TMSF Halis Toprak'ın 22 şirketine haciz koydu
TMSF, Toprak Grubu'nun borçlarının tasfiyesi için yapılan anlaşmalara uymadığı için Halis Toprak'ın 22 şirketine haciz koydu. Toprak'ın iki şirketine de el konuldu
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) işadamı Halis Toprak'ın 22 şirketinde haciz işlemi başlattığını ve iki şirketinin de yönetim ve denetimine el koyduğunu açıkladı. Batık Toprakbank'ın eski hakim ortağı Toprak Grubu'nun borçlarının tasfiyesi için imzaladığı 18 Aralık 2004 tarihli protokol ve 6 Şubat 2008 tarihli ek protokol hükümlerini yerine getirmemesi üzerine TMSF dün sabah yasal takip sürecini hızlandırmak için harekete geçti. 80 kişilik TMSF uzmanları İstanbul, Eskişehir, Bilecik, Aydın ve Kars'taki (Sarıkamış) 12 farklı noktada yerleşik bulunan Gruba bağlı 22 şirkete girdi.
Borcu ödemek istemedi
Edinilen bilgiye göre 2004 tarihli protokol ile TMSF'ye 500 milyon dolardan fazla borcu bulunduğunu kabul eden Halis Toprak ve Toprak Grubu, Libadiye arsasının Emaar'a 402 milyon dolara satışından sonra hesaplaşma için yeniden masaya oturdu. Taraflar arasında 2008 yılının şubat ayında bir ek protokol imzalandı. Bu protokolde Grubun, TMSF'ye 140-150 milyon dolar civarında borcu bulunduğu kayıt altına alındı. Grubun bu borcu belirlenen vadelerde ödemesi, TMSF aleyhine açtığı davalardan feragat etmesi durumunda Toprakbank'tan kullandığı usulsüz krediler nedeniyle aleyhine açılan 30-40 milyon dolarlık mali sorumluluk davaları dışında taraflar el sıkışacaklarndı. Ancak Toprak'ın o günden bu yana borç ödeme kosunda isteksiz davranması "Borcumdan fazlasını ödedim. Bu nedenle TMSF'nin bana borcu var" diye açıklamalar yapması taraflar arasında gerginliğe neden oldu.
Halis Toprak `kendisinden intikam almak için mallarını ucuza satmak istediğini' iddia ettiği TMSF Başkanı Ahmet Ertürk hakkında suç duyurusunda bulundu. TMSF de Toprak hakkında hakaret davaları açtı. Halis Toprak, TMSF ile `bozulan ilişkileri' düzeltmek için Toprak Holding'in Yönetimi Kurulu Başkanlığına oğlu Mehmet Toprak'ı getirdi. Ancak Mehmet Toprak'ın da babasının sözünden çıkmaması üzerine yeni borçlar ödenmedi. Ardından TMSF, Halis Toprak'a ve Toprak Holding'e ait gayrimenkulleri satmaya başladı.
Yeniden hesaplanacak
TMSF Aslanlı Köşk'ün satışından 23 milyon TL, Beykoz'daki bir arasanın satışından 20 milyon TL, Toprak Center'ın satışından 88.3 milyon TL gelir sağladı. Kuşadası'nda Halis Toprak'ın halen yeni evlendiği 17 yaşındaki eşiyle birlikte balayı yaptığı malikânenin bulunduğu araziyi de alıcı çıkmadığı için 15 milyon TL'ye kendisi aldı. Böylelikle kasasına 100 milyon dolar koymuş oldu. Tarafların el sıkışabilmesi için Toprak'ın aradaki 50 milyon dolar farkı ödemesi ve mali sorumluluk davalarından çıkacak miktarı da kabul etmesi gerekiyor. Bu rakamın da 30-40 milyon dolar arasında olacağı tahmin ediliyor. Ancak ek protokol hükümleri de yerine getirilmediği için TMSF önümüzdeki günlerde oturup Toprak Grubu için yeni bir borç hesaplaması yapacak.
