolar yapar? 300 milyon dolar yapar. Bunlar el koyuyorlar 22 şirkete. Yani adaletle eşitliklikle ilgisi yok. Bunun mutlaka yargıda hesabı sorulacak. Bunların yaptığı. Allah'a şükür TMSF'nin borcuna muhtaç değiliz. Bu şirketler veremeyecek güçte değil. Ne dedik, verdik verdik. En sonunda dedik ki bu olmaz. Yeter artık dedik vermiyoruz. Adamlar da böyle el koydular" dedi.

'Çağırın gelsinler' diye kızınca koşarak geldiler

KÖŞKTE gelişmeleri bekleyen aile fertlerinin gelip minibüse binmeleri istendi. Halis Toprak'ın genç eşi Nazlıcan ve kayınvalide Şehrinaz Tağızade dışarıda gazetecilerin bulunduğunu belirterek minibüse binmek istemedi. Bunun üzerine Halis Toprak, "Çağrın gelsinler" diye çıkışınca Nazlıcan ve annesi koşarak minibüse bindi. Nazlıcan, Halis Toprak'ın yanına otururken, kayınvalide Şehrinaz Tağızade ise görüntü alan basın mensuplarının kameralarına vurduktan sonra araca bindi. Halis Toprak ve ailesi minibüsle İstanbul'a gitmek üzere Adapazarı'ndan ayrıldı. Cipin, Toprak İlaç Fabrikası bahçesinden dışarı çıkmasına izin verilmedi.

Avukatı övdü, soğuk su içti

TMSF avukatı Özlem Şengelen, cipine el konulan Halis Toprak için Adapazarı'ndan getirilen 54 TE 516 plakalı minibüsün de Toprak İlaç Fabrikası'na servis verdiği gerekçesiyle kullanılamayacağını söyledi. Kısa süren tartışma ve bir dizi telefon görüşmesinin ardından avukat Özlem Şengelen, ücretini ödemesi koşuluyla Halis Toprak'ın minibüsle İstanbul'a gidebileceğini söyledi. Toprak, Şengelen'e, "Keşke bütün çalışanlarım senin gibi işine sadık olsa. Takdir ediyorum senin çalışmanı" dedi. Yaşadığı gelişmeler üzerine zaman zaman kan ter içinde kalan Toprak, sık sık soğuk su içerek serinlemeye çalıştı. Toprak, "Adapazarı'nda kalıp kebap yiyecektik. Bunun için gelmiştik ama yiyemedik" dedi.

Toprak Holding: Evliliği fırsat saydılar

TOPRAK Holding, TMSF'nin iki hafta önce el koyduğu iki şirketten sonra geri kalan 20 şirkete daha el koymasını 'hukuksuz' olduğunu savunurken, Bu işlemlerin yürütmesinin durdurulması için dava açılacağını açıkladı. Holdingin Hukuk İşleri Grup Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

TMSF Türkiye ve dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirerek, Halis Toprak'ın haftalardır kamuoyunu meşgul eden evliliğini de fırsat bilip TMSF'ye borcu olmayan şirketlerimize el koydu.

TMSF'nin şirketlere el koymasının amacı, işadamı Remzi Gür'e 140 milyon lira ekspertiz değeri olan İstinye Aslanlı Köşk'ü 23,8 milyon liraya, 153 milyon lira ekspertiz değeri olan Toprak Center'ı Çalık grubuna 88 milyon liraya devrinin sağlanmasıdır. Bahse konu 2 gayrimenkulün tapuları halen Halis Toprak ve Toprak grubu şirketlerinin üzerinde bulunuyor.

Bu davalarımızı şirketlerimize haksız şekilde el koyarak geri çektirmeye zorlayarak tapu devirlerini gerçekleştirmek istiyor. Zaten TMSF Başkanı Ahmet Ertürk bu niyetini 'Toprak Grubuyla masaya oturmaya hazırız' açıklamasıyla ifşa etti.

Toprak Grubu'nun TMSF ile masaya oturmasına gerek yok. Çünkü Toprak Grubu TMSF'ye borçlu değil ve 450 milyon dolarlık protokol borcunu 480 milyon dolar olarak fazladan ödedi.

TMSF, Toprak Grubu'nun davalarını geri çekmesi ve Aslanlı Köşk ve Toprak Center'ı yandaşlarına hediye edilmesini sağlamak, masaya oturtmak için grubumuzun borcunu 'ölümü gösterip sıtmaya razı etmek' amacıyla milyar dolarlara çıkarabilir. Ancak yüce Türk Yargısı'na inancımız tam.

Tüm şirketlere el koydular

KAMUOYU en son 17 yaşındaki bir genç kızla yaptığı evliliği konuşurken, gazete ve TV'lere verdiği röportajlarla uğradığı haksızlıkları anlatmaya çalışan Halis Toprak'ın, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ile (TMSF) maceraları da devam ediyor. Bundan 2 hafta önce Toprak'ın İstanbul, Eskişehir, Bilecik, Aydın ve Kars'taki 22 şirketine operasyon düzenleyerek, 20 şirkete haciz işlemi başlatan, 2 şirketin de yönetim ve denetimini üstlenen TMSF, dün daha önce haciz koyduğu 20 şirkete de el koydu. TMSF, 25 Temmuz'da el koyduğu grubun lokomotif şirketleri Toprak İnşaat ve Toprak Seniteri'den yola çıkarak grubun tüm şirketlerine el koymuş oldu. Toprak'ın 450 milyon dolar civarında borcu bulunduğu için önce Aslanlı Köşkü, ardından Toprak Center'ı satan TMSF'nin bu son operasyondaki dayanağı ise daha önce el koyduğu 2 şirket oldu. Protokollere uyulmadığı için yasal takip süreçlerini hızlandırdığını açıklayan TMSF, tüm şirketlere el koyarken, Toprak İnşaat ve Toprak Seniteri'yi devraldıktan sonra elini güçlendirdi. Bu 2 şirketin devraldıktan sonra, tüm grup şirketlerinin tek merkezden idare edildiğini, şirketlerin gerek yönetim ve organizasyon, gerekse mali ve hukuki açılardan tamamen iç içe geçtiğini saptayan TMSF, harekete geçti.

Bu son operasyonla birlikte TMSF, Toprak Holding'in 22 yani tüm şirketlerinin yönetimine geçmiş olurken, yapılan açıklama şöyle denildi: "Gruba bağlı 22 şirketin tüm muhasebe, finansman ve insan kaynakları işlemlerinin aynı merkezden yürütülmesi ve diğer şirketlerden ayrı olarak kontrol edilmelerinin mümkün olmadığı dikkate alınarak, Fon alacaklarının tahsili amacıyla diğer 20 şirketin de temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimleri Fon tarafından devir alınmıştır."

