Sektörel

TOBB: İnşaat sektörü desteklenmeli

TOBB Konseyler Toplantısı dün Ankara'da gerçekleştirildi. Toplantı sonunda ortaya çıkan raporda, hükümete, küresel krizin atlatılabilmesi için önerilerde bulunuldu

Yeni yatırım teşvik sisteminin geçerli olacağı 2009 ve 2010'da ilave yatırımların gerçekleşmesi çok zor gözüktüğü ve teşvik sisteminin bugünün ihtiyaçlarını doğrudan karşılamadığı belirtilen raporda, mevcut işletmeleri ayakta tutacak tedbirlerin öncelikle ve acilen devreye sokulması, yatırım yerine üretimin teşvik edilmesi gerektiği kaydedildi. Raporda, iç pazarın canlandırılması için evlerde kullanılan LPG üzerindeki verginin indirilmesi gibi düşük gelirlilerin alım gücünü arttırıcı somut tedbirler alınması gerektiği kaydedildi. Raporda yer alan reel sektöre yönelik tedbir önerilerinden bazıları şöyle:

Ekim 2008'den itibaren kriz nedeniyle ödeme güçlüğüne düşenlerin vergi, sigorta ve enerji borçları yapılandırılmalı.

Peşin vergi uygulamasından vazgeçilmelidir.

Leasing'de KDV yüzde 1'e indirilmelidir.

Sezonu başlayan sektörlere vergi indirimleri yapılmalıdır.

Devlet, firmalara olan borçlarını nakden ya da devlet iç borç senedi vasıtasıyla ödemeli ve/veya mahsup imkânı tanımalıdır.

Kamu alımlarında yerli üreticilerin desteklenmesi amacıyla getirilen yüzde 15'lik fiyat farkı düzenlemesi uygulanmalıdır.

Lokomotif sektör inşaatın desteklenmesi için konut kredisi üzerindeki vergisel yükler kaldırılması, inşaat malzemelerinde KDV indirilmeli.
Yenişafak