TMSF'nin el koyduğu şirketler olan Toprak İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş. ile Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş'nin bünyesinde seramik ve döküm fabrikaları, aralarında Toprak Center'ın da bulunduğu birçok gayrimenkul ile Sarıkamışta'ta beş yıldızlı bir otel bulunuyor.
Tedbir için haciz
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, el koyduğu bu şirketlerin yönetim ve denetimini yapacak. Grubun diğer 22 şirketinde başlatılan haciz işlemi ise mal kaçırılmasını ve varlık satışını önlemeye yönelik bir tedbir. Bu operasyonla söz konusu şirketlerin tüm mal varlıkları ve banka hesahları kontrol altına alınmış oldu.
Radikal
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
TMSF'nin Halis Ağa'ya "düğün hediyesi" 20 şirketine haciz oldu
Henüz 17 yaşındaki bir lise öğrencisi ile evlenerek kamuoyundan büyük tepkiler alan Halis Toprak'a, bir şok da TMSF'den geldi. Toprakbank'ın eski hâkim ortağı olarak TMSF ile yaptığı protokole uymayan Halis Toprak'ın 20 şirketine haciz, 2 şirketine de el konuldu. Toprak'ın köşkünü Remzi Gür'e, merkez binasını da Ahmet Çalık'a satan TMSF, tahsilatı hızlandırmak için harekete geçti.
Kendisinden 54 yaş küçük ve henüz reşit olmayan bir lise öğrencisiyle yaptığı evlilik ile gündeme bir anda düşen Toprak Holding'in sahibi Halis Toprak'a en büyük şoku Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yaşattı. TMSF dün, 80 kişilik uzmanla İstanbul, Eskişehir, Bilecik, Aydın ve Kars'taki 22 şirkete operasyon düzenledi. Böylece TMSF, Halis Ağa lakaplı işadamının 20 şirketine haciz işlemi başlatırken, iki şirketin de yönetim ve denetimini üstlendi.
453 milyon dolarlık borç
Toprakbank'ın eski hakim ortağı olan Toprak Grubu ile TMFS arasında, borçlarının tasfiyesi amacıyla 18 Aralık 2004'te bir protokol imzalanmıştı. Bu protokolle Toprak, toplam 453 milyon dolarlık borcunu belirli bir plan çerçevesinde ödeyecekti. Üstelik protokol kapsamında yer alan bazı gayrimenkuller üzerine Fon lehine ipotek konulamadı ve protokol yürürlüğe girmedi. Bu süreç de TMSF'de 2007 sonuna kadar ancak 49.6 milyon dolar tahsil edebildi.
Ek protokole de uymadı
Bunun üzerine geçen yıl 6 Şubat'ta ek bir protokol yapılarak grubun borçlarını ödemesine imkan tanındı. Zaten öteki protokol yürürlüğe girmemişti ve grubun taksit ödemelerininde olumsuzluklar yaşanıyordu. Bu nedenle anapara olarak 401 milyon dolar, işçi alacakları, vergi, faiz ve cezayla birlikte 500 milyon dolara ulaşan bir tutar yeniden protokole bağlandı. Ancak bu tarihten sonra da TMSF, Toprak'ın protokole aykırı davranışlarını fark etti.
İlanlar etkili olmadı
Toprak'ın bu süreçte ödemesi gereken 805 bin dolarlık borcu da ödememesi üzerine TMSF, yasal takibe başlarken grubun gayrimenkullerini de satışa çıkardı. Bu dönemde TMSF ile Halis Toprak arasında kılıçlar iyice çekildi. Halis Ağa verdiği ilanlarla TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'e savaş ilan etti. Ancak Halis Ağa'nın bu girişimleri sonuç vermedi, TMSF Yeniköy'deki Aslanlı Köşkü'nü nisan ayında 23.8 milyon liraya işadamı Remzi Gür'e (ihaleye Hasan Beroğlu girmişti) ihale ederken, geçtiğimiz hafta da şirket merkezlerinin yer aldığı Toprak Center'ı satışa çıkardı. Burada da 88.2 milyon lirayla en iyi teklif veren işadamı Çalık Holding'e bağlı GAP İnşaat oldu.