Kasaları çilingir açtı

HALİS Toprak'ın şirketlerine el konulmasının ardından, dün sabah TMSF Başkan Yardımcısı Fethi Çalık'ın da arasında bulunduğu yetkililer Yıldız'daki Toprak Center binasına geldi. Şirketlere ait evrakın bulunduğu 18 çelik kasa açıldı. Toprak Holding avukatlarının da bulunduğu inceleme sırasında kasalardan anahtarları bulunamayan üçü, çilingir tarafından açıldı. Bazı evraklar karton koliler ile TMSF'ye götürülürken bilgisayar harddisklerinin de kopyalarına el koyuldu.
Hürriyet

Toprak'ın lüks cipini bile elinden aldılar

Toprakbank'ın hâkim ortağı Toprak Holding'in kalan 20 şirketine dün TMSF el koydu. Toprak'ın lüks cipi de Adapazarı'ndaki fabrikasında elinden alındı
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Toprak Grubu'na bağlı 22 şirketin tüm muhasebe, finansman ve insan kaynakları işlemlerinin aynı merkezden yürütülmesi ve diğer şirketlerden ayrı olarak kontrol edilmelerinin mümkün olmadığını dikkate alarak el konulduğunu duyurdu. Fon alacaklarının tahsili amacını güttüğünü belirten TMSF dün Toprak'ın kontrolünde kalan 20 şirkete de temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimlerini devraldı. Toprakbank'ın eski hâkim ortağı Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borçlarının tasfiyesi amacıyla imzalanan protokolün hükümlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yasal takip süreçlerinin hızlandırıldığı bildirildi. Dün sabah Adapazarı'nda Toprak İlaç'tan çıkmak üzere olan Halis Toprak, çıkışta TMSF görevlileriyle karşılaşırken, Halis Ağa'nın bindiği lüks araca da yetkililer tarafından el konuldu

ŞİRKETLER TEK MERKEZDE
TMSF'den yapılan açıklamada, Toprakbank'ın eski hâkim ortağı Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borçlarının tasfiyesi amacıyla imzalanan 18 Aralık 2004 tarihli Protokol ve 6 Şubat 2008 tarihli Ek Protokol'ün hükümlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yasal takip süreçlerinin hızlandırıldığı ifade edildi. Söz konusu iki şirketin yönetim ve denetimlerinin devir alınmasından sonra yapılan çalışmalarda, tüm Grup şirketlerinin tek merkezden idare edildiğinin, şirketlerin gerek yönetim ve organizasyon, gerekse mali ve hukuki açılardan tamamen iç içe geçtiğinin görüldüğü vurgulandı.

'EVLİLİĞİ FIRSAT BİLDİLER'
Toprak Holding Hukuk İşleri Grup Başkanlığı, el koymanın hukuksuz olduğunu savundu. Bu işlemlerin yürütmesinin durdurulması için dava açılacağı belirtilerek, şunlar kaydedildi: "TMSF'nin bu el koyma kararını avukatlarımıza tebliğ etmeden önce bazı kadrolu TMSF gazetecilerine bildirerek el koyma işlemini kendileri yerine, bu sabah bazı gazetelerden okuyarak öğrenmemize sebep olmasına anlam veremiyoruz. Yürütmeyi durdurma için dava açacağız. TMSF, Türkiye ve dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirerek, Halis Toprak'ın haftalardır kamuoyunu meşgul eden evliliğini de fırsat bilip TMSF'ye borcu olmayan şirketlerimize el koymuştur."

BİR BARDAK SU...
Karara tepki gösteren Halis Toprak, "132 milyon dolar borcun var, diyor. 20 milyar dolara el koyuyor. Bankaya da aynı şeyi yaptılar. Yargıya güvenimiz tamdır, onlar hakkında gerekeni yapacağım" dedi.
Sabah

Tüm malları gitti İstanbul'a minibüs kiralayarak döndü

TMSF, dün sabah Halis Toprak'ın 22 şirketine el koydu. Bu sırada Sakarya'daki Toprak İlaç tesislerinde bulunan Toprak, cipine de el konunca İstanbul'a kiralık bir minibüsle döndü

Genç eşi Nazlıcan Toprak ile evliğiyle haftalardır gündemi meşgul eden işadamı Halis Toprak, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun tüm şirketlerine el koymasıyla şoka uğradı. TMSF'nin Toprak Grubu'na ait iki hafta önce el koyduğu iki şirketten sonra, geri kalan 20 şirket de TMSF'ye geçti. Yapılan açıklamada, gruba bağlı 22 şirketin tüm işlemlerinin aynı merkezden yürütülmesi ve diğer şirketlerden ayrı olarak kontrol edilmelerinin mümkün olmadığı dikkate alınarak, Fon alacaklarının tahsili amacıyla diğer 20 şirketin de yönetim ve denetimlerinin Fon tarafından devir alındığını duyuruldu.

HALİS AĞA ORADAYDI

Toprak Grubu'nun tüm şirketlerinin yönetimine el koymasının ardından İstanbul'dan yola çıkan TMSF avukatları, Sakarya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Şirketler Müdürlüğü ekipleri ile Arifiye'deki Toprak İlaç'a geldi. Hafta sonunu geçirmek için 17 yaşındaki yeni eşi Nazlıcan Toprak ile tesislerin bahçesindeki villada bulunan Halis Toprak, TMSF görevlilerini görünce şok yaşadı. Görevliler tesiste el koyma işlemlerini yaparken, Halis Ağa villanın kapısında bir sandalyeye oturdu. Halis Toprak şaşkın bakışlarla olup bitenleri anlamaya çalışırken, yeni eşi ise villadan hiç dışarı çıkmadı. Halis Toprak, 132 milyon dolar borca karşılık 20 milyar dolara el konulmasına anlam veremediğini söyledi.

SU İÇEREK SAKİNLEŞTİ

Görevliler, Toprak'a ait olduğu öğrenilen cipe de el koydu. Toprak, personeline, otomobil bulmaları için talimat verdi. Sık sık TMSF'de görevli ekibin başındaki bayan avukat ile tartışan Toprak, su içerek sakinleşmeye çalıştı. Gelen araçta Toprak firmasına ait yazıyı gören TMSF görevlisi, tüm araçlara el konulduğunu belirterek, Toprak'ın binmesine izin vermedi. 

