Genel

TMSF, Halis Toprak'ın borçlarını hesapladı! Borç 3 katına çıktı!

Danıştayın kararı ile Halis Toprakın borçlarını yeniden hesaplayan TMSF, üç kat borç çıkardı. Borcun 134 milyon dolar değil 289 milyon dolar olduğu, faiziyle 300 milyonu aştığı belirlendi

Danıştay 13. Dairesinin geçtiğimiz ay verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonundan (TMSF) el konulan şirketlerinin iade edilmesini isteyen Halis Toprak, borç şoku ile karşı karşıya kaldı. Danıştayın kararı doğrultusunda yeniden Ağanın borçlarını hesaplayan TMSF, borcun 134 milyon dolar değil, 289 milyon dolar olduğunu belirledi. Borç faizi ile birlikte 300 milyon doları aşıyor. Böylece, Danıştayın kararı ile birlikte Halis Toprakın borcu yaklaşık 3 kat artmış oldu. TMSFnin, yeni borç tutarını bu hafta içinde Halis Ağaya tebliğ etmesi bekleniyor.

DANIŞTAY DURDURMUŞTU

Danıştay 13. Dairesi, TMSFnin Halis Toprakın şirket ve gayrimenkullerine el konulmasına ilişkin kararını, borcun yanlış hesaplandığı gerekçesiyle durdurmuştu. Bu karar üzerine Halis Toprak da, TMSFden el konulan tüm mallarını kendisine iade edilmesi talebinde bulundu. TMSF yetkilileri ise Toprakın Danıştayın kararını yanlış yorumladığını belirterek, bilirkişi raporu doğrultusunda borcun yeniden hesaplandığına dikkat çektiler.

Anket bürokratın başını yaktı 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, Yozgatta bir yerel gazetenin düzenlediği gönlünüzdeki milletvekili adayı kim isimli anket için Emin Zararsıza oy verelim maili atan bürokratı hakkında soruşturma açtırdı. Soruşturmanın ardından da, Yozgat İl Müdürlüğünde görevli bürokrata idari ceza verildi. Yapılan soruşturmada, il müdürünün izinli olduğu bir dönemde vekaleten müdürlük görevini yürüten müdür yardımcısının başkana kıyak yapmak için personele SGK Başkanımız Sayın Emin Zararsıza oy kullanılması camiamızı mutlu kılacaktır ifadesinin yer aldığı e-posta gönderdiği belirlendi. Zararsızın isminin ankette yer almasında ise bürokratların sorumluluğunun bulunmadığı saptandı. Olay kısa bir süre önce tartışmalara yol açmış ve Zararsızın aday olmak için anket düzenlediği iddiası ile gündeme gelmişti. CHPli vekiller de soru önergeleri ile olayı TBMM gündemine taşımıştı.

Ekonomi bürokratları adaylıktan niye vazgeçti

12 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı olması beklenen ekonomi bürokratlarının hiç birisi istifa etmedi. Hazine, Maliye, Enerji Bakanlığı müsteşarları başta olmak üzere, birçok üst düzey ekonomi bürokratının milletvekili adayı olmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Ankara kulislerinde, ekonomi bürokratların adaylıktan vazgeçmesinde, adaylık garantisi alamamasının etkili olduğu konuşuluyor. Söz konusu bürokratlar için Başbakanlıktan ve AK Partiden milletvekilliği konusunda elektrik gelmedi yorumu yapılıyor. Bazı bürokratların ise istifanın sona erdiği 10 Mart günü son dakikaya kadar telefon beklediği konuşuluyor.

Bankacılıkta mobing skandalı

Küresel krize rağmen ardı ardına kr rekorları kıran Türk bankacılık sektörü ilginç bir mobing skandalı ile çalkanıyor. Bankacılık kulislerinde dolaşan bilgilere göre, bir süre önce merkezi Avrupada bulunan bir bankaya satılan Türk bankasındaki çalışanlar, yöneticilerin baskılarından bıktı. Banka çalışanları bunun üzerine, bankanın Avrupadaki merkezindeki yöneticileri genel müdürü ve yardımcılarını şikayet etti. İlk kez böyle bir şikayet ile karşı karşıya kalan bankanın Avrupadaki yöneticileri, acil olarak Türkiyeye bir ekip gönderdi. Ekip banka içinde üç-dört ay kaldı. Bu süre içinde yöneticilerin çalışanlar üzerindeki baskılarını araştırdı. Ekip, çalışanlardan kendilerine imzasız mektup gönderilmesini bile istedi. Ekibin çalışmalarından ne sonuç çıktı, henüz bilinmiyor. Ancak ekipte bulunan bankacıların, Türkiyeden ayrılırken Biz böyle gergin bir ortam görmedik. Bankaların nasıl bu kadar yüksek kr elde ettiği şimdi anlaşıldı dediği konuşuluyor. Bankanın yöneticilerinin ise ekip ayrılır ayrılmaz Bizi kim ihbar etti araştırması başlattığı öğrenildi.

Kamu bankalarında genel müdür maaşı 16 bin TL

2010 yılında rekor krlar elde eden kamu bankaları, geçtiğimiz hafta olağan genel kurullarını gerçekleştirdi. Genel kurullarda, banka yöneticilerinin maaşları yeniden belirlendi. Buna göre tüm yöneticilere yüzde 7 oranında zam yapılması kararlaştırdı. Zamdan kamu bankalarının genel müdürleri de yararlandı. Yeni zamla birlikte kamu bankalarının genel müdürlerinin maaşı 15 bin liradan 16 bin liraya çıktı. Kamu bankalarının yöneticileri, milletvekili adayı olsaydı ve 12 Hazirandaki seçimlerde Meclise girmeyi başarsalardı şimdiki ücretlerinden 4 bin lira daha düşük maaş alacaklardı.

500 bin kişinin vatandaşlık numarası bulunamadı

Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri, yeni bir düzenleme yapılmazsa 31 Mart 2011 tarihi itibariyle sona erecek. Bu tarihten sonra sadece mahkeme kararlarıyla ödeme yapılacak. Bugüne kadar yapılan beş ayrı ödemeden yararlanan hak sahibi kişi sayısı 12 milyonu geçerken, 500 bin kişiye ise vatandaşlık numarası bulunamadığı için ödeme yapılamadı. Vatandaşlık numarası bulunamayan 500 bin hak sahibinin bir kısmının hayatını kaybedenlerden, bir kısmının da hatalı kaydı bulunan kişilerden oluştuğu kaydedildi. Hayatını kaybeden hak sahiplerinin bulunması halinde, KEY tutarları mirasçılarına ödenecek.
Star Gazetesi