İnşaat ve turizm TMSF'nin
Bu satışlara karşın alacağını kapatması mümkün görünmeyen TMSF, son olarak da haciz ve el koyma yöntemine başvurdu. Dün gerçekleşen operasyonla grubun 20 şirketine haciz uygulayan TMSF, Toprak İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş. ve Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri Sanayi'nin temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimlerini ise devraldı.
TMSF'nin devraldığı Toprak şirketleri
Toprak İnşaat Ticaret
Toprak Seniteri ve Turizm İşlt.
Zaten talihsiz bir olayla uğraşıyoruztam bir trajedi
TOPRAK Holding'ten yapılan açıklamada, Halis Toprak'ı son günlerde kamuoyuna taşıyan evlilik konusuna da değinilerek, "Bir devlet kurumunun yaptığı bu haksızlıklara karşı hukuk mücadelesi vermekte olan Toprak Ailesi, son günlerde bir de aile içi talihsiz bir olayla uğraşmak zorunda kalmıştır. Üst üste gelen bu olaylar, bir aile için tam bir trajedidir" denildi.
TMSF'nin haciz uyguladığı şirketler
Ayfer İnş. Malzemeleri San.
Toprak Oto Yedekleri Tic.
Toprak Demirdöküm San.
Toprak Dış Tic.
Toprak Hava Taşımacılığı
Toprak Kâğıt Pazarlama
Toprak Kâğıt Sanayi
Toprak Seramik ve Gıda
Toprak Seramik ve İnşaat Malz.
Toprak Sigorta Aracılık Hizm.
Toprak Temizlik Kâğıdı San.
Toprak Tüketim Malları Paz.
Toprak Elektrik Otoprodüktör
Toprak İlaç ve Kimyevi Mad.
Toprak İlaç Pazarlama San.
Toprak Kâğıt Ürünleri Pazarlama
Toprak Enerji San. Tic.
Toprak Holding
Toprak Otomotiv San.
Toprak Madencilik
Çalık için dava açmayalım diye ana şirkete el koydular
TMSF'nin operasyonu üzerine bir açıklamaya yapan Toprak Grubu, bunun nedenini Toprak Center binasınının satışına dayandırdı. Toprak Holding A.Ş. Hukuk İşleri Grup Başkanlığı imzasıyla yapılan açıklamada, grubun imzalanan protokole göre 450 milyon dolar olarak belirlenen borcu, 480 milyon dolar olarak ödediği savunularak, şöyle denildi:
Toprak Center binası geçtiğimiz günlerde Çalık Grubu'na düşük bedelle satıldı. TMSF, bu haksız ve usulsüz satış işlemine karşı dava açılmasını önleyebilmek için Toprak Center'ın sahibi olan Toprak İnşaat ve Toprak Grubu'na ait 23 şirketin ana şirketi olan Toprak Seniteri'ye el koydu.
Toprak'a ceza verildi
TMSF bu suretle Toprak Grubu'nu adeta cezalandırmakta. Toprak Ailesi'nin, TMSF'nin "servet transferi" niteliği taşıyan bu uygulamalarına karşı Yüce Türk Yargısına sığınmaktan başka yapabileceği bir şey yok.
Köşk davası sürüyor
Borcumuzu fazlasıyla ödemişken, grubumuza ait taşınmazları değerinin altında satan TMSF'nin 2 şirketimize el konması manidar. Bunun sebebi, Ahmet Ertürk ve TMSF yöneticilerinin 140 milyon TL ekspertiz değeri olan Aslanlı Köşk'ün Remzi Gür'e satışına ilişkin açtığımız davayı geri çektirerek, değerinin altında bir bedelle satışının gerçekleştirilmesini sağlamak.
Ertürk'e suç duyurusu
153 milyon TL ekspertiz değeri olan Toprak Center'ı 88.2 milyon TL'ye Çalık Grubu'na satan TMSF'nin 2 şirketimize el koymasının bir diğer amacı da Ahmet Ertürk ve TMSF yöneticileri aleyhine kısa süre önce 18 yıl hapis talebiyle yaptığımız suç duyurularının geri çektirilmesinin sağlanması.