‘KEBAP GELDİ AFİYET OLSUN'

Sürekli TMSF görevlisi avukat ile tartışan Halis Toprak “Başka bir emriniz var mı? Dediğiniz her şeyi yapıyorum. Sen işini yapıyorsun. Benim bir personelim senin gibi olsa bunlar başıma gelmezdi” gibi yorumlar yaptı. TMSF görevlisinin “Aracın parasını holdingden değil, cebinizden ödeyin” sözleri üzerine Toprak “Ben de kebap söyledim, onları afiyetle yiyin” dedi. Görevlilerin “İkramları geri gönderdik” sözlerinin ardından, Toprak özel bir minibüse bindi.

1980'den sonra hep siyasilere yakın durdu

40 yaşına kadar kravat bile takmadığını ifade eden Halis Toprak, iş hayatına 1977 yılında başladı. İş hayatına atıldığı günden bu yana siyasilerle olan yakın ilişkisi dikkat çeken Halis Toprak, 20 yıl içinde bir banka ve 22 şirkete sahip oldu. Demirel'le birlikte siyasilere hep yakın durdu. Bankacılık iznini Özal'ın Cumhurbaşkanlığı, Mesut Yılmaz'ın Başbakanlığı döneminde 1991'de aldı. Halis Toprak, grup şirketlerine aktardığı krediler yüzünden 2001 yılında bankasını kaybetti.

Borcu 500 milyon doları buluyor

Toprakbank'ın eski hakim ortağı Toprak Grubu ile TMSF arasında borçların tasfiyesi amacıyla 18 Aralık 2004'te bir protokol imzalandı. Protokol ile Toprak, Toprakbank'tan doğan 453 milyon dolarlık borcunu belli bir planla ödeyecekti. Ancak 2007 sonuna kadar 49.6 milyon dolar tahsil edilebildi. Geçen yıl 6 Şubat'ta ikinci bir protokol imzalandı. Vergi, faiz ve cezalarla 500 milyon dolara ulaşan borç yeniden protokole bağlandı. Toprak'ın protokol hükümlerine uymaması üzerine TMSF yasal takibe başladı. Gayrimenkul satışlarına karşın alacağını kapatması mümkün olmayan TMSF, haciz ve el koyma yöntemine başvurdu. TMSF, geçen ay iki şirkete, dün de 20 şirkete daha el koydu.

Borçlar TMSF'ye havale!

Toprak Holding Hukuk İşleri Grup Başkanlığı yaptığı açıklamada, 20 şirkete daha hukuksuz şekilde el koyduğunu savundu. Açıklamada, yürütmenin durdurulması için dava açılacağı belirtildi.  Bu arada Toprak Holding binası kapısına “Toprak Grubu'na 25.07.2009 tarihinde  el konulmuştur. Toprak Grubu'nun borcu kalmadığı halde yine de el konulmuştur. Bu nedenle tüm alacaklılara ödemeler TMSF'den istenecektir. Alacaklıların TMSF'ye müracaatlerı rica olunur” yazılı not asıldı.

22 şirket TMSF'nin denetimine geçti

TMSF yönetim ve denetimine geçen şirketler şöyle sıralandı: Toprak Oto Yedekleri, Toprak Demirdöküm Sanayi, Toprak Dış Ticaret, Toprak Hava Taşımacılığı, Toprak Kağıt Pazarlama, Toprak Kağıt Sanayi, Toprak Seramik ve Gıda Sanayi, Toprak Seramik ve İnşaat Malzemeleri Pazarlama ve Ticaret, Toprak Sigorta Aracılık Hizmetleri, Toprak Temizlik Kağıdı Sanayi, Toprak Tüketim Malları Pazazarlama ve Sanayi, Toprak Elektrik Üretimi Otoprodüktör, Toprak İlaç ve Kimyevi Maddeler Sanayi, Toprak İlaç  Pazarlama, Toprak Kağıt Ürünleri Pazarlama ve İhracat, Toprak Enerji, Toprak Holding A.Ş, Toprak Otomotiv, Toprak Madencilik, Ayfer İnşaat.

Nazlıcan Toprak köşe kapmaca oynadı

Nazlıcan Toprak kapıdan çıkarken gazetecileri görünce geri kaçtı. Villa bahçesinde gazetecilerle bakıcı kadınlar arasında kovalamaca yaşandı. Bakıcılar villadan gizli çıkış ararken, Halis Toprak'ın çağırması üzerine genç eşi koşarak bakıcıları arasında minibüse bindi. Nazlıcan Toprak yüzünü gizleyerek eşinin yanına otururken, bakıcılar gazetecilerin kafasına çantayla vurdu.
Star

Tüm malları gitti, üzerine bir bardak soğuk su içti! 
 
Türkiye'nin günlerdir 17 yaşındaki Nazlıcan'la yaptığı evliliğini konuştuğu 71 yaşındaki Halis Toprak dün de TMSF tarafından el konulan şirketleriyle gündeme oturdu. TMSF cipi dahil Toprak'ın tüm mal varlığına el koydu. Adapazarı'ndaki holdinginin kapısına bir tabure atıp oturan Halis Ağa ise kebap yiyemediğine üzüldü!
 
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), borçlarının tasfiyesi için imzalanan protokol hükümlerini yerine getirmediği gerekçesiyle Halis Toprak'ın tüm şirketlerine dün sabah el koydu. Kendi ifadesiyle ‘Kebap yemeye geldiği' Adapazarı'nda, Toprak İlaç Fabrikası'nın bahçesindeki köşkte kalan Halis toprak, 17 yaşındaki yeni eşi Nazlıcan ve kayınvalidesi Şehrinaz Tağızade, karşılarında TMSF avukatlarını görünce şoke oldu. Halis Toprak 17'lik eşiyle ilk kez görüntülendi
 
TMSF avukatları, yanlarında Sakarya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleriyle birlikte, Toprak Holding'e bağlı şirketlere el koyma işlemini yaparken, Halis Toprak da Toyota marka cipiyle ayrılmak istedi. Ancak TMSF avukatları, cipe el konulduğunu belirterek çıkışlarına izin vermedi.

Kiralık minibüs bulundu

İstanbul'a dönmek üzereyken cipine el konulan ve araçsız kalan Halis Toprak kaldıkları köşkün önünde beklerken, eşi ve kayınvalidesi içeri girdi. Zaman zaman terleyen ve sık sık soğuk su içen Toprak, şirket görevlilerinden kendilerine İstanbul'a gitmeleri için araç bulunmasını istedi. Fabrikanın servis hizmetlerinde kullanılan araçlar araştırıldı ve sonunda Adapazarı'ndan minibüs getirildi.

