Otomobil

TOGG fiyatı ne kadar olur? TOGG full elektrikli mi?

TOGG tanıtılmasına az bir zaman kala heyecan dorukta yaşanıyor. Bu bağlamda yerli otomobil TOGG hakkında sorulan soruların sayısı da artmaya devam ediyor. 29 Ekim'de Gemlik'te üretilmeye başlanacak elektrikli otomobil, 2023'ün ilk çeyreğinde ise satışa sunulması planlanıyor

TOGG FİYATI NE KADAR OLUR?

Türkiye'nin yerli otomobili TOGG'un tanıtılmasına sayılı günler kaldı. 29 Ekim'de Gemlik'te üretilmeye başlanacak elektrikli otomobil, 2023'ün ilk çeyreğinde ise satışa sunulması planlanıyor. İlk önce c segment SUV karoser ile elektrikli araç rekabetine dahil olacak TOGG ile ilgili merak edilen konuların başında aracın fiyatı geliyor.

İşte TOGG hakkında merak edilenler…

TOGG CEO'su Gürcan Karakaş, her fırsatta otomobilin 'ulaşılabilir' bir fiyat politikasına sahip olacağını yinelese de henüz bu konuda açıklanmış resmi bir rakam ortada bulunmuyor. Fakat, geçtiğimiz Temmuz ayında elektrikli otomobillere uygulanan Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) yapılan değişiklik, TOGG'un da fiyatına dair bazı ip uçları vermeye başladı. Yapılan son değişiklik ile birlikte, motor gücü 160 kW'ı geçmeyen ve matrah değeri 700 bin TL'yi aşmayan elektrikli otomobillerin yeni ÖTV oranı yüzde 10 oldu. O dönem yaptığımız bu tahmin, TOGG'un ortaklarından Anadolu Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan tarafından adeta doğrulandı.

Dünya Gazetesi'ne verdiği röportajda Anadolu Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "TOGG, yüzde 10 ÖTV diliminde kesin kalıyor. Biz fizibilite yaparken ÖTV'yi yüzde 7 hesaplamıştık. Üç puanlık bir fazlalık var ÖTV’de, ama onu çözebiliyoruz, bu problem değil. Türk vatandaşının ulaşabileceği bir araç düşünüyoruz" ifadeleri ile yer alan tahminleri doğrulamış oldu.

Peki TOGG’un diğer araç rakiplerine göre karşılaştırıldığı zaman, TOGG'un ÖTV oranının yüzde 10'luk dilimde yer alması için, aracın vergisiz fiyatının 700 bin TL'yi aşmayacağı düşünülüyor. Aracın yüzde 10 vergi dilimini aşmaması için perakende satış fiyatının en fazla 908.6 bin TL olması gerekiyor.

TOGG FULL ELEKTRİKLİ Mİ?

TOGG, Anadolu Grubu, BMC, Turkcell, Zorlu Holding ve TOBB ortaklığında 28 Haziran 2018'de kurulan TOGG tarafından Türkiye'de üretilecek elektrikli otomobildir. Yerli otomobil TOGG, 2022 yılının son çeyreğinde seri üretime hazır olması bekleniyor.

TOGG 1 şarjda kaç km gider? TOGG evde şarj oluyor mu?

Hastaya evde bakım ücreti ne kadar?