Nilgün KARATAŞ/Hürriyet
TMSF haczi hızlandırdı
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), protokol hükümlerinin ye-rine getirilmemesi nedeniyle yasal takip süreçlerinin hızlandırıldığını ve Toprak Grubu'nun tüm şirketlerinde haciz işlemleri başlatıldığını, iki şirketin yönetim ve denetimlerinin Fon'a geçtiğini duyurdu.
TMSF'den yapılan yazılı açıklamada, 'Toprak Grubu'na dahil Toprak İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş. ve Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş'nin temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimleri Fon tarafından devir alınmıştır. Ayrıca, bugün(dün) sabah itibariyle yaklaşık 80 kişilik TMSF uzmanları İstanbul, Eskişehir, Bilecik, Aydın ve Kars illerindeki 12 farklı noktada yerleşik bulunan Gruba bağlı 22 şirkete haciz işlemleri başlattı' denildi.
Yenişafak
Halis Ağa'ya balayında '22 ayar' TMSF sürprizi
TMSF, imzalanan protokole uyulmadığı gerekçesiyle Toprak Grubu'na ait 20 şirkette haciz işlemi başlattı
İki şirketin de yönetim ve denetimine el konuldu. Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF), Toprak İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş ile Toprak Grubu'nun ana şirketi olan Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri A.Ş'ye el koydu. TMSF yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Toprak Holding'e bağlı 22 şirketten 2'sinde yönetim ve denetimi Fon'a geçerken, 20 şirkette ve fabrikalarda da haciz işlemi başlatıldı. TMSF, 80 kişilik ekiple İstanbul, Eskişehir, Bilecik, Aydın ve Kars illerinde bulunan şirketlerin yönetimini devraldığını açıklarken, el koyma gerekçesi olarak "Protokol hükümlerinin yerine getirilmemesini" gösterdi.
LİSELİ EŞİYLE BASKIN YEDİ
Devir tarihi itibarıyla 410 milyon dolar zararı bulunan bankanın mali yapısının bozulmasında grup şirketlerine kullandırılan kredilerin önemli bir rolü olduğu ortaya çıkmıştı. 2004 yılında TMSF ile masaya oturan Halis Toprak, faiziyle birlikte 453 milyon dolara ulaşan borçlarını ödemek için 18 Aralık 2004 tarihinde anlaşma imzalamış ve dört yıl içinde 50 milyon dolarlık ödeme yapmıştı. Küresel ekonomik krizin patlak verdiği 2008 yılında TMSF ile yeni bir protokol imzalayan Halis Ağa, faiziyle 477 milyon dolara ulaşan borcun yanı sıra Toprakbank'ın İş Bankası'na ödemediği 153 milyon doları da ödemeyi taahhüt etti. Kendisinden 54 yaş küçük olan 17 yaşındaki Nazlıcan Tağızade ile üçüncü evliliğini yapan işadamı Halis Toprak, balayının ilk haftasında Kuşadası'ndaki malikanesinde haciz şoku yaşadı. Haciz kapsamında, Toprak'ın balayını geçirdiği Kuşadası'ndaki malikane de haczedildi. Halis Toprak ve liseli eşi, çalışanların "Kapıda 12 kişilik haciz ekibi var" sözüyle şoke oldu. Toprak, nikah şahitliğini de yapan Necdet Artar'dan görüşme yapmasını istedi.
İŞTE EL KONULAN ŞİRKETLER
Yönetim ve Denetimi devralınan şirketler:
Toprak İnşaat Tic.ve San. A.Ş.
Toprak Seniteri ve Turizm İşl. San ve Tic. A.Ş.
Haciz işlemi uygulanan şirketler:
Ayfer İnş. Malzemeleri San Tic. Ltd.Şti.
Toprak Oto Yedekleri Tic. A.Ş.
Toprak Demirdöküm San. Tic. A.Ş.
Toprak Dış Tic. A.Ş. Toprak Hava Taşımacılığı Tic. A.Ş.