Kebaplar minibüse

TMSF avukatı Özlem Şengelen, bu aracın da Toprak İlaç Fabrikası'na servis verdiğini belirterek, Halis Toprak ve ailesinin bu minibüsü de kullanamayacağını söyledi.  Kısa süren tartışma ve bir dizi telefon görüşmesinin ardından avukat Özlem Şengelen, minibüsün ücretini ödemesi koşuluyla bununla İstanbul'a gidebileceğini Halis Toprak'a bildirdi.İzin çıkması üzerine el konulan cipteki özel eşya ve Adapazarı'nda yemek üzere hazırlanan kebaplar, minibüse aktarıldı. Adapazarı'na hafta sonunu geçirmek için geldiklerini belirten Halis Toprak, “Adapazarı'nda kalıp kebap yiyecektik. Bunun için gelmiştik ama yiyemedik. Bıraktık kebabı gidiyoruz. Bizim aile başka kimse yok” diye yakındı.

'El koyma hukuki değil'

Halis Toprak, TMSF avukatları işlemleri yaparken görüştüğü gazetecilere, uygulamanın hukuki olmadığını söyledi. TMSF'nin kendisinden 132 milyon dolar alacağı olduğunu söylediğini belirten Halis Toprak, “132 milyon doların ne aslı var, ne esası var. Maliye Bakanlığı'ndan, 16 milyon ceza bize kesildi. Bu 2 aylık faiziyle birlikte eder 17 milyon. Bu 17 milyon dolar resmi. Maliye Bakanlığı kendisi 57 milyon dolar yazıyor. Ayrıca Bayındır Bank'a gelen 20 milyon dolarlık cezayı da bizim hesaba yazıyor. Faizleri de yüzde 12. Dolar bazında sayıyor. Diyor ki, ‘Benim 132 milyon dolar alacağım var.'Bu alacağa karşı holdingi sattı, Kuşadası'nı sattı. Paşabahçe'deki en büyük arsayı sattı. Bu onun dediği Borcu aşıyor. Bizden fazla para çekti. Onu da götürdü” dedi.

'Gür ve Çalık'a devir'

Toprak Holding A.Ş. Hukuk İşleri Grup Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da, TMSF'nin, Toprak Grubu'na ait iki hafta önce el koyduğu iki şirketten sonra geri kalan 20 şirkete daha “hukuksuz” bir şekilde el koyduğu ileri sürüldü: TMSF'nin şirketlere el koymasının amacı, işadamı Remzi Gür'e 140 milyon lira ekspertiz değeri olan İstinye Aslanlı Köşk'ü 23,8 milyon liraya, 153 milyon lira ekspertiz değeri olan Toprak Center'ı Çalık grubuna 88 milyon liraya devrinin sağlanmasıdır. Bahse konu 2 gayrimenkulün tapuları halen Halis Toprak ve Toprak grubu şirketlerinin üzerinde bulunmaktadır. Bu davalarımızı şirketlerimize haksız şekilde el koyarak geri çektirmeye zorlayarak tapu devirlerini gerçekleştirmek istemektedirler.

Protokole uymadı her şeyini kaybetti

Halis Toprak, sahibi olduğu Toprakbank‘a TMSF‘nin Kasım 2001‘de el koyması üzerine borcunu ödemek için 18 Aralık 2004‘ te protokol imzalamıştı. Protokole göre Toprak, TMSF‘ye olan toplam 453 milyon dolar nakit borcunu 2005 yılından başlamak üzere 10 yılı anapara, iki yılı faiz olmak üzere toplam 12 yılda ödemeyi kabul etti. Protokol kapsamında yer alan bazı gayrimenkuller üzerine Fon lehine ipotek konulamadı ve protokol yürürlüğe girmedi. Bu süreç de TMSF'de 2007 sonuna kadar ancak 49.6 milyon dolar tahsil edebildi. Bunun üzerine 2008'de ek bir protokol yapılarak grubun borçlarını ödemesine imkan tanındı. Zaten öteki protokol yürürlüğe girmemişti ve grubun taksit ödemelerinde olumsuzluklar yaşanıyordu. Bu nedenle anapara olarak 401 milyon dolar, işçi alacakları, vergi, faiz ve cezayla birlikte 500 milyon dolara ulaşan bir tutar yeniden protokole bağlandı. Ancak bu tarihten sonra da TMSF, Toprak'ın protokole aykırı davranışlarını fark etti. Toprak'ın bu süreçte ödemesi gereken 805 bin dolarlık borcu da ödememesi üzerine TMSF, yasal takibe başlarken grubun gayrimenkullerini de satışa çıkardı.

Bu dönemde TMSF ile Halis Toprak arasında ipler gerildi. Halis Ağa verdiği ilanlarla TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'e savaş ilan etti. Ancak Halis Ağa'nın bu girişimleri sonuç vermedi, TMSF Yeniköy'deki Aslanlı Köşkü'nü Nisan ayında 23.8 milyon liraya işadamı Remzi Gür'e ihale ederken, geçtiğimiz hafta da şirket merkezlerinin yer aldığı Toprak Center'ı satışa çıkardı. Burada da 88.2 milyon lirayla en iyi teklif veren Çalık Holding'e bağlı GAP İnşaat oldu. Halis Toprak ise yaptıkları protokolde 450 milyon dolar olarak belirlenen borçlarının, yüzde 35 peşin ödeme iskontosu düşüldüğünde borçlarının tamamının ödendiğini, buna rağmen TMSF'nin protokol hükümlerine aykırı olarak taşınmazlarının üzerindeki haciz ve ipotekleri kaldırmadığını savunuyordu. Yıllardır gazetelere verdiği ilanlar ve basına yaptığı açıklamalarla TMSF‘nin tutumunu eleştiren ve hatta TMSF Başkanı Ahmet Ertürk‘ü Kamu Görevlileri Etik Kurulu‘na şikayet eden Fon'un satış işlemlerini hukuk dışı olarak nitelendirerek dava açan Halis Toprak, yaptığı bir atakla ise gazetelere ilan vermiş; TMSF ile Başkan Ahmet Ertürk‘ten özür dilemişti. Halis Toprak, holding yönetimini oğlu Mehmet'e bırakarak dikkatleri de üzerine çekmişti. Bu görev değişikliğinin ardından TMSF'yle Toprak Grubu prensipte anlaşmaya varmıştı.

