TOBB, 1.7 milyon dolar yatırım yaparak üç okul açacak!
Bu yıl Türkiye'de gerçekleştirilen FIBA Dünya Şampiyonası, çocukların basketbola olan ilgisini de artırdı. TOBB, üç okul açmaya hazırlanıyor
2010 FIBA Dünya Şampiyonası´nın Türkiye çıkarması basketbola ilgiyi tavan yaptırırken, özel sektörde gözünü basketbola çevirdi. Eylül başından bu yana basketbol okullarına talep yağıyor. Artan talebi değerlendirmek isteyen Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) da bir yandan Türkiye çapında sayıları 3 bin civarında olan basketbol okullarının standardizasyonu için çalışırken, bir yandan da gelen okul açma taleplerini değerlendiriyor.
Öte yandan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üç yeni basketbol okul açmaya hazırlanıyor. Henüz hangi illerde olacakları belirli değil ama TOBB´un 12 Dev Adam Basketbol Geliştirme ve Eğitim Merkezleri için cebinden çıkacak olan rakam 1.7 milyon dolar. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, "Verdiğimiz paranın karşılığında basketbolla ilgili gelişim sağlamak istiyoruz. Her okul için 500 bin dolar çıkacak" derken, Geleceğin Yıldızları Basketbol Okulu Genel Müdürü Osman Gözet ise, özel sektörle yapılan anlaşmaların sektörün önünü açtığını söylüyor. Talepte eylül başından bu yana yüzde 25 artış olduğunu belirten Gözet, özel sektörün farklı iş modelleriyle kendine geldiği görüşünde.
15 milyon çocuk baskete hazır
Türkiye´de 6-16 yaş arasında 15 milyon çocuk bulunuyor. Basketbol okullarına devam eden öğrenci sayısının 300 bin civarında olduğu tahmin edilyor. 3 bin basket okulu ise çocuklara takım ruhunu ve basketbolun inceliklerini öğretmek için birbiriyle yarışıyor. Okulların fiyatları ise 50 TL ile 350 TL arasında değişiyor. Dünya Basket Şampiyonası gibi dev bir etkinliğin Türkiye´de düzenlenmesi ve Milli Takım´ın başarısının ardından bu okullara olan ilgi adeta tavan yapmış durumda. Arz talep dengesinin yavaş yavaş oturduğunu belirten Osman Gözet, "Federasyon bu okulları bir çatı altında toplamaya çalışıyor. Akreditasyon uygulaması ise yeni başladı. Şimdilik bu standardı karşılayan 10´a yakın okul var" diyor.
Markalı okul öne geçecek
Gözet, artan okul sayısının Spor Akademisi mezunları için yeni bir istihdam kapısı da açtığını belirtiyor. Geleceğin yıldızlarının destekçileri arasında Mercedes Benz Türk, Cappy, Maprfe Sigorta bulunuyor. Çocukların yaz okuluna ulaşımları Mercedes ile sağlanıyor, Cappy meyvesuyu desteğinde bulunuyor, Mapfre Sigorta ise sigortalarını yapıyor.
Geleceğin Yıldızları operasyonları, iki okulda 20 personelle devam ediyor, fiyatları ise aylık 330 TL.
Kurucuları arasında İbrahim Kutluay´ın bulunduğu MVP Basketbol okulları İdari Sorumlusu Esra Öztürk de önümüzdeki dönemde markalı okulların önem kazanacağını söylüyor. Dev spor etkinliklerinin toplumun ilgisini çektiğini belirten Öztürk, kendilerinde de ciddi bir talep artışı olduğunu belirterek, "Bilinirliğin önem kazanacağı bir döneme giriyoruz. Velilerin kulübe güven duymaları açısından bu önem kazanıyor. Yeni açılacak okullarda da hem standartlar hem de hangi isimlerle çalıştıkları önemli olacak" diyor. MVP de 18 antrönerle İstanbul´da beş okulda çalışmalarını sürdürüyor, fiyatları ise aylık 320 TL.
Ant Spor Klübü Başkanı Hüseyin Gülhan da özel sektörün desteği sayesinde bugünlere gelindiğini söylüyor. Okul için ciddi taleple karşılaştıklarını belirten Gülhan, "Aslında okul açmak isteyen çok ama boş salon yok. Altyapının oturması ve talebi karşılamak için daha fazla salon gerekiyor" diyor. İki salonda altı antrenörle çalışan Ant Spor Klübü´nün aylık fiyatı ise 230 TL.
Federasyonun geliri beşe katlandı
Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel ise, Türkiye´nin ikinci olduğu 2001 yılındaki Avrupa Basket Şampiyonası´ndan bu yana çok yol kat edildiğini söylüyor. Demirel, "2001´den bu yana sponsor sayılarında önemli bir artış oldu. Basketin gelişmesine, sponsorluk kavramının yerleşmesine çok yardımcı oldu. 2001 yılında Garanti Bankası çok zor bir zamanda şampiyona öncesi reklamları ve desteğiyle yapılamayanı yaptı ve çok önemli bir destek oldu. Bunu sonunucunda bugünlere geldi, bu yılki dünya basketbol şampiyonasında bu destek doruğa çıktı. Sponsor sayımız arttı, ayrıca 2001-2010 arasında elde ettiğimiz gelir beş katına çıktı" diyor.
Talepte ciddi artış olduğunu belirten Demirel, "Sektörü regüle etmenin peşindeyiz. Kurallarımıza uyanların okul açma taleplerini kabul edeceğiz. Ancak milli takımın başarısının ardından bir yıl içinde basketbola giden çocuk sayısı çok artacaktır" diye konuşuyor. Türkiye´de 300 bin çocuğun basketbol okullarına katıldığını belirten Demirel, önümüzdeki yıllarda bu rakamın katlanacağını da söylüyor.
Patronlar da bir zamanlar sahadaydı
Bugün Türkiye´de önemli şirketlerin başında ya da yönetim kadrosunda yer alan birçok isim de bir zamanlar basketbol sahalarındaydı. Şimdilerde ise ya basketbol oynamaya devam eden ya da sadece izleyici olarak kalan bu isimlerden bazıları şöyle:
"Garanti Bankası Eski Genel Müdürü Akın Öngör, Darty CEO´su Nedim Esgin, MSG Entegre Geri Kazanım ve Enerji CEO´su Çetin Aksür, P&G Genel Müdürü Saffet Karpat, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Mey İçki CEO ´su Galip Yorgancıoğlu, Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem."
Radikal