Toprak Kâğıt Pazarlama ve Tic. A.Ş.
Toprak Kâğıt San. A.Ş.
Toprak Seramik ve Gıda San. Tic. A.Ş.
Toprak Seramik ve İnş. Malz. Paz. Tic. A.Ş.
Toprak Sigorta Aracılık Hizm A.Ş.
Toprak Temizlik Kâğıdı San. Tic. A.Ş.
Toprak Tüketim Malları Paz. Ve San. A.Ş.
Toprak Elektrik Üretimi Otoprodüktör Grubu.
Toprak İlaç ve Kimyevi Mad. San Tic. A.Ş.
Toprak İlaç Pazarlama San. Tic. A.Ş.
Toprak Kâğıt Ürünleri Pazarlama ve İhracat. Toprak Enerji San. Tic. A.Ş.
Toprak Holding A.Ş.
Toprak Otomotiv San. Tic. A.Ş.
Toprak Madencilik Tic. ve San. A.Ş.
Tülay AKSAY-Mehmet TABAK-Ali EYCE-Kadir KEMALOĞLU/Sabah
TM
TMSF, Toprak Grubu'nun 22 şirketinde haciz başlattı
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Toprak Grubu'nun tüm şirketlerinde haciz işlemleri başlattı ve 2 şirketin yönetimiyle denetimlerini ise kontrolüne aldı. Dün sabah harekete geçen yaklaşık 80 kişilik TMSF ekibi, İstanbul, Eskişehir, Bilecik, Aydın ve Kars illerindeki 12 farklı noktada yerleşik bulunan gruba bağlı 22 şirkete haciz işlemi uyguladı. Toprak Grubu'nun el konulan 2 şirketi ise Toprak İnşaat ile seramik, döküm fabrikalarının bağlı olduğu Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri Sanayii. Bu şirketler aynı zamanda grubun lokomotif şirketleri durumunda.
Çalık'a satış sorun yarattı
TMSF'nin başlattığı haciz işleminin ardından Toprak Grubu'ndan yapılan açıklamada, son dönemde grubun kurucusu Halis Toprak'ın kendinden 54 yaş küçük Nazlıcan Tağızade'yle yaptığı evlilikle gündeme gelen Toprak Ailesi'nin son günlerde aile içi talihsiz bu olayla uğraşmak zorunda kaldığına dikkat çekilerek, "Üst üste gelen bu olaylar, bir aile için tam bir trajedidir" denildi. Açıklamada ayrıca Toprak Center'ın Çalık Grubu'na satış işlemine karşı dava açılmasını önleyebilmek için 2 şirkete el konulduğu iddia edildi.
TMSF ise, Toprakbank A.Ş. eski hakim ortağı Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borçlarının tasfiyesi amacıyla imzalanan 18 Aralık 2004 tarihli protokol ve 6 Şubat 2008 tarihli ek protokolün hükümlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yasal takip süreçlerinin hızlandırıldığını açıkladı.
Fon'dan yapılan açıklamada, "Grubun tüm şirketlerinde haciz işlemleri başlatılırken, 2 şirketin de yönetim ve denetimleri Fon'a geçti. Kamu alacaklarının tahsilinin sağlanmasını teminen 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun geçici 11. maddesine istinaden uygulanmasına devam edilen mülga 4389 sayılı Bankalar Kanunu'nun 15. maddesinin (7) numaralı fıkrasının (a) bendi ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 134. maddesi hükmü uyarınca, Toprak İnşaat ve Toprak Seniteri'nin temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimleri Fon tarafından devir alınmıştır" denildi.
Aile için tam bir trajedi
Haciz işleminin ardından Toprak Grubu'ndan yapılan açıklamada, Halis Toprak'ın kendinden 54 yaş küçük Nazlıcan Tağızade'yle yaptığı evlilik aile tarafnıdan `aile içi talihsiz bir olay' olarak nitelendirildi. Açıklamada, "Üst üste gelen olaylar tam bir trajedidir" denildi.