TMSF AVUKATIYLA PAZARLIK YAPTI

Toprak Adapazarı'ndan cipiyle ayrılmak istedi. Ancak TMSF avukatları cipe el koyduklarını söyleyerek izin vermedi. Kısa süren tartışma ve bir dizi telefon görüşmesinin ardından avukat Özlem Şengelen, minibüsün ücretini ödemesi koşuluyla bununla İstanbul'a gidebileceğini Toprak'a bildirdi. Toprak, bunun üzerine Şengelen'e, “Keşke bütün çalışanlarım senin gibi işine sadık olsa. Takdir ediyorum senin çalışmanı” dedi.

BALAYINDAN SONRA İLK KEZ 17'LİK EŞLE

Halis Ağa, Toprak İlaç'ın Adapazarı'ndaki tesislerinde bulunan köşkte 17 yaşındaki eşi Nazlıcan, kayınvalidesi Şehrinaz Tağızade ve baldızıyla kalıyordu. TMSF'yle birlikte gelen gazeteciler Halis Toprak'ı balayından sonra ilk kez eşi Nazlıcan'la görüntülemiş oldu. Toprak, eşi, kayınvalidesi, baldızı ve yardımcısıyla minibüse binip Adapazarı'ndan ayrıldı.
Vatan

TMSF Toprak Grubu'na el koydu

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), işadamı Halis Toprak'ın 20 şirketine daha el koydu. İki hafta önce el konulan iki şirketle birlikte Toprak Holding'in şirketlerinin tamamı TMSF'ye geçti. TMSF'den yapılan yazılı açıklamada, Toprakbank'ın eski hakim ortağı Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borçlarının tasfiyesi amacıyla imzalanan 18 Aralık 2004 tarihli Protokol ve 6 Şubat 2008 tarihli Ek Protokolün hükümlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yasal takip süreçlerinin hızlandırıldığı ifade edildi.

Toprak Grubu'ndan olan fon alacaklarının tahsili için Fon Kurulu'nun 24.07.2009 tarih ve 2009/213 sayılı kararı ile, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun geçici 11. maddesine istinaden uygulanmasına devam edilen mülga 4389 sayılı Bankalar Kanunu'nun 15.7.a maddesi ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 134. maddesi hükmü uyarınca, Toprak Grubu'na dahil Toprak İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş. ve Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş.'nin temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimleri fon tarafından devir alındığı hatırlatıldı.

İki şirketin devir alınmasından sonra... Sözkonusu iki şirketin yönetim ve denetimlerinin devir alınmasından sonra yapılan çalışmalarda, tüm grup şirketlerinin tek merkezden idare edildiğinin, şirketlerin gerek yönetim ve organizasyon, gerekse mali ve hukuki açılardan tamamen iç içe geçtiğinin görüldüğü vurgulandı.
 

Gruba bağlı 22 şirketin tüm muhasebe, finansman ve insan kaynakları işlemlerinin aynı merkezden yürütülmesi ve diğer şirketlerden ayrı olarak kontrol edilmelerinin mümkün olmadığı dikkate alınarak, fon alacaklarının tahsili amacıyla diğer 20 şirketin de temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimlerinin fon tarafından devir alındığı duyuruldu.

* Toprak Oto Yedekleri Tic. A.Ş,
* Toprak Demirdöküm San. Tic. A.Ş,
* Toprak Dış Tic. A.Ş,
* Toprak Hava Taşımacılığı Tic. A.Ş,
* Toprak Kağıt Pazarlama ve Tic. A.Ş,
* Toprak Kağıt San. A.Ş,
* Toprak Seramik ve Gıda San. Tic. A.Ş,
* Toprak Seramik ve İnş. Malz. Paz. ve Tic. A.Ş,
* Toprak Sigorta Aracılık Hizm A.Ş,
* Toprak Temizlik Kağıdı San. Tic. A.Ş,
* Toprak Tüketim Malları Paz. ve San. A.Ş,
* Toprak Elektrik Üretimi Otoprodüktör A.Ş,
* Toprak İlaç ve Kimyevi Mad. San. Tic. A.Ş,
* Toprak İlaç Pazarlama San. Tic. A.Ş,
* Toprak Kağıt Ürünleri Pazarlama ve İhracat A.Ş,
* Toprak Enerji San. Tic. A.Ş,
* Toprak Holding A.Ş,
* Toprak Otomotiv San. Tic. A.Ş,
* Toprak Madencilik Tic. ve San. A.Ş,
* Ayfer İnş. Malz. San. Ve Tic. Ltd. Şti.

TOPRAK HOLDİNG'DEN AÇIKLAMA

"TMSF'nin bu el koyma kararını avukatlarımıza tebliğ etmeden önce bazı kadrolu TMSF gazetecilerine bildirerek el koyma işlemini kendileri yerine, bu sabah bazı gazetelerden okuyarak öğrenmemize sebep olmasına anlam veremiyoruz. Bu el koyma işlemlerinin yürütmesinin durdurulması, bilahare iptali için Danıştay 13. Dairesi nezdinde dava açacağız.
TMSF Türkiye ve dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirerek, Halis Toprak'ın haftalardır kamuoyunu meşgul eden evliliğini de fırsat bilip TMSF'ye borcu olmayan şirketlerimize el koymuştur.
TMSF'nin şirketlere el koymasının amacı, işadamı Remzi Gür'e 140 milyon lira ekspertiz değeri olan İstinye Aslanlı Köşk'ü 23,8 milyon liraya, 153 milyon lira ekspertiz değeri olan Toprak Center'ı Çalık grubuna 88 milyon liraya devrinin sağlanmasıdır.
Bahse konu 2 gayrimenkulün tapuları halen Halis Toprak ve Toprak grubu şirketlerinin üzerinde bulunmaktadır. Bu davalarımızı şirketlerimize haksız şekilde el koyarak geri çektirmeye zorlayarak tapu devirlerini gerçekleştirmek istemektedirler.
Zaten TMSF Başkanı Ahmet Ertürk bu niyetini bugunkü bir gazetede yayımlanan 'Toprak Grubu'yla masaya oturmaya hazırız' açıklamasıyla ifşa etmiştir. Toprak Grubu'nun TMSF ile masaya oturmasına gerek yoktur, çünkü Toprak Grubu TMSF'ye borçlu değildir ve 450 milyon dolarlık protokol borcunu 480 milyon dolar olarak fazladan ödemiştir.
Bu gerçeğin de yüce Türk Yargısı tarafından önümüzdeki süreçte karara bağlanacağına ve Toprak Center ve İstinye Aslanlı Köşk'ün satışlarının iptaliyle birlikte tüm şirketlerimizin tekrar Toprak Grubu'na iade edileceğine inancımız tamdır.
TMSF Toprak Grubu'nun davalarını geri çekmesi ve Aslanlı Köşk ve Toprak Center'ı yandaşlarına hediye edilmesini sağlamak ve grubumuzu TMSF ile masaya oturtmak için grubumuzun borcunu 'ölümü gösterip sıtmaya razı etmek' amacıyla milyar dolarlara çıkarabilir, ancak yüce Türk Yargısı'nın yukarıda da bahsettiğimiz üzere TMSF'ye borcumuzu fazlasıyla ödediğimizi karara bağlayacağına inancımız tamdır."
Referans

