29 / 04 / 2024

Tokat'ın tarihi yapıları 900 adımda gezilebilecek!

Tokat'ın tarihi yapıları 900 adımda gezilebilecek!

Tokat Valisi Şerif Yılmaz, kentte sürdürülen restorasyon çalışmaları bittikten sonra, 900 adımda, şehrin önemli tarihi yapılarının rahatlıkla gezilebileceğini söyledi



Yılmaz, 6 bin yıllık tarihe sahip Tokatta, Anadoluda yaşayan tüm kültürlerin eserlerinin görülebileceğini belirtti. Yılmaz, "İl merkezinde, dar bir alanda 900 yıllık tarihi bulunduran ve Sulusokak olarak bilinen bölgemiz var. Özellikle Türklerin Anadoluya geldikten sonra gerek Danişmentlilerden gerekse Selçuklulardan ve Osmanlılardan karışık eserlerin bir arada bulunduğu ender yerlerden biri" diye konuştu.

Eserlerin son 7-8 yıl içerisinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarıldığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Yapılan restorasyonlardan sonra eserlerimiz ayağa kaldırıldı. Sulusokakta bulunan Deveciler Hanının restorasyonu devam etmekte. Halit Sokağındaki Yazmacılar hanı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmekte. Restorasyon çalışmaları bittikten sonra, ilimize gelen misafirlerimiz, 900 adımda 900 yıllık tarihi rahatlıkla ziyaret edebilecekler. 900 yıllık tarihi eserler arasında Meydan Camisi, Gökmedrese, Taş-Han, Pervane Hamamı, Katırcılar Hanı, Paşa Han, Ulu Cami, Sulu Han, Arastalı Bedesten, Takkeciler Camisi, Yağıbasan Medresesi, Sultan Hamamı, Ali Tusi Türbesi, Ali Paşa Camisi ve Hamamı. Bunlar birbirine bitişik tarihi eserlerimiz. Restorasyonlar tamamlandığında bizim bu bölgemiz Anadoludaki tüm medeniyetlerin tamamını bir arada görmek isteyenlerin uğrayabileceği nezih bir mekan olacak. 900 adımda 900 yıllık tarihimizi gezebilecekler. Her adımda bir yüz yılı görecekler."

Eserlerin ayağa kaldırılması yönündeki çalışmaların bitmek üzere olduğunu söyleyen Yılmaz, "Binalarımızın çoğu amacı dışında kullanılmış. Çoğunu tanımanız mümkün değildi. Yapılan restorasyon çalışmaları ile tarihi kimliğine uygun, geçmişteki misyonunu üstlenecek hale getirildi. Bunları görsel olarak eski halleri ile tanıtma şansımız yoktu. Binaların bir çoğu depo olarak kullanılmış. Bu eserlerin restorasyon çalışmaları bittikten sonra tanıtım çalışmalarına başlayacağız. Şu anki müzemizi Arastalı Bedestene taşıyacağız" dedi.

Vali Yılmaz, Tokatın ilçelerinde de çok sayıda tarihi eserin olduğunu sözlerine ekledi.

AA


Geri Dön