Vatan
TMSF, Toprak'a ait 2 şirkete daha el koydu
TMSF, Halis Toprak'ın, protokol hükümlerine uymadığını açıkladı
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), işadamı Halis Toprak'ın protokol hükümlerini yerine getirmemesi üzerine yasal takibini hızlandırdı. Toprak Grubu'nun tüm şirketlerinde haciz işlemleri başlatan Fon, dün de iki şirketin yönetim ve denetimlerini üzerine aldı. Fon'dan yapılan açıklamada, Toprakbank eski hakim ortağı Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borçlarının tasfiyesi amacıyla imzalanan 18 Aralık 2004 tarihli protokol ve 6 Şubat 2008 tarihli ek protokolün hükümlerinin yerine getirilmemesi sebebiyle yasal takip süreçlerinin hızlandırıldığı belirtildi. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu çerçevesinde gruba dahil Toprak İnşaat Ticaret ve Sanayi AŞ ve Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri Sanayi'nin temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimlerinin Fon tarafından devralındığı kaydedildi. Ayrıca, dün sabah yaklaşık 80 kişilik TMSF uzmanı, İstanbul, Eskişehir, Bilecik, Aydın ve Kars'taki 12 farklı noktada yerleşik bulunan gruba bağlı 22 şirkete haciz işlemleri başlattı.
Zaman
Halis Ağa balayındayken 22 şirketine haciz geldi
Son evliliğiyle gündemden düşmeyen Halis Toprak'a haciz şoku. TMSF, Toprak Grubu'nun 22 şirketine haciz uygularken, 2 şirketinin yönetimine de el koydu
Geçen hafta 17 yaşındaki bir genç kızla yaptığı evlilikle gündeme oturan Toprak Holding'in 71 yaşındaki patronu Halis Toprak, balayında haciz şoku yaşıyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), dün İstanbul, Eskişehir, Bilecik, Aydın ve Kars illerindeki 12 farklı noktada yerleşik bulunan Toprak Grubu'na bağlı 22 şirkete haciz işlemleri başlattı. TMSF protokol hükümlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yasal takip süreçlerinin hızlandırıldığını ve Toprak Grubu'nun tüm şirketlerinde haciz işlemleri başlatıldığını, iki şirketin yönetim ve denetimlerinin Fon'a geçtiğini duyurdu.
2 ŞİRKET FON'A GEÇTİ
TMSF'den yapılan yazılı açıklamada, Toprakbank A.Ş. eski hakim ortağı Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borçlarının tasfiyesi amacıyla imzalanan 18 Aralık 2004 tarihli protokol ve 6 Şubat 2008 tarihli ek protokolün hükümlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yasal takip süreçlerinin hızlandırıldığı belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: `Buna göre grubun tüm şirketlerinde haciz işlemleri başlatılırken, iki şirketin de yönetim ve denetimleri Fon'a geçti. Belirtilen nedenlerle kamu alacaklarının tahsilinin sağlanması ve tahsilatın hızlandırılması ve etkinleştirilmesini teminen 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca, Toprak Grubu'na dahil Toprak İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş. ve Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri'nin temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimleri Fon tarafından devir alınmıştır.'
12 NOKTADA
Açıklamada ayrıca, dün sabah yaklaşık 80 kişilik TMSF ekibinin İstanbul, Eskişehir, Bilecik, Aydın ve Kars illerindeki 12 farklı noktada yerleşik bulunan gruba bağlı 22 şirkete haciz işlemi başlattığı da duyuruldu.
Yargıya sığınmaktan başka şey yapamam
TMSF'nin dün şok bir şekilde 22 şirketine haciz başlatılan ve 2 şirketine el konulan Toprak Holding'ten `Yargıya sığınmaktan başka yapabileceğimiz bir şey yok' açıklaması geldi. Toprak Holding, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun Danıştay'da yürütmeyi durdurma talebiyle devam eden davalara rağmen iki şirkete `hukuksuz bir şekilde' el koyduğunu iddia etti. Toprak Holding Hukuk İşleri Grup Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada `Bir devlet kurumunun yaptığı bu haksızlıklara karşı hukuk mücadelesi vermekte olan Toprak Ailesi, son günlerde bir de aile içi talihsiz bir olayla uğraşmak zorunda kalmıştır. Üst üste gelen bu olaylar, bir aile için tam bir trajedidir' denildi. Açıklamada TMSF'nin kendilerinden alacaklı olduğunu iddia ettiği 132 milyon dolarlık tutarın son yapılan Toprak Center ihalesinin ardından 30 milyon dolara düştüğü savunuldu.