TMSF'den flaş operasyon! Bütün şirketlere el kondu

Fabrikadan çıkarken altındaki arabayı da aldılar!Son günlerde 17 yaşındaki genç kızla yaptığı evlilikle de gündeme gelen ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) devlete olan borçları nedeniyle tüm mal varlığına el koyduğu Halis Toprak, bu sabah Adapazarı'ndaki Toprak İlaç Fabrikası'ndan aracıyla çıkmak isterken fabrikaya gelen TMSF ekibi aracıyla çıkışına izin vermedi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun Toprak Grubu´nun el koyduğu şirketleri arasında bulunan Adapazarı'ndaki Toprak İlaç Fabrikası'na da bu sabah ekipler geldi. Aynı anda Halis Toprak'ın da fabrikada olduğu anlaşıldı. Halis Toprak fabrikadan lüks aracıyla çıkmak istemesine rağmen TMSF görevlileri araçla çıkışına izin vermedi. Aracına da el konulduğunu bildirdi. Halis Toprak bu duruma sert tepki gösterdi.

TMSF'DEN YAPILAN AÇIKLAMA....

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Toprak Grubuna bağlı 22 şirketin tüm muhasebe, finansman ve insan kaynakları işlemlerinin aynı merkezden yürütülmesi ve diğer şirketlerden ayrı olarak kontrol edilmelerinin mümkün olmadığı dikkate alınarak, Fon alacaklarının tahsili amacıyla diğer 20 şirketin de temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimlerinin Fon tarafından devir alındığını duyurdu.

Toprakbank A.Ş. eski hakim ortağı Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borçlarının tasfiyesi amacıyla imzalanan protokolün hükümlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yasal takip süreçlerinin hızlandırıldığı bildirildi.

TMSF'den yapılan yazılı açıklamada, Toprakbank'ın eski hakim ortağı Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borçlarının tasfiyesi amacıyla imzalanan 18 Aralık 2004 tarihli Protokol ve 6 Şubat 2008 tarihli Ek Protokolün hükümlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yasal takip süreçlerinin hızlandırıldığı ifade edildi.

Toprak Grubu;ndan olan Fon alacaklarının tahsili için Fon Kurulu;nun 24.07.2009 tarih ve 2009/213 sayılı kararı ile, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun geçici 11. maddesine istinaden uygulanmasına devam edilen mülga 4389 sayılı Bankalar Kanununun 15.7.a maddesi ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 134. maddesi hükmü uyarınca, Toprak Grubuna dahil Toprak İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş. ve Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş.;nin temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimleri Fon tarafından devir alındığı hatırlatıldı.

-İKİ ŞİRKETİN DEVİR ALINMASINDAN SONRA...-

Sözkonusu iki şirketin yönetim ve denetimlerinin devir alınmasından sonra yapılan çalışmalarda, tüm Grup şirketlerinin tek merkezden idare edildiğinin, şirketlerin gerek yönetim ve organizasyon, gerekse mali ve hukuki açılardan tamamen iç içe geçtiğinin görüldüğü vurgulandı.

Gruba bağlı 22 şirketin tüm muhasebe, finansman ve insan kaynakları işlemlerinin aynı merkezden yürütülmesi ve diğer şirketlerden ayrı olarak kontrol edilmelerinin mümkün olmadığı dikkate alınarak, Fon alacaklarının tahsili amacıyla diğer 20 şirketin de temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimlerinin Fon tarafından devir alındığı duyuruldu.

Açıklamada, TMSF Yönetim ve Denetimine Geçen Şirketler ise şöyle sıralandı:

''Toprak Oto Yedekleri Tic. A.Ş, Toprak Demirdöküm San. Tic. A.Ş, Toprak Dış Tic. A.Ş,Toprak Hava Taşımacılığı Tic. A.Ş, Toprak Kağıt Pazarlama ve Tic. A.Ş, Toprak Kağıt San. A.Ş, Toprak Seramik ve Gıda San. Tic. A.Ş, Toprak Seramik ve İnş. Malz. Paz. ve Tic. A.Ş,Toprak Sigorta Aracılık Hizm A.Ş, Toprak Temizlik Kağıdı San. Tic. A.Ş, Toprak Tüketim Malları Paz. Ve San. A.Ş, Toprak Elektrik Üretimi Otoprodüktör A.Ş, Toprak İlaç ve Kimyevi Mad. San. Tic. A.Ş, Toprak İlaç Pazarlama San. Tic. A.Ş, Toprak Kağıt Ürünleri Pazarlama ve İhracat A.Ş, Toprak Enerji San. Tic. A.Ş, Toprak Holding A.Ş, Toprak Otomotiv San. Tic. A.Ş,Toprak Madencilik Tic. ve San. A.Ş, Ayfer İnş. Malz. San. Ve Tic. Ltd. Şti.''
Bugün

TMSF cipine el koyunca Halis Toprak, evine kiralık araçla döndü  
 
Yaptığı evlilikten dolayı kamuoyunun gündeminden düşmeyen Halis Toprak, dün iş hayatının en dramatik olaylarından birini yaşadı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Toprak'ın 20 şirketine daha el koyarken, cipini de elinden aldı.  
 
İki hafta önce 2 şirketine el konulan Toprak'ın bu son operasyonla birlikte elinde hiçbir şirket kalmadı.

Yönetimi devralmak üzere dün sabah erken saatlerde Adapazarı'ndaki Toprak İlaç şirketine giden TMSF ekipleri, fabrika misafirhanesinde Halis Toprak ve iki hafta önce evlendiği eşi Nazlıcan ve kayınvalidesiyle karşılaştı. Toprak, şirkete el konulduğunu öğrenince eşi ve kayınvalidesiyle cipine binerek fabrikadan ayrılmak istedi ancak çıkış kapısında Fon ekiplerince durduruldu. Ekipler aracın "Toprak Kâğıt" şirketine kayıtlı olduğunu görünce cipe de el koydu. Bunun üzerine Toprak ailesi İstanbul'a kiralık bir araçla dönmek zorunda kaldı.

Cipini bırakmak istemeyen Toprak, "Ben İstanbul'a nasıl gideceğim?" diye sordu. "Biz karışmayız." diyen TMSF avukatının ciddiyetini görünce işadamı Toprak, İstanbul'a dönmek için çareyi kiralık bir otomobil çağırmakta buldu. Otomobili kiralama bedelini şirkete fatura etmemesi konusunda kendisini uyaran bayan Fon avukatına Halis Toprak, "Başka bir emriniz var mı? Ben size kızıyorum ama işinizi tam yaptığınız için saygı duyuyorum. İşinize ciddiyetle sahip çıkıyorsunuz. Bundan sonra siz benim yanımda çalışın." diye seslendi. Halis Toprak'ın cipine el koyan ve kiralık aracın giderini şirkete fatura etmemesi konusunda uyaran Fon'un bayan avukatı, umulmadık iş teklifine aldırmadan şirketi devralma işine devam etti. İşadamı Halis Toprak ise 2 hafta önce evlendiği 17 yaşındaki Nazlıcan'la, Sakarya'daki fabrika misafirhanesinde geçirdiği balayını bitirip kiralık araçla İstanbul'a dönmek zorunda kaldı.

İki hafta önce Toprak'ın 2 şirketine el koyan TMSF dün de 20 şirkete daha el koydu ve böylece Halis Toprak'a ait şirketlerin tamamı Fon yönetim ve denetimine geçti. TMSF yetkilileri Fon tarafından el konulan Toprakbank'ın sahibi Halis Toprak'ın protokol hükümlerini bozduğunu, 31 Aralık 2008 tarihi itibarıyla kalan borcunun 138 milyon 850 bin dolar olduğunu ifade etti. Bu tarihten sonra ödeme yapmayan Toprak'ın borcu için temerrüt faizi işletileceğini belirten Fon yetkilileri, doğacak borcun temerrüt faiz oranına göre değişeceğini dile getirdi.

TMSF, 2 hafta önce el koyduğu 2 şirkete ilaveten 20 şirkete daha dün sabah itibarıyla el koyma nedenini şöyle açıkladı: "Toprakbank eski hakim ortağı Toprak Grubu'ndan olan Fon alacaklarının tahsili için Toprak Grubu'na dahil Toprak İnşaat Ticaret ve Sanayi AŞ ve Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri San. ve Tic. AŞ'nin temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimleri Fon tarafından devralınmıştı. Ancak söz konusu iki şirketin yönetim ve denetimlerinin devralınmasından sonra yapılan çalışmalarda, tüm grup şirketlerinin tek merkezden idare edildiği, şirketlerin gerek yönetim ve organizasyon, gerekse malî ve hukukî açılardan tamamen iç içe geçtiği görülmüştür. Ayrıca, gruba bağlı 22 şirketin tüm muhasebe, finansman ve insan kaynakları işlemlerinin aynı merkezden yürütülmesi ve diğer şirketlerden ayrı olarak kontrol edilmelerinin mümkün olmadığı dikkate alınarak, Fon alacaklarının tahsili amacıyla diğer 20 şirketin de temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimleri Fon tarafından devralınmıştır."
Zaman /H.İbrahim Balta 

TMSF Halis Toprak'ın hem cipine, hem de şirketlerine el koydu

TMSF dün sabah Halis Toprak'ın sahibi olduğu Toprak Holding'in 20 şirketinin yönetim ve denetimine el koydu. Kullandığı cipe de el konan Toprak, servis minibüsüyle evine döndü

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), işadamı Halis Toprak'a ait Toprak Grubuna bağlı 20 şirketin temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimlerini üstlendi. Toprak böylelikle tüm şirketlerini yitirirken, altındaki cipi de TMSF'ye kaptırdı. TMSF temmuz sonunda da bu şirketlere haciz getirirken, grubun motor şirketleri Toprak İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş. ile Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş'ye el koymuştu.

Toprak Adapazarı'ndaydı
TMSF dün sabah erken saatlerde çeşitli illerde başlattığı operasyonla ilgili olarak yaptığı açıklamada ‘Toprakbank'ın eski hakim ortağı Toprak Grubu'nun borç tasfiye anlaşmalarının hükümlerini yerine getirmemesi nedeniyle yasal takip süreçlerinin hızlandırıldığını' belirtti. Sabah saatlerinde Toprak Holding'in Adapazarı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalarının  bulunduğu komplekse gelen TMSF avukatları, içeriye girdiklerinde Halis Toprak'ın, 17 yaşındaki eşi Nazlıcan ve kayınvalidesi Şehrinaz Tağızade ile kompleksin bahçesindeki köşk olarak adlandırılan binada kaldıklarını öğrendi.

Avukatlar polisle birlikte, Toprak Holding'e bağlı şirketlere el koyarken, Halis Toprak da yanında eşi, kayınvalidesi, baldızı ve yardımcısıyla birlikte Toyota marka  ciple buradan ayrılmak istedi. Ancak avukatlar cipin el konan şirketlerden birine ait olduğu gerekçesiyle çıkışa izin vermedi.

İstanbul'a dönmek üzereyken cipine el konmasıyla araçsız kalan Halis Toprak köşkün önünde beklerken, eşi ve kayınvalidesi içeri girdi. Zaman zaman terleyen ve sık sık soğuk su içen Halis Toprak, şirket görevlilerinden kendilerine  bir araç bulunmasını istedi.

Fabrikaya servis veren araçlar araştırıldı ve bir minibüs bulundu. TMSF avukatı Özlem Şengelen, el konan şirkete  servis verdiğini belirterek, bu minibüsün de kullanamayacağını söyledi. Tartışma ve telefon görüşmeslerinin ardından Şengelen, minibüsün ücretini ödemesi koşuluyla bununla İstanbul'a gidebileceğini Toprak'a söyledi. Toprak, bunun üzerine avukat Şengelen'e, “Keşke bütün çalışanlarım senin gibi işine sadık olsa. Takdir ediyorum çalışmanı” dedi.

‘Kebap yiyecektik'
İzin çıkması üzerine el konulan cipteki özel eşya ve Adapazarı'nda yemek üzere hazırlanan kebaplar, minibüse aktarıldı. Köşkte gelişmeleri bekleyen aile fertlerinin gelip minibüse binmeleri istendi. Toprak'ın eşi ve kayınvalidesi dışarda gazetecilerin bulunduğunu belirterek minibüse binmek istemedi. Bunun üzerine Halis Toprak, “Çağrın gelsinler” diye çıkışınca Nazlıcan ve annesi koşarak minibüse bindi. Nazlıcan, Halis Toprak'ın yanına otururken, kayınvalide Şehrinaz Tağızade ise görüntü alan basın mensuplarının kemaralarına vurduktan sonra araca bindi. Toprak ve ailesi minibüsle İstanbul'a hareket etti.