Önce evine haciz gelmişti
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, şubat ayında da Halis Toprak'ın İstinye'deki Aslanlı Köşkü'nde haciz uygulayarak, eşyaları Fon'un deposuna götürmüştü. TMSF geçtiğimiz günlerde de yaptığı ihaleyle Toprak Holding'in merkez binası Toprak Center'i 88 milyon 240 bin TL'ye satmıştı. Satış sonrası Toprak Holding de, Fon aleyhinde açtıkları 1 milyar 184 milyon liralık maddi tazminat davasının devam ettiğini belirtmişti.
Star
Toprak'ın turizm ve insaat sirketi TMSF'nin elinde
22 şirketine operasyon düzenlenen Halis Toprak'ın Toprak İnşaat Ticaret ile Toprak Seniteri ve Turizm İşletmesi, artık TMSF'nin kontrolüne geçti
Toprakbank'In eski hakim ortağı olarak TMSF ile yaptığı protokole uymadığı iddia edilen Halis Toprak'ın 20 şirketine haciz, 2 şirketine de el konuldu. TMSF önceki gün, 80 kişilik uzmanla İstanbul, Eskişehir, Bilecik, Aydın ve Kars'taki 22 şirkete operasyon düzenledi. Böylece TMSF, 'Halis Ağa' lakaplı işadamının 20 şirketine haciz işlemi başlatırken, iki şirketin de yönetim ve denetimini üstlendi. Bu satışlara karşın alacağını kapatması mümkün görünmeyen TMSF, son olarak da haciz ve el koyma yöntemine başvurdu. Dün gerçekleşen operasyonla grubun 20 şirketine haciz uygulayan TMSF, Toprak İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş. ile Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri Sanayi'nin temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimlerini ise devraldı.
Protokole uymadI
Toprak Grubu ile TMSF arasında, borçlarının tasfiyesi amacıyla 18 Aralık 2004'te bir protokol imzalanmıştı. Bu protokolle Toprak, toplam 453 milyon dolarlık borcunu belirli bir plan çerçevesinde ödeyecekti. Üstelik protokol kapsamında yer alan bazı gayrimenkuller üzerine Fon lehine ipotek konulamadı ve protokol yürürlüğe girmedi. Bu süreçte TMSF 2007 sonuna kadar ancak 49.6 milyon dolar tahsil edebildi.
Bunun üzerine geçen yıl 6 Şubat'ta ek bir protokol yapılarak grubun borçlarını ödemesine imkan tanındı. Zaten öteki protokol yürürlüğe girmemişti ve grubun taksit ödemelerininde olumsuzluklar yaşanıyordu. Bu nedenle anapara olarak 401 milyon dolar, işçi alacakları, vergi, faiz ve cezayla birlikte 500 milyon dolara ulaşan bir tutar yeniden protokole bağlandı. Ancak bu tarihten sonra da TMSF, Toprak'ın protokole aykırı davranışlarını fark etti. Toprak'ın bu süreçte ödemesi gereken 805 bin dolarlık borcu da ödememesi üzerine TMSF, yasal takibe başlarken grubun gayrimenkullerini de satışa çıkardı. Bu dönemde Halis Ağa verdiği ilanlarla TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'e savaş ilan etti. TMSF Yeniköy'deki Aslanlı Köşkü'nü nisan ayında 23.8 milyon liraya işadamı Remzi Gür adına ihaleye girdiği iddia edilen Hasan Beroğlu'na sattı. Geçen hafta da şirket merkezinin yer aldığı Toprak Center'ı 88.2 milyon lirayla en iyi teklifi veren Çalık Holding çatısı altındaki GAP İnşaat'a sattı.
Akşam