Halis Toprak, TMSF avukatları işlemleri yaparken görüştüğü gazetecilere, uygulamanın hukuki olmadığını söyledi.  Adapazarı'na hafta sonunu geçirmek için geldiklerini belirten Toprak, “Adapazarı'nda kalıp kebap yiyecektik. Bunun için gelmiştik ama yiyemedik. Bıraktık kebabı gidiyoruz. Bizim aile başka kimse yok” dedi.

Dün sabahki operasyonun ardından  TMSF tarafından yapılan açıklamada temmuz sonunda yönetim ve denetimleri devralınan şirketlerle ilgiyi çalışmalarda tüm Grup şirketlerinin tek merkezden idare edildiğinin anlaşıldığı belirtilerek şu görüşlere yer verildi:

“Şirketlerin gerek yönetim ve organizasyon, gerekse mali ve hukuki açılardan tamamen iç içe geçtiği görülmüştür. Ayrıca, Gruba bağlı 22 şirketin tüm muhasebe, finansman ve insan kaynakları işlemlerinin aynı merkezden yürütülmesi ve diğer şirketlerden ayrı kontrollerinin mümkün olmadığı dikkate alınarak, Fon alacağının tahsili için diğer 20 şirketin de temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimleri Fon tarafından devralınmıştır” denildi.

Borcu ödemek istemedi
2004 tarihli protokol ile TMSF'ye 500 milyon dolardan fazla borcu bulunduğunu kabul eden Halis Toprak Libadiye arsasının Emaar'a 402 milyon dolara satışından sonra hesaplaşma için yeniden masaya oturdu. Taraflar 2008'in şubat ayında bir ek protokol imzaladı. Protokolde Grubun, TMSF'ye 140-150 milyon dolar borcu bulunduğu kayıt altına alındı. Borcun vadesinde ödenmesi, grubun  TMSF aleyhine açtığı davalardan feragat etmesi durumunda Toprakbank'tan kullandığı usulsüz krediler nedeniyle aleyhine açılan 30-40 milyon dolarlık mali sorumluluk davaları dışında taraflar el sıkışacaklardı. Ancak Halis Toprak'ın o günden bu yana borç ödeme konusunda isteksiz davranması,  “Borcumdan fazlasını zorla ödettiler” diye açıklamalar yapması taraflar arasında gerginliğe neden oldu TMSF varlık satışlarına başladı.

Yeniden hesaplanacak
TMSF Aslanlı Köşk'ün satışından 23, Beykoz'daki arsa satışından 20, Toprak Center'ın satışından 88.3 milyon TL gelir sağladı. Kuşadası'nda Halis Toprak'ın yeni  eşiyle balayı yaptığı malikânenin bulunduğu araziyi de alıcı çıkmadığı için 15 milyon TL'ye kendisi aldı. Böylelikle kasasına 100 milyon dolar koymuş oldu. Tarafların el sıkışabilmesi için Toprak'ın 50 milyon dolar daha  ödemesi ve mali sorumluluk davalarından çıkacak miktarı da kabulü gerekiyor. Bu rakamın da 30-40 milyon dolar arasında olacağı tahmin ediliyor. Ancak ek protokol hükümleri de yerine getirilmediği için yeni borç hesaplaması yapılacak.

TMSF 30-40 milyon lira borcu üstlendi
Halis Toprak'ın kalan 20 şirketinin yönetim ve denetimine el koyan TMSF operasyonla bu kuruluşların işçiye, piyasaya, Maliyeye ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan 30-40 milyon liralık borcunu da üstlendi. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk çoğu faaliyetine ara vermiş olan şirketlerin çalışanlarının kıdem tazminatı ve maaş alacaklarının olduğunu belirterek şunları söyledi:

‘Çalışanların alacaklarının 5 milyon lira civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Önceliğimiz bunlanı tasfiye ederek yıllarını bu şirketlere vermiş bu insanları rahatlatmak olacak.  Sıra daha sonra duiğer borçlara gelebilir. Şimdi bütün şirketleri yeniden inceleyeceğiz. Faaliyetlerini sonlandırmış olanları tekrar çalıştırmayı şu an itibarıyla düşünmüyoruz. Ancak halen düşük kapasitede olsa çalışan ilaç ve cam gibi birkaç tesisle ilgili ne yapabileceğimizi, onları para kazanır hale getirmek için neler yapılabileceğini araştıracağız' dedi.

Toprak: El koyma hukuksuz
Toprak Holding Hukuk İşleri Grup Başkanlığı, TMSF'nin Toprak Grubuna ait iki hafta önce el koyduğu iki şirketten sonra geri kalan 20 şirkete daha hukuksuz şekilde el koyduğunu öne sürdü. Yapılan yazılı açıklamada ‘Bu el koyma işlemlerinin yürütmesinin durdurulması, bilahare iptali için Danıştay 13. Dairesi nezdinde dava açacağız' dendi.

Toprak'ın hangi şirketleri gitti?
TMSF tarafından yapılan açıklamada yönetimi ve denetimi üstlenilen şirketler şöyle sıralandı:
“Toprak Oto Yedekleri Tic. A.Ş, Toprak Demirdöküm San. Tic. A.Ş, Toprak Dış Tic. A.Ş,Toprak Hava Taşımacılığı Tic. A.Ş, Toprak Kağıt Pazarlama ve Tic. A.Ş, Toprak Kağıt San. A.Ş, Toprak Seramik ve Gıda San. Tic. A.Ş, Toprak Seramik ve İnş. Malz. Paz. ve Tic. A.Ş,Toprak Sigorta Aracılık Hizm A.Ş, Toprak Temizlik Kağıdı San. Tic. A.Ş, Toprak Tüketim Malları Paz. Ve San. A.Ş, Toprak Elektrik Üretimi Otoprodüktör A.Ş, Toprak İlaç ve Kimyevi Mad. San. Tic. A.Ş, Toprak İlaç Pazarlama San. Tic. A.Ş, Toprak Kağıt Ürünleri Pazarlama ve İhracat A.Ş, Toprak Enerji San. Tic. A.Ş, Toprak Holding A.Ş, Toprak Otomotiv San. Tic. A.Ş,Toprak Madencilik Tic. ve San. A.Ş, Ayfer İnş. Malz. San. Ve Tic. Ltd. Şti.”
Radikal